Στις 26, 27 και 28 Μαΐου στο Δημοτικό Στάδιο Αμαλιάδας πραγματοποιήθηκε το 8ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελίας με τιμώμενο νομό τη Λακωνία. Δυναμικό παρόν έδωσε το Επιμελητήριό μας με πλήθος εξαιρετικών Λακωνικών προϊόντων να παρουσιάζονται και να προσφέρονται στους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης κατά την ομιλία του τόνισε τις ενέργειες και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Λακωνίας για την ανάδειξη του ελαιολάδου και της ελιάς δίνοντας έμφαση στη σημασία τους ως πυλώνα τοπικής ανάπτυξης και συνάμα κινητήριο μοχλό άνθησης του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής. Επεσήμανε πως η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας έμπρακτα επενδύει στον τομέα αυτό με σημαντικές και στοχευμένες κινήσεις όπως η δημιουργία ινστιτούτου έρευνας και σπουδών για το ελαιόλαδο και την ελιά στη Λακωνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην διαπίστευση του Επιμελητηρίου Λακωνίας ως φορέα πιστοποίησης του φαινολικού ελαιολάδου και τις δυνατότητες που απορρέουν από την εν λόγω ενέργεια. Στο τέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρέλαβε από τους διοργανωτές το βραβείο και ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή.
Τις επόμενες ημέρες το Επιμελητήριο Λακωνίας συμμετείχε στα δρώμενα του Φεστιβάλ. Πλήθος επισκεπτών δοκίμαζε τα Λακωνικά προϊόντα με τη πλειοψηφία των απόψεων να επαινεί τη γεύση και την ποιότητα αυτών.
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου στα εγκαίνια:
«Είναι μεγάλη η χαρά και ιδιαίτερη τιμή για το Νομό μας και το Επιμελητήριο Λακωνίας που βρισκόμαστε απόψε εδώ, στην Αμαλιάδα, στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που διοργανώνεται με επιτυχία για όγδοη χρονιά και αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα.
Οι ελιές, βρώσιμες και για παραγωγή ελαιολάδου, καλλιεργούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Πελοπόννησο. Στη Λακωνία έχουμε το πλεονέκτημα να παράγουμε τα δύο αυτά πολύ σημαντικά προϊόντα που αποτελούν κύρια στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από μια δεκαετία, το ελαιόλαδο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση των ευεργετικών επιδράσεων που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία.
Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, η καλλιέργεια της ελιάς πραγματοποιείται σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως και επεκτείνεται δραστικά τα τελευταία χρόνια. Η ποιότητα, βέβαια, του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή είναι απόρροια τόσο των κλιματολογικών συνθηκών της καλλιέργειας όσο και των μεθόδων καλλιέργειας, συλλογής, επεξεργασίας, τυποποίησης και προώθησης αυτού.
Το κλίμα στην Ελλάδα και η παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς δεν είναι πανάκια για την ποιότητα των τελικών προϊόντων της. Απαιτείται συνεχής μελέτη, έρευνα και εφαρμογή καλών πρακτικών σε όλους τους τομείς της αλυσίδας παραγωγής ώστε να δύνανται τα προϊόντα μας να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά, ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτει ο ανταγωνισμός.
Η αξιοποίηση των τοπικών πόρων, του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αποτελεί το τρίπτυχο ενός μοντέρνου αναπτυξιακού μοντέλου που μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική αλλαγή του κοινωνικού ιστού σε πολλαπλά επίπεδα όπως, οικονομική άνθηση, μείωση της ανεργίας, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων.
Η Λακωνία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής με πλειάδα συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Το μεσογειακό κλίμα, η μορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη δύο οροσειρών (Ταΰγετος & Πάρνωνας) και η βιοποικιλότητα που προσφέρουν, έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ιδανικών συνθηκών για καλλιέργεια ελαιόδεντρων και όχι μόνο. Υπολογίζεται βάση των στοιχείων της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στη Λακωνία υπάρχουν 13.245.414 ελαιόδεντρα σε έκταση 61.000 εκταρίων. Ο πράσινος χρυσός της Λακωνικής γης χρόνο με το χρόνο αποκτά παγκόσμια αναγνώριση κατακτώντας διακρίσεις και πρωτιές σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.
Η ελιά θεωρείται κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς όπου η καλλιέργειά της μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά. Η δυνατότητα για επιστημονική προσέγγιση δημιουργεί φιλοσοφία και αλλάζει σελίδα, με όραμα την πλήρη αξιοποίηση του ελαιολάδου και ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας τα εφόδια της γνώσης και των καλών πρακτικών, μπορούμε να πετύχουμε μια συνολική άνθηση με γνώμονα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το ελαιόλαδο της Λακωνίας αλλά και της Πελοποννήσου έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως εφαλτήριο στην περαιτέρω ανάπτυξη δημιουργώντας επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε όχι μόνο τα οφέλη της ελιάς και του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στην κοινωνία και στον τόπο που το παράγει.
Το Επιμελητήριο Λακωνίας αναγνωρίζοντας το ρόλο των δύο αυτών προϊόντων τόσο στην οικονομία της Λακωνίας όσο και στην εθνική μας οικονομία πρωτοστατεί στην προσπάθεια θωράκισης και προώθησής τους.
Σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τις οργανώσεις για την ελιά ποικιλίας καλαμών προβήκαμε σε μια σειρά από ενέργειες για την κατοχύρωση της προώθησής της ως “Kalamata olives” όπως είναι γνωστή παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα πρωτίστως στους παραγωγούς αλλά στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων.
Μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την απόφαση Αποστόλου ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, με παρεμβάσεις μας μαζί με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας και άλλους φορείς, εκδόθηκε η απόφαση Γεωργαντά, ήρθε να δώσει λύση στην εξαγωγή του προϊόντος, να καλύψει το κενό που δημιούργησε η ακύρωση της προηγούμενης, εξομαλύνοντας το πρόβλημα της εξαγωγής της ελιάς Καλαμών απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πρόβλημα που είχε οδηγήσει σε ασφυξία τους Έλληνες εξαγωγείς και αποτελούσε απειλή εις βάρος του εθνικού εισοδήματος.
Πιστοί στη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη θωράκιση του προϊόντος και ανεύρεση μόνιμης λύσης, διοργανώσαμε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με πρόθεση όλων την αναγνώριση της σπουδαίας θέσης του προϊόντος στο εθνικό εισόδημα, την ταύτιση της ποιότητάς του με την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, την διεκδίκηση και ανεύρεση λύσης που θα βοηθά το προϊόν να σταθεί στη διεθνή αγορά χωρίς προβλήματα και για όλους όσους το παράγουν και το εμπορεύονται. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει στην οριστική λύση, γεγονός που μας θέτει σε εγρήγορση και στη συνέχιση της προσπάθειας.
Σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο, το Επιμελητήριό μας βρίσκεται σε διαδικασία διαπίστευσης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ώστε να μπορεί να πιστοποιεί το λακωνικό ελαιόλαδο για τις φαινόλες του και με ισχυρισμό υγείας. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η προσπάθειά μας θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην προώθηση του προϊόντος.
Συμμετέχουμε στην κίνηση «Πρωτοβουλία» για τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής θέσης για το νέο σύστημα επισήμανσης των τροφίμων. Ήμασταν από τους πρώτους που αναδείξαμε το ζήτημα της τραγικά λανθασμένης βάσης στην οποία στηρίζεται το σύστημα Nutri-score, αρχή που βασίζεται στον χαρακτηρισμό των τροφίμων με βάση λιπαρά, παραβλέποντας τόσο τις άλλες ιδιότητες όσο και το είδος των λιπαρών και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.
Το Επιμελητήριο Λακωνίας πρωτοστατεί, επίσης, στην προσπάθεια δημιουργίας στη Λακωνία και στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενός Ερευνητικού Κέντρου και ταυτόχρονα Ινστιτούτου Επιμόρφωσης για την ελιά και το ελαιόλαδο. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα ευελπιστούμε ότι θα παρέχουμε στους παραγωγούς και όσους ασχολούνται με την τυποποίηση και την προώθηση της ελιάς και του ελαιολάδου, τη γνώση που απαιτείται για όλη την αλυσίδα παραγωγής των σπουδαίων αυτών εθνικών προϊόντων, ώστε να τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει στην ανθρώπινη διατροφή και να τα προστατέψουμε στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο διεθνής ανταγωνισμός.
Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ελιά και το ελαιόλαδο. Νιώθουμε υπερήφανοι που η Λακωνία τιμάται στο 8ο Φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου και ταυτόχρονα, νιώθουμε ως Επιμελητήριο Λακωνίας, φορέας εκπροσώπησης των Λακώνων επιχειρηματιών, την ευθύνη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάδειξη και θωράκιση των δύο εθνικών μας προϊόντων.
Σας ευχαριστούμε θερμά.»