Σεμινάριο Ελιάς Banner

Μελέτη συνδέει το ελαϊκό οξύ με ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ασθενείς με καρκίνο

Περίληψη

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι το ελαϊκό οξύ, που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανοσολογικής άμυνας που έχει εξασθενήσει από το παλμιτικό οξύ, επηρεάζοντας ενδεχομένως την αντίσταση του οργανισμού στον καρκίνο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα ολεϊκού οξέος είχαν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις και καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερα επίπεδα παλμιτικού οξέος, γεγονός που προκάλεσε την ανώμαλη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την απώλεια της ικανότητάς τους να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ενώ η ισορροπία μεταξύ των διαιτητικών λιπών, ιδιαίτερα του παλμιτικού και του ολεϊκού οξέος, μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων των μεμονωμένων λιπαρών οξέων στην ανθρώπινη υγεία.

Νέα έρευνα παρέχει νέες πληροφορίες για το πώς διάφορα λιπαρά οξέα στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την αντίσταση του οργανισμού στον καρκίνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Signal Transduction and Targeted Therapy διαπίστωσε ότι το ελαϊκό οξύ – ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε αφθονία στο ελαιόλαδο και σε άλλα τρόφιμα – μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανοσολογικής άμυνας που έχει υποστεί βλάβη από το παλμιτικό οξύ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονταν σε πειραματική θεραπεία ανοσοκυττάρων και μέτρησαν τα επίπεδα παλμιτικού και ελαϊκού οξέος.

Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με τις αντιδράσεις των ασθενών στη θεραπεία.

Οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα ελαϊκού οξέος έτειναν να εμφανίζουν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις και καλύτερα αποτελέσματα, ενώ εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα παλμιτικού οξέος ανταποκρίθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά.

Για να κατανοήσουν τον μηχανισμό, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εξέθεσαν έναν τύπο ανοσοκυττάρων, τα γάμμα δέλτα Τ κύτταρα (γδ-Τ κύτταρα), και στα δύο λιπαρά οξέα.

Τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καταταγμένα.
Olive Oil Times World Ranking

Αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια αναγνωρίζουν σήματα στρες σε μολυσμένα ή καρκινικά κύτταρα και απελευθερώνουν τοξικά μόρια για να τα καταστρέψουν.

Σε εργαστηριακά πειράματα, τα γδ-Τ κύτταρα που εκτέθηκαν σε παλμιτικό οξύ έχασαν ένα σημαντικό μέρος της ικανότητάς τους να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Προκάλεσαν φλεγμονή, λειτουργούσαν ανώμαλα και τελικά αυτοκαταστράφηκαν.

Όταν προστέθηκε ελαϊκό οξύ, τα κύτταρα ανέκτησαν την κανονική τους λειτουργία: επιβίωσαν, διατήρησαν τον ενεργειακό μεταβολισμό και ανέκτησαν την ικανότητά τους να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Πειράματα σε ζώα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα. Ποντίκια που τρέφονταν με τροφές πλούσιες σε ελαϊκό οξύ εμφάνισαν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των όγκων, ενώ εκείνα που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε παλμιτικό οξύ εμφάνισαν ασθενέστερες άμυνες.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η ισορροπία μεταξύ των διαιτητικών λιπών – ιδιαίτερα του παλμιτικού και του ελαϊκού οξέος – μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στον έλεγχο του καρκίνου.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η έρευνα είναι προκαταρκτική, περιλαμβάνει μικρό αριθμό ασθενών και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ποντίκια.

« Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μπορούμε να παράγουμε παλμιτικό οξύ στο σώμα μας. Δεν το λαμβάνουμε μόνο από τη διατροφή και στην πραγματικότητα επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες», δήλωσε ο Parveen Yaqoob, καθηγητής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

« Το παλμιτικό οξύ και άλλα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα συστατικά των μεμβρανών σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Αν δεν το έχουμε, θα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή, η εστίαση σε ένα λιπαρό οξύ πιθανότατα δεν είναι καλή», πρόσθεσε.

Ο Yaqoob σημείωσε ότι οι άνθρωποι παράγουν και καταναλώνουν ένα ευρύ φάσμα λιπαρών οξέων.

« Εξετάζοντας τις επιδράσεις μεμονωμένων λιπαρών οξέων στα κύτταρα, υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία που δείχνουν ότι σε μια τεχνητή εγκατάσταση όπως η in vitro, εάν προσθέσετε παλμιτικό οξύ στα κύτταρα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι θα έχει κακές επιπτώσεις σε σύγκριση με άλλα λιπαρά οξέα», είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι τέτοια πειράματα δεν μπορούν να μεταφραστούν άμεσα σε ό,τι συμβαίνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

« Όταν τρώτε, χωνεύετε το λίπος. Δεν φτάνει στο αίμα με τον ίδιο τρόπο που φτάνει στην τροφή. Το σώμα το μεταβολίζει», εξήγησε.« Το συκώτι σας θα το αντιμετωπίσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο.»

« Όταν κοιτάς σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα, οι επιδράσεις μεμονωμένων κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως το παλμιτικό οξύ είναι γενικά αρκετά αρνητικές και είναι γενικά πιο τοξικά από άλλα είδη λιπαρών οξέων», πρόσθεσε.

Το ελαϊκό οξύ και το παλμιτικό οξύ διαφέρουν δομικά: το ελαϊκό οξύ είναι μονοακόρεστο, ενώ το παλμιτικό οξύ είναι κορεσμένο.

Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν ευθείες αλυσίδες που συσσωρεύονται σφιχτά, καθιστώντας τα στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το βούτυρο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν μια κάμψη που τα διατηρεί πιο εύκαμπτα, επιτρέποντάς τους να παραμένουν υγρά, όπως το ελαιόλαδο.

« Ο λόγος που το ελαϊκό οξύ είναι πραγματικά ενδιαφέρον βιολογικά είναι επειδή, σε σύγκριση με τα κορεσμένα λίπη, φαίνεται να είναι πολύ πιο ουδέτερο στην πράξη», δήλωσε ο Yaqoob.

Πρόσθεσε ότι το ελαϊκό οξύ είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τις αρνητικές – ή θετικές – επιδράσεις που παρατηρούνται με άλλα λιπαρά οξέα.

« Φαίνεται να είναι πολύ ουδέτερο στο σώμα ή να έχει μια ελαφρώς ευεργετική επίδραση», είπε.” Για παράδειγμα, αν αντικαταστήσετε μέρος των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας με ελαιόλαδο, αυτό έχει ευεργετική επίδραση στη χοληστερόλη στο αίμα σας σε σύγκριση με τα κορεσμένα λιπαρά. Και αυτό είναι αρκετά πειστικό, αρκετά συνεπές και αδιαμφισβήτητο στη βιβλιογραφία.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει εάν το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Ωστόσο, ο Yaqoob σημείωσε ότι τα ευρήματα παραμένουν ανάμεικτα — εν μέρει επειδή η κατανάλωση ελαιολάδου αποτελεί ήδη τυπικό συστατικό πολλών διατροφών.

Τόνισε ότι η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των λιπαρών οξέων στην ανθρώπινη υγεία είναι συνεχής και συχνά αμφιλεγόμενη.

« Εδώ εστιάζουμε τώρα σε ένα από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, το παλμιτικό οξύ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλα που είναι εξαιρετικά σημαντικά, όπως το στεατικό οξύ», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εργάζονται για να συνδέσουν τα εργαστηριακά ευρήματα με πραγματικές βιολογικές διεργασίες στο εσωτερικό του σώματος — μια προσπάθεια που εκτείνεται σε πολλαπλούς τομείς της βιολογίας.

« Είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοήσουμε τους πιθανούς μηχανισμούς και τις βιολογικές οδούς μέσω των οποίων αυτά τα λιπαρά οξέα λειτουργούν στην κανονική λειτουργία», δήλωσε ο Yaqoob.

« Τότε μπορείτε να καταλάβετε τι πάει στραβά όταν έχετε πάρα πολλά από αυτά ή μια μη φυσιολογική λειτουργία. Οπότε ναι, μια τέτοια έρευνα είναι σημαντική, αλλά πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης εικόνας», κατέληξε.

Πηγή: https://www.oliveoiltimes.com/health-news/study-links-oleic-acid-to-stronger-immune-response-in-cancer-patients/142524

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *