Πόσο πουλάνε οι Ιταλοί τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία;

Από το βορρά ως το νότο: Πού κυμαίνονται φέτος οι τιμές παραγωγού και ποιες ποικιλίες ξεχωρίζουν

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά στην Ιταλία ξεκίνησε με ανάμεικτα συναισθήματα και… μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Από τη Σικελία έως το Τρέντο, οι ελιές πωλούνται με διαφορές που ξεπερνούν ακόμη και τα 70 ευρώ ανά εκατόκιλο, ανάλογα με την ποιότητα, την ποικιλία και —κυρίως— την επίδραση του δάκου.

Σημαντικό να διευκρινιστεί: οι τιμές που αναφέρονται είναι τιμές παραγωγού, δηλαδή ό,τι παίρνουν οι ελαιοκαλλιεργητές από τα ελαιοτριβεία ή τους εμπόρους — όχι τιμές λιανικής ή «στο ράφι».

Νότια Ιταλία – Η καρδιά της παραγωγής

Στην Απουλία, τη «Μητρόπολη» του ιταλικού ελαιολάδου, οι πρώτες τιμές για ελιές προς ελαιοποίηση κυμαίνονται από 80 έως 110 €/100 κιλά, ανάλογα με την επαρχία, την ποιότητα και την απόδοση (που φέτος είναι μεταξύ 11% και 16%).
Για τις ελιές διπλής χρήσης, όπως οι Leccino και Peranzana, οι πιο υγιείς παρτίδες φτάνουν τα 140–150 €/100 κιλά, δηλαδή 20–30 € περισσότερα από πέρυσι.

Στη Σικελία, όπου η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα, οι τιμές είναι ακόμη πιο ψηλές:

  • Biancolilla120 €/100 κιλά
  • Nocellara del Belice130–150 €/100 κιλά. Όσο για τις επιτραπέζιες ελιές, εκεί η κατάσταση ξεφεύγει — οι τιμές ξεπερνούν τα 200 €/100 κιλά, κάτι που δείχνει τη ζήτηση για ποιοτικό προϊόν.

Στην Καλαβρία, παρότι υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής, η αγορά κινείται πιο εσωστρεφώς, με τιμές γύρω στα 100 €/100 κιλά.

Κεντρική Ιταλία – Σταθερές τιμές, καλύτερη απόδοση

Στο Αμπρούτσο, οι ελιές πωλούνται από 80 έως 100 €/100 κιλά, με καλές αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα από πέρυσι.
Παρά την περιορισμένη παραγωγή λόγω δάκου, οι ελαιοπαραγωγοί ελπίζουν σε βελτίωση των αποδόσεων και καλύτερη ισορροπία τιμής–ποιότητας.

Βόρεια Ιταλία – Ο δάκος «δαγκώνει» τις τιμές

Στην περιοχή του Βορρά, όπου οι ζημιές από τον δάκο είναι πιο έντονες, οι τιμές για ελιές προς ελαιοποίηση κυμαίνονται μεταξύ 90 και 120 €/100 κιλά. Οι υγιείς ελιές είναι σπάνιες, γι’ αυτό και η αγορά εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις.

Συμπέρασμα

Παρά την αυξημένη σε ποσότητα φετινή παραγωγή οι τιμές παραγωγού φέτος στην Ιταλία παρουσιάζουν ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι — ιδίως στον Νότο και για τις ποικιλίες υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα, οι αποδόσεις φαίνεται να είναι σημαντικά βελτιωμένες, κάτι που ενισχύει τη διάθεση των ελαιοκαλλιεργητών και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία του ιταλικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: olivenews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *