«Η έλλειψη εργατών γης δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία, καθώς η αναγκαστική αποχώρηση των εργατών από τρίτες χώρες είναι ανασταλτικός παράγοντας για να προτιμήσει κάποιος να εργαστεί στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πολλοί εξειδικευμένοι εργάτες είναι παράνομα διαμένοντες και θα πρέπει να προβλεφθούν ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να εργάζονται  χωρίς τον διαρκή φόβο της απέλασης και με την απαραίτητη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η ισχύς του άρθρου 94 Ν.4915/2022 (Α’63) που αποτελεί μια διέξοδο, θα παύσει την 30η Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόθεση παράτασης ή αντικατάστασής του με άλλη διάταξη που να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Σε τοπικό επίπεδο, οι πραγματικές ανάγκες σε εργάτες γης, στην Περιφέρεια Κρήτης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είναι καταγεγραμμένες και έχουν σταλεί σχετικά αιτήματα για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργατών γης. Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί. Δυστυχώς ακόμα αναμένουμε την οριστική λύση του προβλήματος»,  υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να τροποποιήσουν τον νόμο, ώστε να μην υπάρχει η υποχρέωση αναγκαστικής αποχώρησης των εργατών γης, για ένα τρίμηνο ανά έτος, των εποχικά εργαζομένων για 9 μήνες, έως την επαναπρόσληψη τους, εάν θα ρυθμίσεις, ώστε εξειδικευμένοι εργάτες γης, παράνομα διαμένοντες να μπορούν να ζουν και να εργάζονται νόμιμα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύει για όσους μετακαλούνται με θεώρηση εισόδου και τέλος αν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων προς τις Περιφέρειες, της αύξησης των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας εργατών γης ανάλογα με τις ανάγκες που περιγράφονται από τους συλλόγους.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τους εργάτες γης από τρίτες χώρες, προχώρησαν 30 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη