Η χιτοζάνη είναι υπεύθυνη για την αύξηση των αντιοξειδωτικών ενώσεων & αμυντικών μηχανισμών μέσω της μείωσης των ενεργών ειδών οξυγόνου ROS με οφέλη στην παραγωγικότητα της ελιάς.
Όχι μόνο βιοδιεγερτικά για την ελιά με χουμικά οξέα και φύκια, σήμερα υπάρχουν και άλλα συμπληρώματα που έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα σε άλλες καλλιέργειες αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς στην ελιά.
Οι ενώσεις χιτοζάνης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεργασίες ανάπτυξης και ορισμένες από αυτές παίζουν βασικό ρόλο στους μηχανισμούς που οδηγούν στον εγκλιματισμό στο περιβάλλον που υπόκεινται στην κλιματική αλλαγή. Η χιτοζάνη είναι επίσης γνωστή από καιρό ως σηματοδοτικό μόριο στην επαγωγή αμυντικών μηχανισμών στα φυτά.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι συμμετέχει επίσης στη σηματοδότηση κατά τη διάρκεια αβιοτικών στρες.
Η χιτοζάνη θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη ένωση για τη μείωση της ευαισθησίας στις αβιοτικές καταπονήσεις στα φυτά.
Οι ομάδες αμινο και -ΟΗ δίνουν στη χιτοζάνη πολλές ειδικές ιδιότητες. Η χιτοζάνη είναι ασφαλής, μη τοξική και μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολυ-ανιόντα για να σχηματίσει σύμπλοκα και πηκτές,
Πραγματοποιήθηκαν δύο δοκιμές αγρού κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018 και 2019 σε 10χρονες ελιές Picual φυτεμένες σε απόσταση 6×6 μέτρων μεταξύ τους.
Πραγματοποιήθηκαν δύο και τρεις ψεκασμοί χιτοζάνης στα 250, 500, 1000 ppm σε ελαιόδεντρα Picual για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της χιτοζάνης στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των ελιών και του ελαιολάδου.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δύο ή/και τρεις επεξεργασίες χιτοζάνης στα 250 και 1000 ppm ήταν υπεύθυνες για τη βελτίωση του μήκους των βλαστών, του αριθμού των φύλλων και της συνολικής επιφάνειας των φύλλων, την αύξηση των θρεπτικών συστατικών στα φύλλα, καθώς και για πολλές παραμέτρους ανθοφορίας, μεταξύ των οποίων τον αριθμό των τέλειων λουλουδιών.
Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με θεραπείες που γίνονται κατά τη βλαστική ανάπτυξη, πριν από την ανθοφορία και μετά από ένα μήνα περίπου, άρα στην αρχή της σκλήρυνσης του πυρήνα του καρπού της ελιάς.
Η ευεργετική επίδραση του ψεκασμού χιτοζάνης στη διέγερση της φυσικής βιοσύνθεσης ορμονών, της απορρόφησης και της φωτοσύνθεσης των θρεπτικών ουσιών και των σακχάρων των φυτών και στην προστασία των φυτών από διάφορες καταπονήσεις θα μπορούσε να εξηγήσει τα αποτελέσματα.
Η χιτοζάνη είναι υπεύθυνη για την αύξηση των αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων μέσω της μείωσης των ενεργών ειδών οξυγόνου (ROS).