Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών επιτρέπεται και εντός αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Οι αγρότες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ελεγχόμενη καύση πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας όπου ανήκουν
Η άδεια που εκδίδεται από τη ΔΑΟΚ κοινοποιείται στην τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία τουλάχιστον τρεις ημέρες (72 ώρες) πριν από τη διενέργεια της καύσης.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η αποστολή σχετικής εγκυκλίου προς όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τις ΔΑΟΚ της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί ενιαία εφαρμογή των προβλέψεων και να αποφευχθούν παρερμηνείες στη διαδικασία χορήγησης αδειών.
Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται
Η καύση υπολειμμάτων επιτρέπεται μόνο όταν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:
– Nα πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες και να ολοκληρώνεται πριν τη δύση του ηλίου.
– Να μην επικρατούν ισχυροί άνεμοι και οι καιρικές συνθήκες να μην ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς.
– Να υπάρχει υπεύθυνος ενήλικος που θα επιβλέπει τη διαδικασία από την έναρξη έως την πλήρη κατάσβεση.
– Να δημιουργείται αντιπυρική ζώνη πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από την περιοχή καύσης και 10 μέτρων αν βρίσκεται κοντά σε δάσος ή δασική έκταση.
– Να λαμβάνεται μέριμνα για διαβροχή του εδάφους προς την πλευρά της φυσικής βλάστησης.
– Να υπάρχουν διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης.
Μετά το τέλος της καύσης, τα αποκαΐδια πρέπει να καλύπτονται με αδρανή υλικά ή να ενσωματώνονται στο έδαφος, ώστε να αποφεύγεται αναζωπύρωση.