Προληπτικά Μέτρα
Να φυτεύονται ανθεκτικές ποικιλίες σε περιοχές ευαίσθητες στον παγετό
Περιορισμός της αζωτούχας λίπανσης και της άρδευσης των δένδρω το φθινόπωρο.
Να αποφεύγεται το αυστηρό κλάδεμα μετά το φθινόπωρο στις βόρειες περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κλαδέματα θα πρέπει να γίνονται το Μάρτιο, μετά την πάροδο των παγετών.
Να γίνονται Διαφυλλικοί ψεκασμοί με αμινοξέα και σκευάσματα με αντιπαγετική δράση πριν τον αναμενόμενο παγετό.
Ψεκασμοί με διαλύματα κυτοκινίνων, ή αντιδιαπνευστικές ουσίες όπως είναι τα θερινά λάδια και η πινολίνη. Έχουν εφαρμοστεί πειραματικά στην ελιά.
Η μέθοδος ψεκασμού των φυτών με χημικές ουσίες (αυξίνες, γιβεριλλίνες, κ.α.), εφαρμόζεται στα φυτά προκειμένου να προκληθεί βιολογική καθυστέρηση της ανθοφορίας, και αποφυγή της κρίσιμης περιόδου κατά την οποία συμβαίνουν οι παγετοί, ενώ άλλες ουσίες (γλυκίνη-μπεταϊνη, πυρίτιο, προλίνη) εφαρμόζονται προκειμένου να ρυθμίσουν την υδατική ισορροπία των κυττάρων προστατεύοντας από τον παγετό άλλα και από τον καύσωνα.
Τα σκευάσματα αυτά προτείνεται να εφαρμόζονται στην καλλιέργεια τουλάχιστον 48-72 ώρες πριν τον παγετό ενώ η δόση εφαρμογής τους ποικίλει ανάλογα με τα αναμενόμενα φαινόμενα
Επεμβάσεις μετά από παγετό:
Πρώτα απ’όλα, τα δένδρα θα πρέπει να ψεκαστούν με βορδιγάλειο πολτό ή κάποιο άλλο ανάλογο σκεύασμα για πρόληψη ενάντια σε βακτηριολογικές και μυκητολογικές προσβολές.
Επέμβαση με διαφυλλικό ψεκασμό, με σκευάσματα ικανά να δρούν σε καταστάσεις αβιοτικού στρεςς, που έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν την παραγωγή αιθυλενίου και ΑΒΑ.
Ενεργητική προστασία
Ενεργητική προστασία γίνεται με θέρμανση του δένδρων με καύση υλικών όπως άχυρου, παλιών ελαστικών, ή με κατάλληλες θερμάστρες που χρησιμοποιούν λάδια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Ενεργητική προστασία γίνεται (σπάνια) με χρήση ελικοπτέρου το οποίο πετώντας χαμηλά (<30-40 m από την επιφάνεια του εδάφους) μεταφέρει αέρα από τα θερμότερα στρώματα προς την επιφάνεια του εδάφους. Οι πιο εκτεταμένες μορφές ενεργητικής προστασίας από παγετούς διεθνώς και στην Ελλάδα είναι η χρήση ανεμομικτών και η τεχνητή βροχή.
Γράφει ο Νταλιάνης Λεωνίδας, MSc Γεωπόνος
Email: leonidasntalianis@gmail.com