AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 8c6384f49274d284946cacc0edabb8b8 XL

Με αφορμή, τη διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Σπάρτης, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική κρίση.

Με αφορμή, τη διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Σπάρτης, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική κρίση στην οποία συμμετείχε ο κ. Αθανάσιος Καρλαύτης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Αστυνομίας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Σπάρτης, σημειώνουμε τα ακόλουθα, τα οποία αποτελούν και τις δράσεις του Δήμου Σπάρτης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης:

Την Δημοτική μας Αρχή -όπως και τις προηγούμενες- την απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην βιώσιμη ανάπτυξη, τους υδάτινους πόρους, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές! 

Αλλά δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας μόνο τα διάφορα κρατικά προγράμματα!

Πιστεύουμε και στο «Συν Αθηνά και Χείρα Κίνει»!

 1. Για το θέμα της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, ήδη η ΑΜΚΕ μας – με την ονομασία «Δίκτυο Συνεργασίας και Ανάπτυξης των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα»- υπό την Αντιδήμαρχο Γεωργία Δεδεδήμου, ίδρυσε ειδικές μονάδες (clusters), για να λειτουργήσουν ως σύνδεσμοι με τον αγροτικό κόσμο για την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη!
 2. Είμαστε ίσως και ο μόνος Δήμος σε όλη τη Χώρα που πρωτοπόρησε ανακοινώνοντας δημόσια και στον τύπο και τα ΜΜΕ, ειδικό Πρόγραμμα για το πως θα συνεισφέρει ως Δήμος στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη ώστε βελτιωθούν τα εισοδήματα των συμπολιτών μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ ήδη προγραμματίζουμε ημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα Precision Agriculture, για την εξοικονόμηση υδάτινων και άλλων πόρων!
 3. Είμαστε ίσως και ο μόνος Δήμος σε όλη τη Χώρα που πρωτοπόρησε ανακοινώνοντας δημόσια και στον τύπο και τα ΜΜΕ, ειδικό Πρόγραμμα για το πως θα συνεισφέρει ως Δήμος στην βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα των φυτικών προϊόντων τα λεγόμενα dermo-cosmetics, δηλ. κηραλοιφές, σαπούνια, αρωματικά, καλλυντικά από βότανα, κλπ.
 4. Στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονόμησης ύδατος από την ΔΕΥΑΣ, έγινε εκστρατεία αναπροσαρμογήςτων τιμολογίων κατανάλωσης, ώστε να επιτευχθεί αντιστοιχία κόστους – εσόδων, με μακροπρόθεσμο στόχο την μείωση της σπατάλης νερού και μάλιστα με πολλές αντιδράσεις και μεγάλο πολιτικό κόστος! Αλλά αυτό ήταν το σωστό. Παράλληλα εκσυγχρονίζεται ο αραχνιασμένος κανονισμός Άρδευσης.
 5. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και  διαρκώς εξοπλίζεται με τα απαιτούμενα μέσα, όπως: 
 • αναζητεί και βρίσκει πόρους για την επισκευή υδατοδεξαμενών και την προμήθεια νέων
 • αναζητεί και βρίσκει πόρους για τις ευχερέστερη δυνατή πρόσβαση των πυροσβεστικών και διασωστικών μέσων σε δύσβατα σημεία,
 • σε συνεργασία με τους Πρόεδρους των Κοινοτήτων σύστησε νυχτερινές βάρδιες εθελοντών για τον άμεσο εντοπισμό νέων εστιών πυρκαγιών, αλλά και την αποτροπή πυρομανών,… ώστε η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλ.
 • του Δήμου και των Δημοτικών Υπηρεσιών
 • των ομάδων εθελοντών
 • της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 
 • των Δασικών Αρχών
 • της Αστυνομίας
 • της Περιφέρειας
 • του Ερυθρού Σταυρού
 • της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης,

να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!

         6. Επιπλέον, ο Δήμος Σπάρτης, βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με κυβερνητικούς φορείς της Πολιτείας της GEORGIA των Ηνωμένων Πολιτειών, που θεωρούνται ιδιαίτερα πετυχημένοι στο θέμα της δασοπροστασίας, και αντιμετώπισης της λαίλαπας των πυρκαγιών, φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία, που συνδέεται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή.  

         7. Επίσης, το έργο της Ανάπλασης της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και το OpenMall – Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με αυστηρά βιοκλιματικά κριτήρια (στοιχεία νερού, περισσότερο πράσινο, ειδικά υλικά, κλπ.)

         8. Επίσης προετοιμαζόμαστε να συμμετάσχουμε στο πολύ σημαντικό πρόγραμμα της Ε.Ε  με τίτλο «100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες έως το 2030», για το οποίο η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε στενή επαφή με το ΥΠΕΝ. 

         9. Ακόμη, ο Δήμος μας εκτελεί μεγάλα έργα οδοφωτισμού με την  αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων υδραργύρου με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας τύπου led, με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον 50%

         10. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, ήδη από το 2008, ως Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία κινητοποίησης για δενδροφυτεύσεις, προτείνοντας να φυτευτούν 8 δέντρα ανά άτομο – δηλαδή 80 περίπου εκατομμύρια, καθώς θεωρεί, όπως άλλωστε και όλη η επιστημονική κοινότητα, ότι η αναδάσωση μπορεί να προσφέρει πολλά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην ανθρώπινη ευημερία.Μάλιστα είχε στείλει και σχετική Επιστολή στον Πρόεδρο Bush το 2008 και σε άλλους διεθνείς φορείς!

Σε αυτή την προσπάθεια αναδάσωσης, η Δημοτική Αρχή ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με :

 • τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, 
 • το ICC – Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, 
 • την κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων, 
 • το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 • το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό, και 
 • τον δάσκαλο κ. Παναγιώτη Μανίκη

      11. Και φυσικά προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε κάθε πρόγραμμα και κάθε πρωτοβουλία εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια!

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες σε όλο τον πλανήτη μας, το πρόβλημα θα παραμείνει οξύτατο και μάλλον θα χειροτερεύσει πριν καλυτερεύσει – αν ποτέ καλυτερεύσει!

Εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε!