AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | main qimg 50f0b4674eebab45275d44ae4a785993

Το πυρίτιο είναι ένα φυσικό στοιχείο που αποτελεί σχεδόν το 90% του φλοιού της γης και βρίσκεται συνήθως με τη μορφή άμμου (πυρίτιο).

Το πυρίτιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στη Γη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του δεν βρίσκεται σε διαθέσιμη από τα φυτά μορφή. Αν και βρίσκεται στις τρίχες των φύλλων όλων των φυτών, δεν θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το πυρίτιο βοηθά να γίνουν τα φυτά πιο ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες.

Σημαντική έρευνα έχει διεξαχθεί σε μονοκοτυλήδονες καλλιέργειες όπως το σιτάρι σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας ότι η εφαρμογή του πυριτίου οδηγεί σε θετικές μορφολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των κυτταρικών τοιχωμάτων και της αύξησης του πάχους της επιδερμίδας των φύλλων, της μείωσης των λοιμώξεων από ασθένειες και της βελτίωσης της ποιότητας και της διάρκειας ζωής μετά τη συγκομιδή. .

Όλα τα φυτά απαιτούν λίγο πυρίτιο και πρέπει να είναι σε βιοδιαθέσιμη μορφή—πυριτικό οξύ (H4SiO4)— προκειμένου να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά.

Η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε οποιοδήποτε παράσιτο ή ασθένεια είναι το εξωτερικό στρώμα του φύλλου – τρίχες φύλλων, κηρώδης επιδερμίδα, επιδερμικά κύτταρα και κυτταρικά τοιχώματα – τα οποία μαζί αποτελούν μέρος της οδού παθητικής άμυνας.

Το πυρίτιο κάνει την επιδερμίδα και τα κυτταρικά τοιχώματα της επιδερμίδας παχύτερα, γεγονός που ενισχύει τις οδούς παθητικής άμυνας και έτσι αναστέλλει τη διείσδυση στη δομή των φύλλων από παθογόνα μυκήτων!

Το πυρίτιο αναπτύσσεται ως βιοδιεγερτικό που παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία του εδάφους και των καλλιεργειών! Μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις, να βελτιώσει την υγεία του εδάφους, να ενισχύσει τα φυτά και να βελτιώσει την απόκριση στις ασθένειες!

Πώς λειτουργεί το πυρίτιο:
Μόλις απορροφηθεί, το πυρίτιο κινείται γύρω από το φυτό και εναποτίθεται στα κύτταρα. Στη συνέχεια δρα για την ενίσχυση του φυτού και τη βελτίωση των φυσικών αμυντικών του ιδιοτήτων. Το πυρίτιο εναποτίθεται στις ρίζες, τα φύλλα, τους μίσχους ακόμη και τους καρπούς και τους σπόρους.

Αύξηση της αντοχής σε ασθένειες και παράσιτα:
Το πυρίτιο ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα και επιτρέπει στο φυτό να δημιουργήσει ένα σκληρό κέλυφος με επιπλέον τρίχες φύλλων. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διείσδυση των παρασίτων και επίσης περιορίζει την ανάπτυξη μυκητιακών υφών. Μετά την κυτταρική πρόσληψη, το εναποτιθέμενο πυρίτιο γίνεται ακίνητο. Ωστόσο, ως μέρος του φυσικού αμυντικού τους συστήματος, τα φυτά είναι σε θέση να ανακατευθύνουν το νεοαπορροφημένο πυρίτιο σε περιοχές στρες ή επίθεσης. Επομένως, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τακτικά.

Το πυρίτιο μπορεί να αυξήσει την αντοχή σε αβιοτικές καταπονήσεις:
Με μια πιο σκληρή εσωτερική δομή, τα φυτά είναι πιο ικανά να ανέχονται συνθήκες όπως η υπερβολική ζέστη, το κρύο, η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα μαρασμού και παραμονής σε μια ποικιλία καλλιεργειών.

Αύξηση της παραγωγής και του ρυθμού ανάπτυξης:
Με λιγότερο stress, τα φυτά μπορούν να εστιάσουν την ενέργειά τους αλλού. Σε μελέτες, παρατηρήσαμε ότι σε ορισμένες ποικιλίες, τα αυξημένα επίπεδα φωτοσύνθεσης είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους καρπούς/αυξημένη πλήρωση κόκκων και αυξημένο Brix. Βλέπουμε επίσης τα οφέλη από τη φύτευση πρώιμων ποικιλιών, ακόμη και νωρίτερα.

Το πυρίτιο προάγει την απορρόφηση ευεργετικών στοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το άζωτο. Ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα πρόσληψης φωσφόρου και αποτρέπει την τοξικότητα ιχνοστοιχείων στο καλλιεργητικό μέσο.

Το πυρίτιο μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης των καλλιεργειών χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων εφαρμογής:

Κατευθείαν στο έδαφος
Ως θεραπεία σπόρων
Μέσω της λίπανσης εδάφους
Ως διαφυλλικό ψεκασμό

Πηγή: https://wellyoutech.com/silicon-the-forgotten-nutrient/

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image