Σεμινάριο Ελιάς Banner

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες παραγωγές ελαιολάδου φέτος

 Η Τουρκία αντιμετωπίζει την τρέχουσα σεζόν 2025/26 που χαρακτηρίζεται από απότομη πτώση της παραγωγής, μακριά από το ρεκόρ των 475.000 τόνων που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος . Παραγωγοί, αναλυτές και αρχές συμφωνούν ότι η μείωση οφείλεται σε έναν συνδυασμό του διετούς κύκλου της ελιάς και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία. 

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ταν, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ελιάς και Ελαιολάδου (UZZK) της Τουρκίας, οι επίσημες προβλέψεις τοποθετούν την παραγωγή σε 310.000 τόνους ελαιολάδου . Ωστόσο, όπως αναφέρει το OliveOilTimes , ο ίδιος ο Ταν αναγνωρίζει ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν καθώς προχωρά η συγκομιδή, καθώς, μετά από μήνες κρύου και ξηρασίας, οι βροχές του Οκτωβρίου βελτίωσαν το μέγεθος των καρπών και την απόδοση σε λάδι. 

500.000 τόνοι για την εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές 

Παρά τη μείωση της παραγωγής, ο Tan προβλέπει ότι, συνδυάζοντας τα υπάρχοντα αποθέματα και τη νέα παραγωγή, ο τομέας θα έχει περισσότερους από 500.000 τόνους ελαιολάδου διαθέσιμους για την εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές. Ο πρόεδρος της UZZK προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το αυξανόμενο κόστος και οι οικονομικές δυσκολίες ασκούν πίεση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Οι επίσημες προβλέψεις τοποθετούν την παραγωγή σε 310.000 τόνους ελαιολάδου.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) είναι ακόμη χαμηλότερη. Στην έκθεσή του του Οκτωβρίου, εκτιμά την παραγωγή μεταξύ 280.000 και 290.000 τόνων.  

«Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, μαζί με την απότομη υποτίμηση της λίρας λόγω του επίμονου πληθωρισμού, γεγονός που θα δυσκολέψει τον ανταγωνισμό με τα πετρέλαια άλλων χωρών στις διεθνείς αγορές», σημειώνει. 

Διανομή ελαιολάδου 

Στο Μουτ, ένα από τα κύρια κέντρα ελαιοκαλλιέργειας της χώρας, οι προοπτικές είναι εξίσου ζοφερές. Με 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 21 ελαιοτριβεία, η περιοχή αναμένει να παράγει περίπου 10.000 τόνους, πολύ μακριά από τους περισσότερους από 30.000 τόνους που καταγράφηκαν σε χρόνια αφθονίας. Στο Αϊδίνι και σε άλλες περιοχές στα δυτικά, οι αγρότες αναμένουν παρόμοιες μειώσεις. 

Από την περιοχή Milas (Μούγλα), ο παραγωγός Mark Colin, του Oro di Milas, περιγράφει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε όλη τη χώρα: λιγότερα φρούτα, αλλά εξαιρετικής ποιότητας.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *