Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται και φέτος η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ανδαλουσία

Άνοδος 8,2% στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας δημοσίευσε την πρώτη της πρόβλεψη για τη φετινή περίοδο 2025/26, η οποία μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών στην περιοχή αναμένεται να φτάσει τους 482.999 τόνους, δηλαδή 0,3% περισσότερους από πέρυσι και 8,2% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε περιόδων.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Ramón Fernández-Pacheco, σχολίασε ότι «η συγκομιδή παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με την περσινή, με τη Σεβίλλη να οδηγεί για ακόμη μια χρονιά την παραγωγή». Πράγματι, η επαρχία Σεβίλλης καταγράφει 337.000 τόνους, ακολουθούμενη από την Κόρδοβα με 80.581 τόνους και τη Μάλαγα με 56.813 τόνους.

Παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ανδαλουσία για το 2025/26

ΕΠΑΡΧΙΑΑπόδοση ελιάς για επιτραπέζια χρήση (t)Μέση μεταβολή (5 τελευταίες περίοδοι)Μεταβολή από την προηγούμενη περίοδο
Αλμερία211-52,8 %69,7 %
Κάδιθ60-16,2 %-19,1 %
Κόρδοβα80.58110,1 %-3,3 %
Γρανάδα0
Ουέλβα7.94194,0 %75,4 %
Χαέν393-1,6 %-13,2 %
Μάλαγα56.8135,3 %7,9 %
Σεβίλλη337.0007,3 %-0,9 %
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΣ482.9998,2 %0,3 %

Ποικιλίες και δυναμική της αγοράς

Η ποικιλία Hojiblanca συνεχίζει να κυριαρχεί, αντιπροσωπεύοντας το 60% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούμενη από τη Manzanilla με 30% και τη Gordal με 5%.
Στη Σεβίλλη, η Hojiblanca φτάνει στο 48% της τοπικής παραγωγής, ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τη Manzanilla.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη σημασία των ελαιώνων για την οικονομία της Ανδαλουσίας — οι ελιές είναι η ραχοκοκαλιά της υπαίθρου μας», τόνισε ο Fernández-Pacheco.

Η φετινή καμπάνια εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 18,1 εκατομμύρια ημερομίσθια, εκ των οποίων το 63,8% σχετίζεται με τη συγκομιδή. Στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών αναμένονται 4,25 εκατομμύρια ημερομίσθια, δηλαδή το 62,7% του συνόλου.

Ενίσχυση και στο βιολογικό ελαιόλαδο

Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,4%, φτάνοντας τους 34.670 τόνους.
Η Κόρδοβα ηγείται με 18.440 τόνους (53,2% του συνόλου), ενώ η Σεβίλλη σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο 41,5%, με 6.900 τόνους.
Η Αλμερία ξεχωρίζει με θεαματική αύξηση 257%, φτάνοντας στους 1.580 τόνους.

Πηγή: olivenews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *