Έναρξη με 1,30 ευρώ το κιλό για τα άσπερμα επιτραπέζια σταφύλια, νωρίτερα αγορές.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | σταφυλια

Αφετηρία στο 1 ευρώ το κιλό, για τις ποικιλίες µε κουκούτσι και στο 1,30 ευρώ το κιλό, για τις άσπερµες, έχουν οι πρώτες τροχιοδεικτικές πράξεις στο επιτραπέζιο σταφύλι στη Βόρεια Ελλάδα, γεννώντας προσδοκίες για ανάλογη συνέχεια και στο υπόλοιπο της εµπορικής σεζόν που ξεκινά.

Οι κοπές σταφυλιών, για τη φετινή χρονιά, έκαναν ποδαρικό γύρω στις 20 Ιουλίου, αλλά, ήδη, αρκετές µέρες νωρίτερα, το εµπόριο πολιόρκησε τα παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα της περιοχής, προαγοράζοντας ένα µέρος της παραγωγής σε τιµές υψηλότερες από πέρυσι.

Η αρχή έγινε µε την πρώιµη ένσπερµη ποικιλία «Victoria», από κτήµατα που είναι σκεπασµένα, τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στην Καβάλα και τα σταφύλια που µπήκαν ήδη στα τελάρα, επιβεβαιώνουν πως η ποιότητα, όσο και οι στρεµµατικές αποδόσεις, κινούνται φέτος σε καλά επίπεδα.

«Η χρονιά έχει µια οψιµότητας γύρω στις 5-6 ηµέρες, αλλά, σε γενικές γραµµές, έχει εξελιχθεί πολύ καλά µέχρι στιγµής. Αν εξαιρέσεις, ίσως, το Μπαλίκι, το οποίο παρουσίασε µια έξαρση, και µας υποχρέωσε να πάµε σε µια – δυο πρόσθετες µυκητολογικές επεµβάσεις, δεν είχαµε άλλα σοβαρά ζητήµατα για να αντιµετωπίσουµε, όσον αφορά σε ασθένειες και σε εχθρούς, τόσο στα σκεπαστά, όσο και στα υπαίθρια σταφύλια», τόνισε ο Κώστας Αφταράς, παραγωγός από τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Οι αποδόσεις φέτος για τα Victoria από τα σκεπαστά κτήµατα, τα οποία στην περιοχή εκτείνονται κατά προσέγγιση σε περίπου 350 στρέµµατα, χαρακτηρίζονται µέτριες προς καλές. Κυµαίνονται δηλαδή σε ένα εύρος που ξεκινά από 3-3,5 τόνους το στρέµµα και φτάνει και τους 4 τόνους.

Στα υπαίθρια αµπέλια, που είναι άλλα περίπου 400 στρέµµατα στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, οι κοπές αναµένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου. Κι εδώ, πάντως, όλα φαίνεται να έχουν πάει καλά, µέχρι σήµερα, ως προς την ποιότητα και τις στρεµµατικές αποδόσεις.

«Οι συµφωνίες µε το εµπόριο για την απορρόφηση της παραγωγής από τα σκεπασµένα κτήµατα κλείστηκαν 5-6 ηµέρες πριν αρχίσουν οι κοπές και οι τιµές που δόθηκαν, κατά µέσο όρο, έχουν ως βάση το 1 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό, ενώ ορισµένες πράξεις έγιναν και στα 1,05 – 1,10 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, για τα σταφύλια από τα ανοικτά αµπέλια όπου κι εδώ είχαµε εφαρµογή του µοντέλου της προαγοράς, οι τιµές θα παίξουν στα 0,70 – 0,80 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

Ο ίδιος εκτίµησε πως υπό αυτό το πρίσµα «οι τιµές έπρεπε να ανοίξουν φέτος για τα Victoria στα 1,10 – 1,15 ευρώ το κιλό. Το εµπόριο ωστόσο δεν συγκινήθηκε. Έτσι βλέπουµε και πάλι το κλασσικό φαινόµενο ένα προϊόν να φεύγει φθηνά από το χωράφι κι ο καταναλωτής να το τρώει ακριβά, αφού στα ράφια η τιµή του είναι τουλάχιστον διπλάσια».

Όψιµες οι κοπές στα ηµι-θερµοκηπιακά για τα πρώιµα Victoria

Με µια οψιµότητα της τάξης των 8-10 ηµερών ξεκίνησα οι κοπές για την πρώιµη Victoria από τα ηµι-θερµοκηπιακά (σ. σ. «τούνελ») κτήµατα και στο παραγωγικό κέντρο της Καβάλας, όπου επίσης η εµπορική περίοδος άνοιξε έχοντας ως βάση το 1 ευρώ για την τιµή παραγωγού.

«Το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά εµπορικά είναι ακόµη νωρίς να το πούµε. Τα πρώτα δείγµατα, πάντως, δεν είναι άσχηµα, απλώς θα έλεγα πως για την ώρα παραµένουν ακόµη ασαφή. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τί θα κάνουν η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες κινούν τα νήµατα στην αγορά της Ευρώπης, όπου πλέον εµείς από πρωταγωνιστές πριν µερικά χρόνια έχουµε περάσει σε ρόλο συµπληρωµατικό», σηµειώνει στην Agrenda ο Γιώργος Κατσακιώτης, από τη Νέα Πέραµο Καβάλας, όπου διατηρεί αµπελώνες και µια επιχείρηση τυποποίησης και εµπορίας επιτραπέζιων σταφυλιών, που του επιτρέπει να έχει σφαιρική εικόνα για τtopο προϊόν.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 9

Ως προς την εξέλιξη του κύκλου καλλιέργειας, ο έµπειρος συνοµιλητής µας αναφέρει ότι, µέχρι στιγµής, στην Καβάλα, δεν προέκυψαν σοβαρά προβλήµατα και πως τόσο η ποιότητα παραγωγής, όσο και οι αποδόσεις προοιωνίζονται µια καλή χρονιά για τον παραγωγό. «Το τονάζ ανά στρέµµα στην πρώιµη Victoria κυµαίνεται στους περίπου 3 τόνους, που είναι µια νορµάλ απόδοση, ενώ και η τιµή, συγκριτικά µε το 2024 είναι τουλάχιστον 20 λεπτά ανά κιλό, παραπάνω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνολικά οι κοπές για την ποικιλία Victoria από τα σκεπασµένα κτήµατα στην περιοχή της Καβάλας αναµένεται να κρατήσουν περί τις 10 ηµέρες, ενώ από τις αρχές Αυγούστου εκτιµάται ότι οι εργάτες θα µπουν και στα ξεσκέπαστα αµπέλια του νοµού και θα κόβουν έως το τέλος του µήνα.

Σταδιακά από τα µέσα Αυγούστου οι άσπερµες ποικιλίες

Από τα µέσα Αυγούστου επίσης θα έχει ξεκινήσει σταδιακά η συγκοµιδή και σε µια σειρά από άσπερµες (seedless) πατενταρισµένες ποικιλίες µε συµβόλαια, που συνήθως έχουν καλύτερη εµφάνιση και γεύση, όπως οι Arra, Sweet Globe, Sugar Crisp, Jack Salut και προς το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεµβρίου θα ακολουθήσουν οι όψιµες ποικιλίες, µε πλέον διαδεδοµένη στην περιοχή την Italia.

«Στις συµβολαιακές ποικιλίες οι παραγωγοί περιµένουν πως οι τιµές θα είναι υψηλότερες, όπως έγινε και πέρυσι, όταν η αγορά είχε ανοίξει για αυτά τα σταφύλια πάνω από το 1 ευρώ το κιλό. Υπάρχει προσδοκία ότι θα πάει το προϊόν και φέτος καλύτερα από τις άλλες ποικιλίες», εξηγεί ο κ. Κατσακιώτης, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει πως «το τί πραγµατικά θα γίνει θα το ξέρουµε σε περίπου 10-15 ηµέρες από σήµερα. Τότε το τοπίο θα έχει γίνει πολύ πιο καθαρό για να βγουν αξιόπιστα συµπεράσµατα».

Αυξηµένα τα έξοδα του παραγωγού στα 600 ευρώ το στρέµµα

Υψηλότερες 25% οι τιµές φέτος στα πρώιµα Victoria

Σε σχέση µε ένα χρόνο πριν, οι τιµές στα πρώιµα Victoria είναι σχεδόν 25% υψηλότερες, καθώς το άνοιγµα της περσινής εµπορικής σεζόν είχε γίνει στα 80 λεπτά το κιλό, αλλά όπως σηµειώνεται από τον κ. Αφταρά εξίσου ανοδικά κινήθηκε και το κόστος της καλλιέργειας. Ως εκ τούτου, το καθαρό έσοδο για την τσέπη του παραγωγού δεν είναι τόσο µεγάλο.

«Τα έξοδα σε σχέση µε πέρυσι είναι αυξηµένα. Έχουν φτάσει πλέον στα περίπου 600 ευρώ το στρέµµα, από 450 ευρώ, που ήταν ένα χρόνο πριν και αυτό οφείλεται σε µια σειρά από παράγοντες όπως τα µεροκάµατα των εργατών, που κυµαίνονται µεταξύ 50-60 ευρώ την ηµέρα, αλλά και στο κόστος των λιπασµάτων, αλλά και των φυτοπροστατευτικών.

Ειδικά στη φυτοπροστασία το κακό είναι πως τα σκευάσµατα δεν είναι πια τόσο αποτελεσµατικά όπως στο παρελθόν µε συνέπεια να κάνουµε και περισσότερες επεµβάσεις, ενώ έχουµε και το φαινόµενο κάθε χρόνο να µειώνονται οι εγκεκριµένες δραστικές, κάτι που δένει τα χέρια µας», εξήγησε ο παραγωγός.

Στα 1,30 ευρώ τα λευκά άσπερµα Superior από την Κρύα Βρύση της Πέλλας

Από τις λίγες καλλιέργειες που δεδοµένα υπόσχονται καλή πρόσοδο για τους παραγωγούς είναι, φέτος, το επιτραπέζιο σταφύλι και στην περιοχή της Κρύας Βρύσης Πέλλας. Στην περιοχή καλλιεργούνται γύρω στα 400 στρέµµατα µε τη λευκή άσπερµη ποικιλία Superior και πριν ακόµη γίνει
η κοπή τους, έχουν προπωληθεί.

«Οι συµφωνίες κλείστηκαν µε προκαταβολές πριν δύο εβδοµάδες. Ήρθαν έµποροι από νωρίς και πρόσφεραν 1,30 ευρώ το κιλό, ως τιµή βάσης, από 1,20 ευρώ πέρυσι, µε τη δέσµευση προς τους παραγωγούς ότι αν η αγορά κλείσει πιο πάνω να επανέλθουν και να συµπληρώσουν ό,τι επιπλέον ποσό τους αναλογεί», επισήµανε ο Σάκης Κούσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αµπελοπαργωγών «Αιγές», προσθέτοντας πως «είναι η δεύτερη συνεχόµενη χρονιά που το συγκεκριµένο σταφύλι πιάνει καλή τιµή, γεγονός που έχει στρέψει παραγωγούς να φυτέψουν νέα αµπέλια, περίπου 180-200 στρέµµατα, πέρυσι και φέτος, τα οποία θα αρχίσουν σταδιακά να µπαίνουν σε παραγωγή τα επόµενα χρόνια».

Οι κοπές για τα Superior προγραµµατίζεται να ξεκινήσουν την τελευταία εβδοµάδα του Ιουλίου κι αναµένεται να κρατήσουν περίπου 10 ηµέρες, ενώ οι πρώτες εκτιµήσεις δείχνουν ότι οι αποδόσεις θα κυµανθούν  από 1,5 έως 2 τόνους το στρέµµα, καθώς την περασµένη άνοιξη ο παγετός που έπληξε την περιοχή, έφερε µια απώλεια παραγωγής περίπου 30%.

Προσδοκίες για ακόµη υψηλότερες τιµές παραγωγού, υπάρχουν και για την επίσης άσπερµη, πλην όµως, ερυθρή, ποικιλία Crimson Seedless, που επίσης καλλιεργείται από τα µέλη του συνεταιρισµού «Αιγές», αλλά οι κοπές στην περιοχή έχουν ακόµη λίγο δρόµο για να ξεκινήσουν.

Πηγή: fresher.gr

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου - Αγροτικές Ειδήσεις

Learn More →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *