AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 536b0316 0454 42df a159 1911afdf3d25

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, προχωρά σε μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά:

1. στην κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, με συνολικό κόστος 50.000.000 ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το συμψηφισμό στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ίδιο διάστημα δε θα πραγματοποιηθεί καμία απολύτως διακοπή ρεύματος

2. στην κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις (όπως ελαιοτριβεία κ.λπ.) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022

3. στη MONIMH μείωση εφεξής του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, με κόστος 20.000.000 ευρώ,

4. στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 7% επί του τζίρου τους για το πρώτο τρίμηνο 2022. Το μέτρο αυτό, ύψους 30.000.000 ευρώ, για τους κτηνοτρόφους μας έρχεται μετά τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% σε 6%, αλλαγή που ψηφίσαμε το Σεπτέμβριο 2021,

5) στην ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, ύψους 8.000.000 ευρώ

6) στην αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, ύψους 3.500.000 ευρώ, και τέλος

7) στην έκδοση άμεσα της σχετικής ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50.000.000 ευρώ.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, όπως έχει αποδείξει στην πράξη τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και τώρα με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και των παραγωγικών δυνάμεων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους στηρίξει, για να μη μείνει κανείς πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο και ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, υιοθετώντας τις επανειλημμένες οχλήσεις βουλευτών, παραγωγών και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, προχώρησε, όπως είχε ήδη υποσχεθεί και ανακοινώσει, στη λήψη ενισχυτικών μέτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.

Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό για τη θετική του ανταπόκριση στα αιτήματα που του είχαμε θέσει για τη στήριξη του κόστους παραγωγής των αγροτών μας, τόσο εγώ σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας και με δημόσιες τοποθετήσεις μου σε τηλεοπτικές εκπομπές, όσο και πολύ άλλοι συνάδελφοι βουλευτές αγροτικών περιφερειών.

Θέλω να τονίσω πως προφανώς δεν υπερκαλύπτουμε τις ανατιμήσεις που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση σε διάφορους τομείς, παρόλα αυτά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις παρενέργειες, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων της, και με σταθερό γνώμονά της, την αρχή του να μη μείνει κανείς πίσω!

Του Μίλτου Χρυσομάλλη

Βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ.