τοΟ πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί στο έπακρο ένα σημαντικό εργαλείο προς όφελος των αγροτών. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας στην Αμαλιάδα τον τελευταίο χρόνο (Σεπτέμβριος 2021-Ιούλιος 2022) έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών οι δράσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος: «Είμαστε δίπλα στους αγρότες μας, έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα μας και το αξιοποιούμε προς όφελος των αγροτών μας». Συγκεκριμένα το Εδαφολογικό Εργαστήριο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο υλοποίησης της από 25-6-2021 προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Υποστήριξη Λειτουργίας Εδαφολογικού Εργαστηρίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με πρωταρχικό σκοπό της στήριξης των αγροτών και της προστασίας των εδαφών υλοποίησε τις εξής δράσεις εξωστρέφειας:
1. Αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστική και συστάσεις λίπανσης σε αγρότες – παραγωγούς.
2. Στήριξη των παραγωγών των καμένων περιοχών της Ολυμπίας με δωρεάν δειγματοληψίες και αναλύσεις σε περισσότερους από 200 πληγέντες ελαιώνες με σκοπό την καταγραφή της υγείας του εδάφους και της θρεπτικής τους κατάστασης.
3. Δημιουργία υποδομής γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος για τη συστηματική καταγραφή της ποιότητας των εδαφών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας.
4. Οριοθέτηση των ζωνών ελαιοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα με σκοπό τη συστηματική καταγραφή της ποιότητας των εδαφών και την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων για τη θρεπτική τους κατάσταση.
5. Σχεδιασμό για την δωρεάν υλοποίηση 250 δειγματοληψιών εδάφους σε ελαιώνες εντός των ορίων της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αγρινίου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου, με σκοπό τη λεπτομερή καταγραφή της ποιότητας των εδαφών και της θρεπτικής τους κατάστασης.
6. Ψηφιοποίηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων σε περισσότερα από 1500 εδαφικά δείγματα της Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακής φασματικής βιβλιοθήκης για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών.
7. Σχεδιασμό και υλοποίηση 4 σημείων παραλαβής δειγμάτων (soil points) και την επέκταση της δράσης με νέα σημεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.
8. Ερευνητική δράση δειγματοληψιών στους καμένους ελαιώνες στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με στόχο στην επιστημονική συμβολή στην επόμενη φάση αποκατάστασης των ελαιώνων των περιοχών ως κοινός παρονομαστής με τους καμένους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας.
9. Συμμετοχή του προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας με σκοπό την εναρμόνιση των τεχνικών ανάλυσης του εδάφους με τα διεθνή πρότυπα.
10. Δράσεις διάχυσης και εξωστρέφειας μέσω κοινωνικών δικτύων.