Οι παραγωγοί αναφέρουν μικρότερους και πιο αφυδατωμένους καρπούς καθώς ξεκινά η συγκομιδή υπό ακραία ζέστη
Οι Πορτογάλοι παραγωγοί ελαιολάδου προβλέπουν μείωση 20% για τη σεζόν 2025-26, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Πορτογαλικής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών και Ελαιοτριβείων (Olivum), 28 Οκτωβρίου 2025. Η αναθεωρημένη εκτίμηση διπλασιάζει την αρχική πρόβλεψη για πτώση 10% πριν από δύο εβδομάδες, καθώς οι πρώτες ημέρες της συγκομιδής επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγή είναι πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες.
Η Olivum ανακοίνωσε ότι η παρατεταμένη ξηρασία και οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει αφυδάτωση στους ελαιόκαρπους, μειώνοντας τόσο το μέγεθός τους όσο και την περιεκτικότητά τους σε λάδι. Ακόμη και στους αρδευόμενους ελαιώνες — όπου συνήθως οι αποδόσεις είναι πιο σταθερές — η έλλειψη νερού έχει επηρεάσει εμφανώς την παραγωγικότητα.
«Κατά τους κρίσιμους μήνες για την παραγωγή ελαιολάδου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις», δήλωσε η Σουζάνα Σασέτι, εκτελεστική διευθύντρια της Olivum. «Σε πολλές περιοχές, οι ελαιώνες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία σε έναν κλάδο που βιώνει μια πολύ άνιση συγκομιδή ανά περιοχή και ποικιλία, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό τη χαμηλή παραγωγικότητα».
Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της συγκομιδής, ενημερώνοντας τα στοιχεία παραγωγής για να διασφαλίσει διαφάνεια και συντονισμό σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Πηγή: olivenews.gr
