AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ΕΘΕΑΣ

Την περασμένη Τρίτη είδαμε μία ηχηρή κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για τα δυσβάσταχτα κόστη στην αγροτική παραγωγή καθώς και στα προβλήματα του κλάδου. Αγρότες από κάθε μεριά της χώρας ήρθαν στη πρωτεύουσα και στο κέντρο των εξελίξεων για εκφράσουν το δίκιο τους, την αγανάκτησή τους και τις αγωνίες τους για την αγροτική γη και την επαρχία. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να τους ακούσει, γιατί παρόλο που η ποσοστιαία συμμετοχή του αγροτικού τομέα στη συνεισφορά του ΑΕΠ έχει μειωθεί, σε απόλυτους αριθμούς όμως η παραγόμενη ποσότητα έχει αυξηθεί ραγδαία και δεν παύει ο “αγρότης” να είναι ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην κοινωνική αλυσίδα.

Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έγινε απλά ένα ακόμα “σόου” στους δρόμους και αυτό ήταν όλο. Θα πρέπει οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και με άλλη μορφή αγώνων, όχι μόνο κλείσιμο των δρόμων. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν την κοινωνική πλειοψηφία με το μέρος των αγροτών για να έχουν και κάποιο αντίκρισμα. Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει στο απροχώρητο και θα πρέπει να δοθεί μία λύση που να μην είναι έκτακτη. Μαζί με τους αγρότες επηρεάζονται κα ένα σωρό ακόμα επαγγέλματα που σχετίζονται από τον αγρότη όπως γεωπόνοι, έμποροι γεωργικά εφόδια κλπ.. οι οποίοι και αυτοί θα πρέπει να στηρίξουν των αγώνα τους.

Επίσης, άλλο ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να είναι στα αιτήματα είναι και τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Πλέον ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αγροτών έχουν ασφαλιστικές εισφορές και χρέη προς τον ΕΦΚΑ που είναι δυσβάσταχτα. Εδώ θα πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει γιατί τα χρέη πολλαπλασιάζονται με άδικο τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο και η σύνταξη που δίνει ο ΕΦΚΑ η οποία είναι ολίγη για τη σημερινή εποχή. Θα πρέπει και εδώ όπως και σε όλα τα αιτήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι να υπάρξει ανταπόκριση.

Για να κλείσουμε το άρθρο μας, σαν συμπέρασμα θα πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον ο αγροτικός κόσμος είναι εδώ, βγαίνει στους δρόμους, διαμαρτύρεται και βγάζει μία φωνή αγωνίας και βοήθειας προς την κοινωνία τόσο για τον ίδιο τον αγροτικό τομέα όσο και για την επαρχία ευρύτερα.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

Εικόνα από etheas.gr