AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | kids honey

Το μέλι είναι η φυσική ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, το οποίο αφού το συλλέξουν το μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ουσίες του σώματός τους,  το αποθέτουν, το αφυδατώνουν, και  το αποθηκεύουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να το ωριμάσουν. Με πιο απλά λόγια, οι μέλισσες  χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή του μελιού το νέκταρ που συλλέγουν κυρίως από τα άνθη των φυτών. Στη συνέχεια αναμιγνύουν αυτούς τους χυμούς με ειδικές ουσίες του σώματός τους, και αφού τους αφυδατώσουν, παράγουν το μέλι, το οποίο αποθηκεύουν στις κηρήθρες.

Το μέλι έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη για την διατροφή του παιδιού, καθώς περιέχει ποικιλία μικροστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών και αποτελεί καλή πηγή ενέργειας και υδατανθράκων , ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση του μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού, τονίζοντας πως αποτελεί ένα σούπερ τρόφιμο για τους παρακάτω λόγους:

1.Περιέχει σίδηρο, φολικό οξύ και χαλκό τα οποία αυξάνουν το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και το προφυλάσσουν από αναιμίες.

2.Περιέχει μερικά από τα πιο απαραίτητα αμινοξέα όπως προλίνη, φαινυλαλαλίνη, τυροσίνη, βαλίνη κ.λπ.

3. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, Β12, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, χρυσίνη, καταλάση και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για το παιδί.

4.Περιέχει φυσικούς υδατάνθρακες (φρουκτόζη και γλυκόζη) ενώ είναι 30% πιο γλυκό από την βιομηχανοποιημένη ζάχαρη. Επίσης το λίπος του είναι σχεδόν μηδενικό.

5.Περιέχει ουσίες που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετού και των οστών, καθώς και των δοντιών.

Το μέλι επίσης λειτουργεί ως «φάρμακο» για τους παρακάτω λόγους:

1.Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση, καφεϊκό οξύ τα οποία έχουν ακόμα και αντιβακτηριακή δράση.

2.Ενισχύει το αμυντικό και ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού καθώς περιέχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση με ουσίες όπως η λυσοζίνη, τα φλαβονοειδή και τις φαινόλες.

3. Ενισχύει τα κουρασμένα παιδιά, την άσκηση και το διάβασμα και επισπεύδει την ανάρρωσή τους σε περίπτωση αρρώστιας.

4.Δρα κατά της δυσκοιλιότητας καθώς έχει φυσική και ελαφριά καθαρτική δράση λόγω της φρουκτόζης και της χολίνης.

5.Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό καθώς βοηθάει στο να καταπραΰνει τους κολικούς του εντέρου και διευκολύνει τον ύπνο. Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με γάλα ή χαμομήλι.

6.Βοηθάει στην αύξηση της όρεξης.

7.Παρέχει ισχυρή βλεννολυτική και αντιβηχική θεραπεία και έτσι μειώνεται η χορήγηση αντιβηχικών φαρμάκων.

Πώς και πόσο πρέπει να τρώει;

Η ημερήσια δόση είναι:

1. Από 1,5-5 χρονών μισό γραμμάριο για κάθε κιλό βάρους

2. Από 5 χρονών και πάνω ένα γραμμάριο για κάθε κιλό βάρους.

Το μέλι είναι από τη φύση του γλυκό και ήπιο σε γεύση, για αυτόν τον λόγο οι γονείς το επιλέγουν ως ένα φυσικό τρόπο για να γλυκάνουν διάφορες τροφές και ροφήματα αποφεύγοντας τη ζάχαρη. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της θρεπτικής του αξίας αποτελεί το ιδανικό συστατικό πρωινού για τα παιδιά.  Χρησιμοποιώντας το μέλι μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα πολλά επιδόρπια  με τα οποία θα καλύψουμε τις ανάγκες του παιδιού μας για κάτι γλυκό, εύγευστο και θρεπτικό. Μπορούμε να το εμπλουτίσουμε χρησιμοποιώντας μέλι ως άλειμμα σε ψωμί ολικής αλέσεως , στα δημητριακά και στο γάλα. Επίσης εύκολη  φρουτοσαλάτα με  φράουλες μπανάνες και μέλι. Τέλος  ρυζόγαλο με μέλι και όχι ζάχαρη. Έχει καλύτερη γεύση και είναι πιο υγιεινό. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως όπως όλες οι τροφές έτσι και το μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις αν το παιδί είναι ευαίσθητο από τα συστατικά που έχει φάει η μέλισσα. 

Πηγή: https://www.superbfoods.gr/index.php?route=common/home