AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | dirty hands homeless poor manDirty hands homeless poor man with piece of bread in modern capitalism society

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων και σε πιθανές ελλείψεις εφοδιασμού στη Φινλανδία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μίκα Λίντιλα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις 12 Μαρτίου, ο Λίντιλα προειδοποίησε τους καταναλωτές για τις «τιμές του Πούτιν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημερινό μέρος του εισοδήματος που πηγαίνει για την αγορά τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί από 11% σε 20% ή και περισσότερο.

Ο υπουργός ζήτησε τη μέγιστη δυνατή καλλιέργεια και μέτρα για τη στήριξη της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας.

«Η τιμή των τροφίμων θα αυξηθεί. Μια επιπλέον πρόκληση είναι ότι η κατάσταση της γεωργίας είναι ήδη κρίσιμη. Χρειάζεται ένα γρήγορο πακέτο στήριξης. Η πραγματική ανησυχία είναι ότι η παραγωγή τροφίμων στη Φινλανδία και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση», πρόσθεσε

Ο εφοδιασμός της Φινλανδίας σε τρόφιμα βασίζεται κυρίως στην εγχώρια πρωτογενή παραγωγή, με περίπου το 80% των πρώτων υλών τροφίμων να παράγονται εγχώρια. Ενώ αυτό εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο αυτάρκειας, το σύστημα είναι ευάλωτο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισροές από το εξωτερικό.

Η Φινλανδία εισάγει το 60% των αζωτούχων λιπασμάτων της και το 30% των καλιολιπασμάτων της είτε από τη Ρωσία είτε από τη Λευκορωσία, ενώ η ΕΕ εισάγει κατά μέσο όρο το 30% των λιπασμάτων της από τη Ρωσία.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων είναι κυρίως ρωσικά.

Η τρέχουσα αβέβαιη κατάσταση επηρεάζει ήδη τη Φινλανδία.

Η πολυεθνική λιπασμάτων Yara σταμάτησε να πουλάει λιπάσματα στη Φινλανδία λόγω της αβέβαιης κατάστασης στην αγορά σιτηρών.

Οι Φινλανδοί αγρότες αισθάνονται επίσης τον αντίκτυπο της κρίσης. Τα κέρδη των γεωργών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Φινλανδία εντάχθηκε στην ΕΕ λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των διαρθρωτικών ζητημάτων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών αραβοσίτου και το 80% των εξαγωγών ηλιέλαιου.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)