AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | χαλάζι 1

«Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πρωτογενή παραγωγή και τις δυσκολίες της ξέρουν ότι από τη ζημιά δεν βγαίνει κέρδος. Οι αγρότες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, από την παρούσα διακυβέρνηση. Η ταχύτερη ανταπόκριση του Οργανισμού στην εκτίμηση και την αποζημίωση των ζημιών τα τρία τελευταία χρόνια συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΛΓΑ και αγροτών, η οποία όμως πρέπει να ενδυναμωθεί περαιτέρω».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο στις ερωτήσεις του σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, οι οποίες έπληξαν πολλές καλλιέργειες σε μια ευρεία έκταση του νομού Λάρισας, που περιλάμβανε χωριά των δήμων Ελασσόνας, Κιλελέρ, Αγιάς και Φαρσάλων.

Εξόφληση σε μια δόση

Ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι «για τις ζημιές που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2022 σε διάφορες καλλιέργειες (όπως σιτηρών, κριθαριών, βαμβακιών, βιομηχανικής τομάτας, ψυχανθών, δενδρωδών κ.λ.π) στην Π.Ε. Λάρισας (συμπεριλαμβανομένων των αναφερομένων περιοχών), διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 111 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.800 δηλώσεις ζημίας.

Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο 2022. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα, η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις».