Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που εργάζονται στη γεωργία στην Ιταλία είναι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την ιταλική συνομοσπονδία αγροτών Coldiretti. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι αγρότες, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν 17.000 αλλοδαποί που έχουν γεωργικές επιχειρήσεις και στην Ιταλία.

Στην Ιταλία, 358.000 εργαζόμενοι από 164 χώρες απασχολούνται στη γεωργία, ανέφερε η ιταλική συνομοσπονδία αγροτών Coldiretti σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (20 Ιουνίου). Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι αποτελούν το 29% των εργαζομένων στον κλάδο, είπε ο Coldiretti.

Η συνομοσπονδία είπε ότι ενώ οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες που απασχολούνται στη γεωργία ήταν υπάλληλοι με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, ένας αυξανόμενος αριθμός αλλοδαπών έχουν γίνει ιδιοκτήτες αγροκτημάτων. Είπαν ότι υπήρχαν σχεδόν 17.000 ξένοι επιχειρηματίες και γυναίκες στην ιταλική γεωργία.

Σε πολλές αγροτικές περιοχές, οι μετανάστες εργάτες αποτελούν μέρος του κοινωνικού και οικονομικού ιστού, υποστήριξε η οργάνωση. Ανέφεραν τη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή της Βερόνα, αμπέλια στο Friuli και μήλα στο Trentino, καθώς και φρούτα στην Emilia Romagna και σταφύλια στο Piedmont ως παραδείγματα.

Ο Coldiretti ζήτησε ταχύτερη απελευθέρωση των αδειών για να επιτραπεί η άφιξη εργαζομένων εκτός ΕΕ που έχουν ήδη γίνει δεκτοί μέσω διατάγματος για τις μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία.

Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία μιας ολόκληρης γεωργικής χρονιάς λόγω γραφειοκρατίας.

Σε σύγκριση με πέρυσι, είπε ο Coldiretti, ο αριθμός των εργαζομένων εκτός ΕΕ που έγιναν δεκτοί στην Ιταλία με διάταγμα έχει αυξηθεί — σε 69.000. Ωστόσο, μόνο 42.000 είχαν γίνει δεκτοί στον αγροτικό τομέα, παρά το αίτημα για περίπου 100.000 εργαζόμενους, ανέφερε η οργάνωση.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 4

Οι μετανάστες αγρότες αντιμετωπίζουν συχνά εκμετάλλευση
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις ποσοστώσεις της για επαγγελματική μετανάστευση το 2022.

Ενώ η ιταλική γεωργία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους αλλοδαπούς, πολλοί μετανάστες αγρότες στην Ιταλία αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης — ιδίως μετανάστες χωρίς έγγραφα. Την περασμένη εβδομάδα, οι τοπικές αρχές και ένα συνδικάτο αγροτών στη νότια ιταλική περιοχή Basilicata υπέγραψαν συμφωνία, με στόχο την αποτροπή της εκμετάλλευσης.