AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | kap 2

Καθοριστικής σημασίας η περαιτέρω ενίσχυση της ΕΕ καθώς η πανδημία και πλέον η ενεργειακή κρίση, έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές δυνατότητες σε πολλά κράτη μέλη.

Την ανάγκη ενίσχυσης των εκτάκτων μέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που γίνεται στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει ένα πρόσθετο έκτακτο μέτρο με τη χρήση ενός ποσοστού των ευρωπαϊκών πόρων του ΠΑΑ 2021-2022, όπως είχε χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα κατά την πανδημία Covid. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα των γεωργών για να καλυφθεί το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Αυτό το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό εργαλείο στις κρατικές ενισχύσεις, οι δυνατότητες των οποίων είναι περιορισμένες σε πολλά κράτη μέλη μετά από διετή εθνική στήριξη της οικονομίας μας λόγω πανδημίας. Συνεπώς, η Ενωσιακή συνεισφορά μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των γεωργών στα κράτη μέλη». 
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την «Κατάσταση γεωργικών αγορών» ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη μείωση των επιλέξιμων δικαιούχων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων γεωργών, λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί στο μέτρο του άρθρου 219 της ΚΟΑ. Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να επανεξετασθεί η επέκταση των εξαιρέσεων του πρασινίσματος και για το 2023, υπέρ του στόχου της αύξησης της παραγωγής στην ΕΕ. 

Αναφερόμενος στη δυνατότητα που δίνει η Επιτροπή για αυξημένη εθνική συμμετοχή σε μέτρα στήριξης  για μετριασμό της κρίσης, επισήμανε ότι οι διαφορετικές δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη για κρατικές ενισχύσεις ενδέχεται να εντείνουν τις ανισότητες μεταξύ των χωρών μελών και να στρεβλώσουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο μέτρων για το 55%  ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι τα κίνητρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να συνάδουν και με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται και οι στόχοι που τίθενται σε επίπεδο Ένωσης για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι σε δύσκολες τοπικές συνθήκες, εξισορροπώντας τους περιβαλλοντικούς στόχους έναντι του υψηλού κοινωνικού κόστους».