AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | Euphyllura olivina scaled

Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των ακάρεων από τις θέσεις διαχείμασης στις νέοσχηματιζόμενες ταξιανθίες.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ak1
Κατάλληλος χρόνος επέμβασης (με Paraffin oil) άμεσα και έως την ολοκλήρωση του σταδίου Ε (διαφοροποίηση στεφάνης, διαχωρισμός του τσαμπιού, αρχίζουν να φαίνονται τα κοτσάνια των μπουμπουκιών).

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ak2
Κοκκοειδή, Βαμβακάδα, Καλόκορη


Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος για κοκκοειδή/βαμβακάδα και τινάγματα κλάδων 50-60 εκ. για την καλόκορη.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ak3
Εάν διαπιστωθεί σοβαρή προσβολή κοκκοειδών ή βαμβακάδας ή παρουσία περισσοτέρων των 6 ατόμων καλόκορης/κλαδίσκο μήκους 50-60 εκ., συνιστάται επέμβαση με θερινό λάδι.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ak4
Το θερινό λάδι έχει επίδραση και στα ακάρεα Eriophyidae.

Καλλιεργητικά μέτρα: αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδεμα του εσωτερικού μέρους της κόμης των δένδρων (κλαδοκάθαρος) για εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, ισορροπημένη λίπανση. 

Η πτήση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται πολυ υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στους νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας. Αναμένονται εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών στο κρόκκιασμα – αρχή άνθησης.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | elia
Στις πολύ πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες βρίσκονται στο κρόκκιασμα- έναρξη άνθησης (με 3-5% ανοιχτά άνθη).
Στις πρώιμες στο κρόκκιασμα, στις μεσοπρώιμες στο στάδιο D (φούσκωμα των ανθέων) και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών και ξεκινάει το φούσκωμα των οφθαλμών (στο στάδιο C).

Συστάσεις:

α) Σε ελαιώνες όπου έχουμε μικρή έως μέτρια ανθοφορία συνιστάται ψεκασμός στο κρόκκιασμα ? αρχή άνθησης (5-6% ανοιχτά άνθη).

β) Σε περιπτώσεις μικρής ανθοφορίας και μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του εντόμου, μπορεί να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό των ανθέων και να μειωθεί η καρποφορία. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται μία επέμβαση λίγο πριν την άνθηση, όταν έχει ανοίξει το 3-5% των ανθέων και επανάληψη μετά από 8 ημέρες.

γ) Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, συνιστάται υποχρεωτικός ψεκασμός στο κρόκκιασμα αρχή άνθησης με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς και επανάληψη μετά από 8 ημέρες.

δ) Σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν συστήνεται καταπολέμηση, εκτός από περιπτώσεις που διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου και σοβαρές προσβολές. Την χρονιά αυτή συστήνεται η καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη διότι οι πληθυσμοί στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι πολύ υψηλοί (400-450/παγιδα /3ημερο,και 700-750/3ημερο/παγίδα).
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Για την προστασία των ωφελίμων εντόμων που αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται στους ελαιώνες, συστήνεται η χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων του Βακίλου (Bacillus thuringiensis) και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ενδεικτικές ημερομηνίες ψεκασμού:

  • Πολύ πρώιμες -πρώιμες περιοχές 2-4 Μαΐου στο κρόκκιασμα έναρξη άνθησης
  • Μεσοπρώιμες περιοχές 4-7 Μαΐου στο κρόκκιασμα έναρξη άνθησης
  • Όψιμες περιοχές 7-10 Μαΐου στο κρόκκιασμα έναρξη άνθησης

Σκωληκόμορφα Ακάρεα

Διαπιστώσεις: Στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, και Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών από τα σκωληκόμορφα ακάρεα.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | e2
Τα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες όπου και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς κυρίως λίγο πριν την άνθηση της ελιάς.

Η προσβολή από ακάρεα κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών και της άνθησης προκαλεί μείωση των ανθοφόρων οφθαλμών και οδηγεί στην ξήρανση και πτώση των ταξιανθιών.

Συστάσεις:

1) Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα -εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

2) Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο .πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.

Μαργαρόνια

Στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές έχουν εμφανιστεί προνύμφες της Μαργαρόνια στη νεαρή βλάστηση.

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν και καταστρέφουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | e3
To έντομο προκαλεί αξιόλογη ζημιά, κυρίως σε νεοσύστατους ελαιώνες, σε φυτώρια και σε αυστηρά κλαδεμένα δένδρα.

Τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές από την μαργαρόνια σε μεγάλα ελαιόδεντρα και σε τοποθεσίες οι οποίες συνορεύουν με δασικές εκτάσεις στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων τα οποία το προηγούμενο έτος υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το έντομο με την εμφάνιση των πρώτων τελείων εντόμων και προνυμφών. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 15 ημέρες.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Καλοκόρις

Είναι πολυφάγο έντομο. Τα νεαρά ενήλικα άτομα του εντόμου εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο και προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση κυρίως βλαστούς και ανθοφόρους οφθαλμούς.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | e4
Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία.

Ψύλλα Βαμβακάδα

Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Σε ελαιώνες που υπάρχει μικρή ανθοφορία και υψηλός πληθυσμός του εντόμου απαιτείται να γίνει ψεκασμός σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | e5
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.