AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | photo 1615811361523 6bd03d7748e7

Κοινή Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ»

 Αποζημιώσεις πληγέντων παραγωγών από τον παγετό της 10ης Απριλίου 2021.

Κοινή επιστολή στον Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στους αρμόδιους φορείς απέστειλαν το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας ζητώντας να  αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί μήλων Πιλαφά και των ποικιλιών κερασιών και βυσσινιών για τις ζημιές υπέστησαν από τον παγετό της 10ης Απριλίου

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι  Κύριοι,

με την επιστολή μας αυτή επανερχόμαστε στο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή της Αρκαδίας θέμα, των αποζημιώσεων των παραγωγών, για τις ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό της 10ης Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε ζημίες που υπέστησαν καλλιέργειες που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο και συνεπώς δεν καλύπτονταν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως τα μήλα Τριπόλεως Πιλαφά, οι όψιμες ποικιλίες κερασιών και τα βύσσινα Τριπόλεως.

Με την 352/15-4-2021 επιστολή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας είχε επισημανθεί στους αρμόδιους φορείς η ζημιά που είχε προκληθεί στις ανωτέρω καλλιέργειες, καθώς και η βαρύτητά της.

Στις 21-4-2021 ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, κατόπιν επισκέψεώς του σε κτήματα της περιοχής της Αρκαδίας και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τρουπή και τον Α’ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Πρόεδρο της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης κ. Γιώργο Δημητρόπουλο την ίδια μέρα δήλωσε ότι οι ζημιές θα καλυφθούν πλήρως, ακόμη και αυτές που δεν εντασσόταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους.

Το ίδιο είχε δηλώσει και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ  κ. Δούκας σε επίσκεψή του στο Δήμο Τρίπολης στις 17-5-2021, παρουσία του Δημάρχου Τρίπολης και παραγωγικών Φορέων της περιοχής.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό παγετό του Απριλίου 2021 και έπειτα από την 193/4-3-2022 επιστολή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, με την οποία εκφράστηκαν οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας για την πορεία των αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος με την 203/14-3-2022 επιστολή του, μας ενημέρωσε για την ευθύνη που είχε αναλάβει ο ίδιος να αποζημιωθούν οι ευρισκόμενες στο προανθικό στάδιο καλλιέργειες με τον ίδιο τρόπο με τις ευρισκόμενες στο ανθικό στάδιο και άρα εντός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Μας ενημέρωσε επίσης, ότι οι καλλιέργειες αυτές, οι οποίες ευρίσκοντο σε προανθικό στάδιο και προξενήθηκε μείωση της παραγωγής τους, έχουν ενταχθεί στο Ειδικό (Ad hoc) Πρόγραμμα για τον «Παγετός Άνοιξη 2021» και ότι αυτή την περίοδο είμαστε σε αναμονή έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, κατόπιν έγκρισης της Ε.Ε., προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις με έγκαιρες διαδικασίες στους δικαιούχους παραγωγούς του ad hoc προγράμματος, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπου υπάρχει και το σχετικό κονδύλι. 

Τις τελευταίες μέρες καταφθάνουν στους Φορείς μας οι πληροφορίες ότι οι ανωτέρω αναφερόμενες καλλιέργειες, που βρίσκονταν σε μη καλυπτόμενο στάδιο κατά τον παγετό της 10ης Απριλίου 2021, δεν θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης και συνεπώς οι πληττόμενοι παραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν για την απολεσθείσα παραγωγή.

Αντιλαμβάνεστε ότι εάν ισχύσει κάτι τέτοιο θα επηρεάσει δυσμενώς το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας, από την πιο μικρή αγροτική εκμετάλλευση μέχρι τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

 Επισημαίνουμε τον κίνδυνο οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να καλλιεργήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς δεν έχουν εισπράξει χρήματα από την περασμένη χρονιά και με τις ανατιμήσεις σε λιπάσματα, εφόδια, πετρέλαιο και ενέργεια να είναι πρωτόγνωρες και εξωπραγματικές!

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν πράγματι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων αυτών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τις εκμεταλλεύσεις, μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.     

Με εκτίμηση,Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό                                    Για το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Αρκαδίας « Η ΕΝΩΣΗ »

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                                            Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Τσιοτίνας                                                                                                Γιάννης Τρουπής

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:

  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. Γεώργιο Γεωργαντά

  1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γραφείο κ. Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό & Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου

  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

κ. Παναγιώτη Νίκα

  1. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

κΜανώλη Σκαντζό

  1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

κ.κ. Κώστα Βλάσση, Γιώργο Παπαηλίου, Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο.

  1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη

  1. ΕΛ.Γ.Α. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ