Skip to content
  • Μελισσοκομία
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands

1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Μελισσοκομίας

  • Μελισσοκομία
    • Μελισσοκομικές πρακτικές
    • Διατροφική αξία μελιού
    • Μελοσυνταγές
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands
    • Μέλι Ζήν
    • Η Άγρια Μέλισσα
    • Μerάki
    • Karalis Bee Products
    • Passion Honey
    • Beeartist
    • Hatzoglou Bee
    • GeoMellon Premium Cretan Honey
    • Helicon Honey
    • Meliloum
  • Toggle search form
| ΥΠΑΤ

ΥφΑΑΤ: Eκσυγχρονισμό των κανόνων ελέγχου που αφορούν στην πιστοποίηση βιολογικού μελιού

Posted on 18 Οκτωβρίου, 202218 Οκτωβρίου, 2022 By AgroPublic Δεν υπάρχουν σχόλια στο ΥφΑΑΤ: Eκσυγχρονισμό των κανόνων ελέγχου που αφορούν στην πιστοποίηση βιολογικού μελιού

Ο ΥφΑΑΤ, Σ.Κεδίκογλου προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό των κανόνων ελέγχου
που αφορούν στην πιστοποίηση βιολογικού μελιού

Την  άμεση εκκίνηση των διαδικασιών βελτιστοποίησης των ελεγκτικών και λοιπών μηχανισμών για την αποτελεσματική και λειτουργική διαδικασία  πιστοποίησης του βιολογικού μελιού, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και παραγωγούς βιολογικής μελισσοκομίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, ήταν η αποτύπωση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος της βιολογικής παραγωγής, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην υπό κατάρτιση Υπουργική Απόφαση για την άσκηση βιολογικής Γεωργίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ κ. Δημήτρης Δημητριάδης, η Υπεύθυνη τμήματος πιστοποίησης ζωικής παραγωγής ΔΗΩ κα. Ηλιάνα Καμαριάρη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης –Πιστοποίησης «HellasCert» κ. Ιωάννης Μπερτσάτος, το μέλος της επιτροπής αγροδιατροφικού τομέα της «HellasCert» κ. Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, το μέλος της τεχνικής επιτροπής βιολογικών προϊόντων της «HellasCert» κ. Βασίλης Κίτσος, οι εκπρόσωποι την Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΒΙΟΕΝΩΣΗ» κ. Κωνσταντίνος Βαγιανός, κα. Μαρία Χατζηδάκη και κ. Αναστάσιος Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας κ. Κυριάκος Βήρος, ο αντιπρόεδρος κ. Ορέστης Λουκέρης και ο γραμματέας κ. Γιώργος Αθανασιάδης .

Η συζήτηση έγινε παρουσία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας κας. Ελένης Τζαβάρα, του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου στο Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών κ. Αντώνη Περδικάρη, του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων κ. Βασιλείου Μιχαλόπουλου, της Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κας. Μαρίας Σπέντζου, του συμβούλου του ΥφΑΑΤ κ. Νίκου Παλυβού και  του  Διευθυντή του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέα Θεοφίλου.

Στη συνάντηση, τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας, οι προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αφορούν:

  • Στις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας (δημιουργία χωροχρονοσφραγίδας του επιθεωρητή του ΟΕΠ, έκδοση εντύπων μελισσοκομίας, ψηφιακή εφαρμογή)
  • Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (έλεγχοι στο βιολογικό μελισσοκόμο, αναλύσεις δειγμάτων με ευρύτερο φάσμα δεικτών, καθορισμός πλήθους ελέγχων ανά Περιφέρεια, εκπαίδευση ελεγκτών, έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τους ΟΕΠ κ.α.)
  • Στο βιολογικό κερί (ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη και υπολειμματικότητα στο βιολ. Κερί)

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατά την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων,  ανέλαβαν τη δέσμευση να κρατήσουν στενή επαφή για το βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥπΑΑΤ και τον κ.Κεδίκογλου για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού και της καθιέρωσης του ελληνικού σήματος.

 Τέλος, ο Υφυπουργός ζήτησε την επεξεργασία των σχετικών συμπερασμάτων από τη σημερινή σύσκεψη και την επανάληψη της συνάντησης εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Μελισσοκομία Tags:ΥφΑΑΤ: Eκσυγχρονισμό των κανόνων ελέγχου που αφορούν στην πιστοποίηση βιολογικού μελιού

Πλοήγηση άρθρων

Previous Post: Με προβλήματα οι αγροτικές επιδοτήσεις για χιλιάδες παραγωγούς στην χώρα
Next Post: Η Καλλιέργεια της ελιάς – πλήρης οδηγός

More Related Articles

| honey Η ομάδα εργασίας του ΥΠΑΑΤ συνεδρίασε για πρώτη φορά Μελισσοκομία
| bee 3 Ο αντίκτυπος που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην αναζήτηση τροφής για τις μέλισσες Μελισσοκομία
| meli Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο Μελισσοκομία
| melissa 1 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών Μελισσοκομία
| melissa 1 1 Δέκα πράγματα για τις μέλισσες Μελισσοκομία
| melissokomikoi xeirismoi septemvriou 1 1 Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Μαΐου Μελισσοκομία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΚΕΟΣΟΕ: Η απόσταξη γαλλικών κρασιών δεν φαίνεται (ακόμη) να αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσης
  • Μηλιά – αχλαδιά: Οδηγίες φυτοπροστασίας
  • Ο Στ. Αραχωβίτης από τη Λαϊκή Σπάρτης: Το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί σε υψηλές τιμές προϊόντων στον καταναλωτή

Επέλεξε κατηγορία

1ο Tribute Honey

  • ΚΕΟΣΟΕ: Η απόσταξη γαλλικών κρασιών δεν φαίνεται (ακόμη) να αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσης
  • Μηλιά – αχλαδιά: Οδηγίες φυτοπροστασίας
  • Ο Στ. Αραχωβίτης από τη Λαϊκή Σπάρτης: Το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί σε υψηλές τιμές προϊόντων στον καταναλωτή
  • ΣΥΣΤΑΣΗ ad hoc ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών

Kατηγορίες

Copyright © 2023 .

Powered by PressBook Green WordPress theme