Άνοδος 8,2% στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας δημοσίευσε την πρώτη της πρόβλεψη για τη φετινή περίοδο 2025/26, η οποία μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών στην περιοχή αναμένεται να φτάσει τους 482.999 τόνους, δηλαδή 0,3% περισσότερους από πέρυσι και 8,2% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε περιόδων.
Ο Υπουργός Γεωργίας, Ramón Fernández-Pacheco, σχολίασε ότι «η συγκομιδή παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με την περσινή, με τη Σεβίλλη να οδηγεί για ακόμη μια χρονιά την παραγωγή». Πράγματι, η επαρχία Σεβίλλης καταγράφει 337.000 τόνους, ακολουθούμενη από την Κόρδοβα με 80.581 τόνους και τη Μάλαγα με 56.813 τόνους.
Παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ανδαλουσία για το 2025/26
ΕΠΑΡΧΙΑ | Απόδοση ελιάς για επιτραπέζια χρήση (t) | Μέση μεταβολή (5 τελευταίες περίοδοι) | Μεταβολή από την προηγούμενη περίοδο |
---|---|---|---|
Αλμερία | 211 | -52,8 % | 69,7 % |
Κάδιθ | 60 | -16,2 % | -19,1 % |
Κόρδοβα | 80.581 | 10,1 % | -3,3 % |
Γρανάδα | 0 | — | — |
Ουέλβα | 7.941 | 94,0 % | 75,4 % |
Χαέν | 393 | -1,6 % | -13,2 % |
Μάλαγα | 56.813 | 5,3 % | 7,9 % |
Σεβίλλη | 337.000 | 7,3 % | -0,9 % |
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΣ | 482.999 | 8,2 % | 0,3 % |
Ποικιλίες και δυναμική της αγοράς
Η ποικιλία Hojiblanca συνεχίζει να κυριαρχεί, αντιπροσωπεύοντας το 60% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούμενη από τη Manzanilla με 30% και τη Gordal με 5%.
Στη Σεβίλλη, η Hojiblanca φτάνει στο 48% της τοπικής παραγωγής, ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τη Manzanilla.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη σημασία των ελαιώνων για την οικονομία της Ανδαλουσίας — οι ελιές είναι η ραχοκοκαλιά της υπαίθρου μας», τόνισε ο Fernández-Pacheco.
Η φετινή καμπάνια εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 18,1 εκατομμύρια ημερομίσθια, εκ των οποίων το 63,8% σχετίζεται με τη συγκομιδή. Στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών αναμένονται 4,25 εκατομμύρια ημερομίσθια, δηλαδή το 62,7% του συνόλου.
Ενίσχυση και στο βιολογικό ελαιόλαδο
Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,4%, φτάνοντας τους 34.670 τόνους.
Η Κόρδοβα ηγείται με 18.440 τόνους (53,2% του συνόλου), ενώ η Σεβίλλη σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο 41,5%, με 6.900 τόνους.
Η Αλμερία ξεχωρίζει με θεαματική αύξηση 257%, φτάνοντας στους 1.580 τόνους.
Πηγή: olivenews.gr