AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | bear 660 4

Η Διεθνής Ημέρα της Γης 2022 και η κλιματική αλλαγή που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Το περσινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο στη σύγχρονη ιστορία της ηπείρου.
Σήμερα 22 Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα της Γης. Μια υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή που συνεχίζεται, την ώρα που τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της στις κοινωνίες των ανθρώπων είναι αποκαλυπτικά.

Οι Ευρωπαίοι έζησαν πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονα κύματα καύσωνα να πλήττουν την Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση Ευρωπαίων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος.

Οι θερινές θερμοκρασίες ήταν κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων δεκαετιών, με την Ιταλία να καταγράφει ακόμα και θερμοκρασία 48,8° Κελσίου -ανεπίσημο ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα σφοδρό κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο συνέβαλε να ξεσπάσουν σοβαρές φωτιές στην Ελλάδα και πολύνεκρες πυρκαγιές στην Τουρκία. Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, όπου αρκετές περιοχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πύρινη λαίλαπα. Την ίδια στιγμή βροχοπτώσεις-ρεκόρ προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία και στο Βέλγιο, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους.

«Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις» σημείωσε ο Μάουρο Φατσίνι, επικεφαλής της διεύθυνσης της Μονάδας Κοπέρνικος για την ΕΕ. Και εξήγησε ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2021 και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτυπώνουν την επείγουσα ανάγκη να μειώσουν οι χώρες τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη που θα προκαλούσε ακόμα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Παγκοσμίως, τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η περυσινή χρονιά, ωστόσο, ήταν λίγο πιο ψυχρή συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια καθώς οι θερμοκρασίες μετριάστηκαν από το φαινόμενο Λα Νίνια.

Αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη Γη – Τι έχει γίνει από τη Συμφωνία του Παρισιού


Αν και όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι περισσότερες δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν επαρκή πρόοδο και την περασμένη χρονιά οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέκαμψαν πολύ, μετά την προσωρινή μείωσή τους λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Επιστήμονες του κλίματος κατέληξαν πέρυσι ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κατά τουλάχιστον 20% πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής -γεγονός που αντανακλά μια ήδη γνωστή αρχή: Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, μπορεί να συγκρατηθεί 7% περισσότερη υγρασία, αυξάνοντας τις πιθανότητες σφοδρών βροχοπτώσεων.

«Είναι μια από τις πιο εμφανείς και αισθητές αλλαγές που βλέπουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη» δήλωσε στο Reuters ο Βιμ Τιερί, επιστήμονας κλίματος στο Vrije Universiteit στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/REUTERS/ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/environment/754751-i-diethnis-imera-tis-gis-2022-ypenthymizei-thermotero-kalokairi-stin-eyropi»