AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 214833

Στις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών καταγράφεται μείωση της τάξης του -14% σε σχέση με την κανονική χρονιά του 2020, η οποία οφείλεται τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης.

Έλλειμμα 181,86 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο του 2022 έναντι πλεονάσματος 501,241 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2021 παρουσίασαν τα αγροτικά προϊόντα, με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσής του κατά τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται με υποτονικούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, με την παραγωγή ωστόσο να εξελίσσεται κανονικά. Οι εξαγωγές τους ανέρχονται σε 22.329 τόνους μειωμένες κατά -34,7% έναντι του 2021 και κατά -40,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2020.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas Γιώργο Πολυχρονάκη, «από την αρχή της εμπορικής περιόδου επιτραπέζιων σταφυλιών παρατηρήθηκε μειωμένη ζήτηση, αλλά υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές και εντός του Σεπτεμβρίου, η τάση θα άλλαζε. Δυστυχώς, αυτή η εμπορική στασιμότητα έχει παγιωθεί. Μόνο τις τελευταίες διαφαίνεται ελαφριά αύξηση τους, αλλά οι επιδόσεις απέχουν πολύ από εκείνους της ίδιας περιόδου το 2021. Είμαστε πτωτικά κατά 34,7% σε παραγγελίες-εξαγωγές».

Όπως εξηγεί, «οι σημερινές δυσκολίες επιδεινώνουν τα εδώ και καιρό υφιστάμενα προβλήματα στο προϊόν, όπως η κακή αξιοποίηση του, με ιδιαίτερη αναφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες, χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, περιορισμένης διαπραγματευτικής ισχύος, έλλειψη οργάνωσης και άλλα προβλήματα που, πλέον, προστίθενται στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και την στασιμότητα της αγοράς».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται υπεβλήθη σχετικό αίτημα του Συνδέσμου προς το Υπουργείο Εξωτερικών με προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος εξαγωγής φρούτων και λαχανικών στην Αίγυπτο καθώς κινδυνεύει να μείνει χωρίς συγκομιδή και διάθεση, μεγάλη ποσότητα της φετινής καλής παραγωγής μήλων. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 9.231 τόνους έναντι 12.877 τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/