AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | περιβαλλον

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τι θα πρέπει όμως να κάνουμε όλοι μας για να το προστατέψουμε;

Διάφοροι τρόποι για να το σώσεις:

Ο πλανήτης είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί και η πορεία μας είναι αναλώσιμη, γι’ αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, με το να αλλάξουμε συνήθειες και να αποκτήσουμε νέες, πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον, καθώς επίσης, και να προβούμε σε απλές, καθημερινές ενέργειες, ώστε να συμβάλλουμε στην διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Ανακύκλωση

Το σήμα κατατεθέν της ανακύκλωσης είναι ο μπλε κάδος, που συναντάται σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Αρχικά όμως, είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί από την κοινωνία ότι δεν υπάρχει ένας κάδος για όλα τα απορρίμματα, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε στο σπίτι μας μια σακούλα ή έναν κάδο, που θα πετάμε τα πράγματα που δεν είναι βρώμικα, δηλαδή χαρτί, γυαλί και πλαστικό.

Κομποστοποίηση

Τα οργανικά υπολείμματα τροφών μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν με φυσικό τρόπο σε λίπασμα για οποιαδήποτε φυτά και δέντρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε έναν κομποστοποιητή ή να κατασκευάσουμε τον δικό μας, ώστε να πετάμε τα οργανικά προϊόντα εκεί.

Απορρίμματα

  • Μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα, εάν κάθε φορά που πηγαίνουμε σούπερ-μάρκετ προτιμούμε γυάλινες συσκευασίες για τα αναψυκτικά, τις μπύρες μας, οι οποίες μπορούν να επιστραφούν.
  • Είναι μείζονος σημασίας να αποσύρουμε τις πλαστικές σακούλες και να τις αντικαταστήσουμε με σακούλες πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες να έχουμε συνέχεια μέσα στην τσάντα μας και να τις χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας.
  • Πρέπει να μειώσουμε την αγορά εμφιαλωμένων πλαστικών μπουκαλιών, καθώς επίσης και πλαστικών ειδών μιας χρήσης και να δοκιμάσουμε την χρήση γυάλινων παγουριών νερού.
  • Δεν χρειάζεται να κάνουμε αλόγιστη χρήση του χαρτιού(ρολού) κουζίνας, αφού μπορούμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τις υφασμάτινες πετσέτες κουζίνας.
  • Δεν πρέπει να χύνουμε ποτέ το χρησιμοποιημένο-τηγανισμένο λάδι στον νεροχύτη της κουζίνας μας, διότι ένα λίτρο είναι αρκετό για να προκαλέσει ανεπανόρθωτη μόλυνση σε τεράστιες ποσότητες νερού.

Προϊόντα καθαρισμού

Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε τα δικά μας οικολογικά καθαριστικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε πιστοποιημένα οικολογικά καθαριστικά του εμπορίου, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το περιβάλλον.

Εξοικονόμηση ενέργειας

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους λαμπτήρες οικονομίας.
  • Είναι απαραίτητο να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον γενικό πίνακα τροφοδοσίας ρεύματος και να μην τις αφήνουμε στην αναμονή, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, όπως και τα φώτα όταν απουσιάζουμε από το σπίτι.

Χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών

Οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετάγονται στον κάδο μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, αλλά να  τοποθετούνται σε ειδικά δοχεία ανακύκλωσης μπαταριών. Διαφορετικά, υπάρχει η επιλογή να αγοράσουμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Διατροφή και κατανάλωση

  • Για αρχή, δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να πετάμε το φαγητό μας στα σκουπίδια, αλλά να μαγειρεύουμε τόση ποσότητα που θα είναι αρκετή για να την καταναλώσουμε.
  • Μπορούμε να φυτέψουμε μόνοι μας κάποιες τροφές που μπορούμε να καλλιεργήσουμε, όπως φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά. Αυτή η ενέργεια, θα δώσει και μια ανάσα οξυγόνου στην γεμάτη καυσαέριο ατμόσφαιρα.
  • Η μείωση του κρέατος στην διατροφή μας συμβάλλει σημαντικά στην μείωση κατανάλωσης των πόρων που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, καθώς μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Χρήση ΜΜΜ, ποδηλάτου ή πεζής πορείας 

Είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης οικολογικών μέσων, όπως το λεωφορείο, το ποδήλατο, για τις καθημερινές μας αποστάσεις, ειδικά εάν αυτές είναι κοντινές, διότι η μόλυνση της πόλης προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Υπεύθυνες διακοπές

  • Δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ειδικά αν αυτά είναι αναμμένα, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
  • Σοβαρό «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος αποτελεί η ρίψη σκουπιδιών στη θάλασσα ή στις ακτές και θα πρέπει ρητά να την περιορίσουμε.

Περιβάλλον: Επίλογος

Η δυσκολία που ενδέχεται να συναντήσουμε στο παραπάνω εγχείρημα είναι μέχρι να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε αυτές τις οικολογικές συνήθειες και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ύστερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο πλανήτης και η «Προστασία του Περιβάλλοντος» βρίσκεται στα χέρια μας και ότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον έχουν μια αέναη σχέση αλληλεξάρτησης.

Άρθρο της Αθανασίας Μπακαράκη

Πηγή: citycampus.gr

Εικόνα: pixabay.com (artist Fatu)