AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ktinotrofia 696x383 1

Πολλοί που ξεκινάνε την κτηνοτροφία νομίζουν πως όλα είναι εύκολα. Λένε λοιπόν “Θα αρμέγω τα ζώα, θα βγάζω τόσο γάλα, και θα κερδίζω τόσα χρήματα”. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Τα έξοδα τρέχουν απο όλες τις μεριές. Αν κάποιος ζήσει μέσα στη κτηνοτροφία για λίγα χρόνια, μόνο τότε θα καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Θα διαπιστώσει πόσα “αρπακτικά” περιμένουν να βγάλουν χρήματα, και να εκμεταλλευτούν τον κτηνοτρόφο. Όταν έχεις να κάνεις με ζωντανά, δε μπορείς ποτέ να βάλεις το χαρτί, και να μετρήσεις πόσα θα ξοδέψεις, πόσα θα βγάλεις κλπ.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 11863332 10207227973008543 6716372593842280604 n

Για να μεγαλώσει ένας κτηνοτρόφος 300 αρνιά (από τη γέννα μέχρι το σφαγείο) χρειάζεται να ταΐσει τα πρόβατά του 30 περίπου τόνους καλαμπόκι (ή κριθάρι), το οποίο με 30 λεπτά του ευρώ κοστίζει περίπου 9.000 ευρώ.

Την εποχή που αναφέρομαι (τέλη Ιανουαρίου 2013) τα 300 αρνιά με 8 περίπου κιλά το καθένα θα δώσουν 2.400 κιλά κρέας. Σήμερα τα αρνιά πωλούνται από τον κτηνοτρόφο 4 ευρώ / κιλό, δηλαδή θα δώσουν στον κτηνοτρόφο 9.600 ευρώ.

Ως εδώ αυτή είναι η πραγματικότητα με αριθμούς. Με 600 ευρώ κέρδος τι μπορεί να πληρώσει ένας κτηνοτρόφος;

Ο ίδιος αλλά και η οικογένεια δουλεύουν νυχθημερόν κοντά στο κοπάδι, οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, η τιμή πώλησης είναι τόσο χαμηλή και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, αντίθετα η τιμή αγοράς των ζωοτροφών αυξάνεται γεωμετρικά κάθε χρόνο. Σημειώνω ότι οι υπολογισμοί έχουν να κάνουν με μια περίοδο 60 περίπου ημερών. Τι γίνεται στη συνέχεια; Ακόμη και οι επιδοτήσεις δεν αρκούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα (προσοχή δεν παίρνουν οι κτηνοτρόφοι τα ποσά των επιδοτήσεων που κατά καιρούς ακούγονται στα ΜΜΕ).

Πώς μπορεί σήμερα ένας κτηνοτρόφος να κάνει υπολογισμό εσόδων-εξόδων και να είναι αισιόδοξος για τη δουλειά του;

Ο κτηνοτρόφος στον τομέα του δεν έχει θέμα ανεργίας γιατί δουλεύει όλη μέρα, έχει πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης καθώς οι τιμές στα προϊόντα που παράγει μειώνονται κάθε χρόνο. Μπορεί κάποιος επίσημος φορέας του κράτους να μας πει, πώς μπορεί να στηρίξει την παραγωγή, να προστατέψει τον κτηνοτρόφο από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων του, να εξηγήσει εντέλει τι μπορεί να περιμένει στον χώρο της δουλειάς του; Γιατί κάθε χρόνο και χειρότερα;

Ειδικά σήμερα ακούμε καθημερινά ότι χρεοκοπήσαμε από τους πολλούς υπαλλήλους, γιατί δεν στηρίζετε τους κτηνοτρόφους παραγωγούς;

(Δεν αναφέρομαι σε επιδοτήσεις αλλά σε ουσιαστική στήριξη της παραγωγής ώστε να μπορεί να προγραμματίσει ο κτηνοτρόφος τη δουλειά του και τη ζωή του).

*Ο Απόστολος Νάστος είναι αιγοπροβατοτρόφος, ασκεί το επάγγελμα από παιδί 10 ετών μέχρι σήμερα στα 75 χρόνια και ζει στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Πηγή: Protagon.gr

1ο Μυστικό αύξησης της γαλακτοπαραγωγής – Η σωστή ράτσα

Πολλοί παλιοί κτηνοτρόφοι επιμένουν στα παλιά δεδομένα και εκτρέφουν ράτσες, δίχως να έχουν κάποιο σκοπό, και κάποια αξιόλογη παραγωγή. Συνήθως τέτοιες φυλές είναι ανακατεμένες, ντόπιες με ξένες, πχ ένας κτηνοτρόφος κρατάει την παλιά ντόπια φυλή, και για να τη βελτιώσει, την μπασταρδεύει με ένα κρυάρι άλλης φυλής. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η γνησιότητα της ντόπιας φυλής, και η παραγωγή να μη βελτιώνεται όπως θα περίμενε κανείς. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι, που εκτρέφουν ζώα με πολύ χαμηλές παραγωγές, αρμέγουν κάτω απο κιλό το ζωντανό, και επιμένουν ότι αυτή είναι η σωστή τεχνική.

Για να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή, χρειάζονται καθαρόαιμες φυλές, και η φάρμα να κάνει επιλογή στα ζωντανά, και την αναπαραγωγή τους. Πχ “θα κρατήσουμε κρυάρια απο αυτή τη προβατίνα φέτος, που έβγαλε το περισσότερο γάλα”. ή και το άλλο: “οι αρνάδες που θα κρατήσουμε για την επόμενη γαλακτική περίοδο, θα είναι απο αυτές τις μάνες, που ήταν πολύ παραγωγικές, στοργικές, δεν έπαθαν μαστίτιδες και έδωσαν πολύ γάλα για μεγάλη περίοδο”. Ο σκοπός είναι η κτηνοτροφική μας μονάδα να βελτιώνεται, με σκοπό την μεγαλύτερη παραγωγή και την ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Ντόπιες φυλές στην Ελλάδα που κατάφεραν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν σημαντικά, είναι τα Χιώτικα πρόβατα. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για να φτάσουν τις ράτσες λακόν (γαλλική) άσσαφ (ισπανική) που είναι πολύ υψηλά στη παραγωγή.

2ο Μυστικό αύξησης της γαλακτοπαραγωγής – Οι τροφές

Ένας πολύ μεγάλος κτηνοτρόφος με 2000 ζωντανά, όταν εμείς απο το blog Ελληνικές Κότες επισκεφτήκαμε τη σύγχρονη μονάδα του, μας είπε ένα απο τα μυστικά της επιτυχίας. Μας είχε πει το εξής: “Ότι ταίζεις, αυτό και θα πάρεις απο τα ζωντανά. Όσο υψηλότερη ποιότητα τροφής εξασφαλίσεις στο κοπάδι, τόσο θα ανταμειφθείς. Αν πας να γλιτώσεις έξοδα, παίρνοντας χαμηλής ποιότητας τροφή, θα το βρείς μπροστά σου” Αυτά ήταν μερικά απο τα λόγια, ενός κτηνοτρόφου, ο οποίος ήταν πολύ επιτυχημένος επαγγελματικά.

Για να αποδώσουν τα ζώα στο μέγιστο χρειάζονται:
1. Τριφύλλι άριστης ποιότητας, όσο γίνετε με περισσότερο φύλλωμα και λιγότερο κοτσάνι – Αν είναι αναμμένο λόγω υγρασίας μη κάνετε το λάθος και ταΐσετε τα ζωντανά, διότι θα υπάρξουν συνέπειες στην υγεία τους.
2. Καρπό που να ξέρουμε τη προέλευση του. Συνήθως τα έτοιμα φυράμαρα που αγοράζουμε έχουν μέσα κακής ποιότητας υλικά. Ο έμπορος μπορεί για να κερδίσει παραπάνω, να ρίξει ότι θέλει μέσα στη τροφή ακόμα και άμμο. Ποιός θα τον ελέγξει; Φυσικά υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες, όμως για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, κάντε μια ανάλυση της τροφής που ταίζετε, και δείτε πόσες πρωτείνες έχει. Η σίγουρη λύση είναι να φτιάξετε το μείγμα μόνοι σας. Με άριστης ποιότητας υλικά.
3. Άχυρο αύθονο, βοηθάει σημαντικά στη χώνεψη και την σωστή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος
4. Βοσκή με μέτρο. Τα ζώα δε πρέπει να περπατάνε όλη μέρα, αλλά ούτε και καθόλου. Η μέγιστη απόδοση παρατηρείτε όταν τα ζώα βοσκάνε για λίγη ώρα κάθε μέρα, και δεν είναι στο πόδι όλη τη ώρα.

Αυτοί είναι μερικοί απο τους βασικότερους κανόνες, για να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή. Ελπίζουμε να βοηθήσουν όσο το δυνατό περισσότερο!