AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | petimezi moustou paneri
AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | AVvXsEiZ rx3C81VImjcuoW9WGweH7T1oGVg6r2YjAu7YMmFZx6Iku A4IDaz7kumdDinSHIUjPpeaho KU906qnZUb36wZ3vQ438J1ncVfa0sEoOre29lIcDHs3KQ7zB4iM0NJ 36FwaIVkVQfiP zhNw1Tx8 e K3HUvFEa4WpBia3Xb GpdGF4KOjdG U=s16000

Το πετιμέζι, ένα 100% φυσικό προϊόν, είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου των σταφυλιών. Θεωρείτε ένα ιδιαίτερο άρτυμα τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. 

Στις πρώτες χαρίζει καραμελωμένη, παχύρρευστη γλύκα, ενώ στις δεύτερες γλυκόξινη επίγευση και σκούρο χρώμα.
Η λέξη «πετιμέζι» προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ενώ κατά το Βυζάντιο ονομαζόταν «έψημα». Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρόκειται για το σταφύλι σε συμπυκνωμένη μορφή, αφού σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι περιέχεται σε μία κουταλιά πετιμέζι.
Στο Βυζάντιο χρησιμοποιούσαν το πετιμέζι για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως τα παστέλια, τα καρυδάτα, την κυδωνόπαστα, τα λαλάγγια (τηγανίτες), τα κολλύρια (λουκουμάδες). 

Στην Κρήτη ήταν το κύριο γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Στην Μικρά Ασία το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή γλυκών, όπως ο χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι.
Έχει αρκετές θερμίδες, αλλά και υψηλή διατροφική αξία, καθώς η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, και φώσφορο, είναι υψηλή. Σε συνδυασμό με την υψηλή ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει αποτελεί έναν δυναμίτη ενέργειας που τονώνει κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου σταφυλιού διαθέτουν καρκινοπροστατευτικές ιδιότητες, που δρούν εναντίον ευρείας σειράς καρκινικών κυττάρων.
Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού στοχεύουν τους υποδοχείς του επιδερμικού παράγοντα ανάπτυξης [epidermal growth factor receptor (EGFR)] and και τις οδούς δράσης τους, αναστέλλουν την υπερέκφραση της κυκλοοξυγενάσης -2 [COX-2] και των υποδοχέων της προσταγλανδίνης E2 ή τροποποιώνταςτις οδούς του μεταβολισμού των οιστρογονικών υποδοχέων. Τα παραπάνω οδηγούν στην ανακοπή της ζωής του κυτταρικού κύκλου ζωής των καρκινικών κυττάρων και στην απόπτωσή τους.
Τώρα έχεις τη βάση για το σούπερ «φάρμακο» για τον πονόλαιμο και τα κρυολογήματα του χειμώνα. Βράζεις ένα σφηνάκι τσίπουρο με ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι. Το πίνεις σχεδόν καυτό, γουλιά- γουλιά, και μετά πέφτεις για ύπνο. Τη νύχτα θα ιδρώσεις και όταν ξυπνήσεις θα είσαι εντελώς καλά, αφού ο ιός θα έχει εξοντωθεί!

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.