AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | μελισσα

Ως μια από τις πιο δύσκολες και απρόβλεπτες χρονιές, χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας το 2023, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας κ. Πέτρος Σαρούδης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες θα έχουν σημαντική επίπτωση στην παραγωγή μελιού για το τρέχον έτος. Φέτος θα έχουμε μείωση της παραγωγής, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 30% – 40% την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

Κι όλα αυτά την στιγμή που ο μέσος όρος κατανάλωσης μελιού ανά άτομο ανέρχεται στο 1,5 κιλό το χρόνο, όπως αναφέρει ο κ. Σαρούδης. Έτσι μια μέση ελληνική οικογένεια τεσσάρων ατόμων χρειάζεται τουλάχιστον έξι κιλά μέλι το χρόνο με την τιμή του προϊόντος να κυμαίνεται αναλόγως την ποικιλία του μελιού από 7 – 10 και πλέον ευρώ το κιλό.
Οσον αφορά την μελισσοκομική χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο χειμώνας ήταν ζεστός, με το βιολογικό κύκλο της μέλισσας να αποσταθεροποιείται. Οι ελπίδες των μελισσοκόμων ήταν βασισμένες στην άνοιξη. Η περίοδος αυτή αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό τομέα και για τη μέλισσα. Είναι περίοδος σποράς και επικονίασης των φυτών και των δέντρων.

Για τις μέλισσες είναι η περίοδος της ανάπτυξης, όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται και κοστίζουν. Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει συνεχώς τα δόντια της και τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, τα πράγματα φέτος ήταν πολύ δύσκολα, αναφέρει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δείχνουν ότι ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ψυχρός κατά μέσο ορό τα 14 τελευταία χρόνια πανελλαδικά και στη Θεσσαλία με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας να έχουν αρνητικό πρόσημο μετά από 9 μήνες. Ο Μάιος, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ήταν ο πιο βροχερός τα τελευταία 15 χρόνια.

Εστιάζοντας στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 μέρες βροχοπτώσεων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των μελισσιών καθώς και όποια ανοιξιάτικη νομή παραγωγής μελιού, χάθηκαν. Τα προβλήματα δε σταματούν εδώ, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα μελίσσια οι μελισσοκόμοι, αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών εκτόξευσαν τα έξοδα σε επίπεδα μη συγκρίσιμα με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Το καλοκαίρι που διανύουμε αποτελεί συνέχεια στο μοτίβο της ήδη κακής χρονιάς (με εξαίρεση μερικές εκλάμψεις σε κάποιες περιοχές). Είναι η εποχή που οι πρώτες παραγωγές θα έπρεπε ήδη να έχουν βγει, η αστάθεια όμως του καιρού δεν ευνόησε τις μελιτοφορίες και το πρόσημο στο ταμείο είναι και εδώ αρνητικό προς το παρόν, σύφμωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί και ο κλάδος της Μελισσοκομίας.
Όπως εξηγεί, δημοσιεύματα κατευθύνουν ένα ποσό της τάξεως των 15εκ. ευρώ προτείνεται προς έγκριση υπέρ της Ελλάδας από την Κομισιόν προκειμένου να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει να κινητοποιηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τους αγρότες της Ε.Ε που επηρεάζονται από τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, το υψηλό κόστος εισροών αλλά και διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά και το εμπόριο.

Επιπλέον, εγκρίθηκε πακέτο στήριξης 100 εκατ. ευρώ για τους αγρότες στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Από αυτό το πακέτο στήριξης δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει εκτός η μελισσοκομία, αν θέλουμε να μιλάμε για βιωσιμότητα και να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, τονίζει ο κ. Σαρούδης και προσθέτει ότι “ήδη πολλοί μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι μειωμένες παραγωγές, η δυσκολία διάθεσης του προϊόντος λόγω μειωμένης αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής“.

Τέλος υπενθυμίζει τη σημαντική θέση που έχει η μέλισσα στη φύση, η οποία είναι ο βασικότερος επικονιαστής των καλλιεργειών και της άγριας φύσης, εξασφαλίζοντας την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων και αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό κρίκο στην τροφική αλυσίδα.