Σε λίγες μέρες αρχίζουν να λήγουν οι προθεσμίες για την πληρωμή φόρων και τελών αλλά και για την υποβολή δηλώσεων και αιτήσεων για αρκετούς φορολογούμενους.

Έτσι, μετά και τις παρατάσεις που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία για:

  • Την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyΘΕΡΜΑΝΣΗ» για όσους ανήκουν στους φετινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους είναι έως το τέλος του μήνα.
  • Την πληρωμή ή τη ρύθμιση σε έως 48 δόσεις του φόρου εισοδήματος από τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά ποσά που εισέπραξαν το 2020 και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως το τέλος του 2021.

Εξάλλου μη ξεχνάτε ότι την 28η Φεβρουαρίου:

  • Θα πρέπει να καταβληθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 ή η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, εφόσον επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να δηλώσουν και το χώρο στάθμευσης του οχήματος. Όσοι μάλιστα εντοπιστούν, μετά τη δήλωση ακινησίας, να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η παράταση των δύο μηνών δεν ισχύει για όσους σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου καθώς για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.
  • Εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021, προκειμένου να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021.
  • Οι κληρονόμοι να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για το 2020 όπως και η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.
  • Τελευταίες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Τέλος, στις 31 Μαρτίου, εκπνέει η προθεσμία για:

  • την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
  • την εφάπαξ εξόφληση της ενίσχυσης που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Φορο-υποχρεώσεις: Αυτές είναι οι προθεσμίες για πληρωμές και αιτήσεις

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.