AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | εικονα 1

Βασικές πληροφορίες για τις ενισχύσεις προβλέπονται στις εφαρμοστικές διατάξεις του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ.

Ειδικότερα, η «βασική εισοδηματική στήριξη», υπό μορφή ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο, σε κάθε επιλέξιμο εκτάριο δηλώνεται από ενεργό γεωργό. Κατά την περίοδο 2023-2027, η Ελλάδα εφαρμόζει τη «βασική εισοδηματική στήριξη» σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή τα δικαιώματα ενίσχυσης χορηγούνται ανά Αγρονομική Περιφέρεια, όπως και στις περιόδους 2014-2020 και 2021-2022. Το έτος αναφοράς 2013 για την εδαφικοποίηση της «βασικής εισοδηματικής στήριξης» παραμένει αμετάβλητο.

Οι τρεις Αγρονομικές Περιφέρειες είναι:

α) των Αρόσιμων Εκτάσεων,

β) των Μόνιμων Καλλιεργειών και

γ) των Βοσκότοπων.

Το ποσό της «βασικής εισοδηματικής στήριξης» ανά εκτάριο, διαφοροποιείται μεταξύ των τριών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ως προς την παραγωγικότητα του εδάφους, τα εφαρμοζόμενα γεωργικά παραγωγικά συστήματα, το οικονομικό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων και το γεωργικό εισόδημα.

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τη «βασική εισοδηματική στήριξη» για τη βιωσιμότητα περιγράφονται σε σχετική υπουργική απόφαση με θέμα «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023- 2027» και σε εφαρμοστικές εγκυκλίους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • Προκειμένου να χορηγηθεί η βασική εισοδηματική ενίσχυση, εκτός της ενεργοποίησης δικαιωμάτων, απαιτείται και η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας. Το σύστημα της αιρεσιμότητας περιλαμβάνει κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης (ΚΑΔ) και πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΓΠΚ) της συνολικής γεωργικής έκτασης που κατέχεται από τον ΕΓ.
Συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα

Προβλέπεται «αναδιανεμητική ενίσχυση» με τη μορφή ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στους δικαιούχους γεωργούς στο πλαίσιο της.

Η «αναδιανεμητική ενίσχυση» εφαρμόζεται σε περιφερειακό επίπεδο, βάσει των αγρονομικών περιφερειών (Αρόσιμων Εκτάσεων, Μόνιμων Καλλιεργειών και Βοσκοτόπων), που έχουν οριστεί για τη χορήγηση της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, στο πλαίσιο του άρθρου 22 (παράγραφος 2) του Κανονισμού 2021/2115.

Ο μέσος όρος των εκτάσεων των μεσαίων εκμεταλλεύσεων αποτελεί το άνω όριο χορήγησης «αναδιανεμητικής ενίσχυσης» στις εκμεταλλεύσεις.

Δεν χορηγείται «αναδιανεμητική ενίσχυση» σε πάρα πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις.

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την «αναδιανεμητική ενίσχυση» για τη βιωσιμότητα περιγράφονται σε σχετική υπουργική απόφαση με θέμα «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» και σε εφαρμοστικές εγκυκλίους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας

Προβλέπεται συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Η εν λόγω στήριξη λαμβάνει τη μορφή ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο.

Για την προσέλκυση γεωργών νεαρής ηλικίας και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές, διατίθεται τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων της χώρας σε άμεσες ενισχύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Κανονισμού 2021/2115.

Πρόκειται για συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη σε γεωργούς νεαρής ηλικίας οι οποίοι δικαιούνται ενίσχυση στο πλαίσιο της βασικής εισοδηματικής στήριξης.

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τη «Συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας» για τη βιωσιμότητα περιγράφονται σε σχετική υπουργική απόφαση με θέμα «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» και σε εφαρμοστικές εγκυκλίους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή: etheas.gr

Διαβάστε περισσότερα στο https://etheas.gr/vasiki-anadianemitiki-kai-stiriksi-gia-georgous-nearis-ilikias/