Υγεία-Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ανάγκη επαναπροσδιορισμού της γαστρονομικής κουλτούρας κάθε τόπου, η οποία έφερε και σημαντικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εντοπιότητα θεωρήθηκε σημαντική και αναγκαία κατεύθυνση για όλους εκείνους που ήθελαν να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τη βιωσιμότητα. Η παράδοση κάθε χώρας και η επιστροφή στις ρίζες και στις αυθεντικές συνταγές βρέθηκαν στο […]
Η γλυστρίδα, αντράκλα , τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, […]
Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, καθώς τα περισσότερα δεν περιέχουν καφεΐνη και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν τη σωματική και πνευματική υγεία. Είναι πλούσια σε φυσικές χρωστικές, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το πιο γνωστό βέβαια είναι το τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε σίδηρο, φλαβονοειδή, μεταλλικά στοιχεία και αιθέρια έλαια, προσφέροντας στον οργανισμό μας αντιφλεγμονώδη […]
Σε μια εποχή που μαγειρεύουμε σπανιότερα και τρεφόμαστε κάτω από συνθήκες έντονου στρες, ο ιδανικότερος τρόπος να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ανάγκες, είναι να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιο μας με μια σούπερ τροφή βγαλμένη από την καρδιά της μεσογειακής διατροφής η οποία χαρίζει μακροζωία. Μία τέτοια τροφή είναι η αποξηραμένη σταφίδα που παράγεται στην Ελλάδα εδώ […]
Το μαύρο σκόρδο, ένα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν είναι […]
Το βερίκοκο ή αλλιώς χρυσόμηλο αποδεικνύεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.  Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του.   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS! Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, το χαρακτήρισε ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά […]
Το πετιμέζι, ένα 100% φυσικό προϊόν, είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου των σταφυλιών. Θεωρείτε ένα ιδιαίτερο άρτυμα τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές.  Στις πρώτες χαρίζει καραμελωμένη, παχύρρευστη γλύκα, ενώ στις δεύτερες γλυκόξινη επίγευση και σκούρο χρώμα.Η λέξη «πετιμέζι» προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ενώ κατά το Βυζάντιο […]
Γιατί πάντα οι γιαγιάδες μας έλεγαν “Φάε να καρδαμώσεις;” Ποιες οι μαγικές ιδιότητες του κάρδαμου και πόσο καλό κάνει την υγεία; Το φρέσκο ντόπιο χόρτο, που βρίσκουμε ενίοτε σε κάποιους πάγκους των λαϊκών αγορών, ονομάζεται «κάρδαμο» και δεν έχει σχέση με το ξερό μπαχαρικό… της Ανατολής, το οποίο θα βρούμε σε μερικές ελληνικές συνταγές να […]
ήμερα θα σας πω το πως φτιάχνω σπιτικές ελιές. Στο πίσω μέρος του κτήματος, υπάρχει μία σχετικά μικρή ελιά. Μεγαλώνει πρακτικά μόνη της χωρίς καμία φροντίδα. Οι ελιές της ωρίμασαν νωρίτερα από τις υπόλοιπες. Φέτος (γνωρίζω είμαι ασυγχώρητος), σήκωσα το κεφάλι ψηλά και τις πρόσεξα. Μεγάλες, σαρκώδεις, λαχταριστές, μαύρες και γυαλιστερές. Κρίμα να πάνε χαμένες […]
Επιστημονική ονομασία: Ώκιμον το βασιλικόν – Ocimum basilicum Οικογένεια: Χειλανθών Άλλα ονόματα: Βότανο του Αγίου Ιωσήφ Ο Βασιλικός αποτελεί ισχυρό φυσικό εντομοαπωθητικό, είναι προσαρμογόνο βότανο που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης στο οργανισμό και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της ευτυχίας. Περιγραφή Κατάγεται πιθανότατα από την Ινδία από την οποία ταξίδεψε πριν από 4.000 στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα και […]




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA