Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Μύρων Χιλετζάκης, στον «αέρα» βρίσκονται περισσότεροι από 3.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι στον νομό Ηρακλείου, που δεν έλαβαν καθόλου επιδότηση. Και άλλοι περίπου 5.000 που την έλαβαν “τσεκουρωμένη”, καθώς, παρά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι θα μπορέσουν από την πρώτη εργάσιμη μέρα του νέου χρόνου να ξεκινήσουν τις τροποποιήσεις στις αιτήσεις τους, το σύστημα όχι μόνο δεν άνοιξε, αλλά προχθές μόλις ενημερώθηκαν πως η σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση του συστήματος έληξε. Οπότε η διαδικασία βρίσκεται αυτή την ώρα στο κενό.
«Ενεργοποιούν 47.000 παραγωγοί στον νομό Ηρακλείου. Από τους 47.000 παραγωγούς, ένα 9% έχει μείνει τελείως απλήρωτο και αυτό αφορά σε διοικητικούς και λοιπούς ελέγχους. Και έχουμε και ένα 15% που είδε τσεκουρωμένες τις επιδοτήσεις του, που ξεκινάει από ένα 10% μέχρι και 80%». Την ίδια ώρα, η ασφυκτική διορία που είχε δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για ολοκλήρωση των τροποποιητικών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου δεν έχει αλλάξει. Με αποτέλεσμα, πλέον, οι όλες διαδικασίες, όχι απλά να πρέπει να «τρέξουν» με ιλιγγιώδης ρυθμούς, αλλά να σημειώσουν ρεκόρ. Καθώς ο όγκος των ενδιαφερομένων είναι τέτοιος, που αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι, που πέρασαν “μαύρα” Χριστούγεννα χωρίς επιδοτήσεις
«Εμείς ζητάμε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας. Δηλαδή, αντί για τέλος Ιανουαρίου, να πάμε τέλος του Φλεβάρη. Και παράλληλα, ζητάμε να ανοίξει το σύστημα, για να μπορούμε να κάνουμε τις σωστές διορθώσεις», όπως αναφέρει ο Μύρων Χιλετζάκης.
Η ΕΑΣΗ ζήτησε ήδη να ανοίξει άμεσα το σύστημα και να δοθεί παράταση της καταληκτήριας ημερομηνίας, σημειώνοντας ότι, αν συνεχιστεί έτσι η διαδικασία, το μεγαλύτερο μέρος, από τους 8.500 και πλέον αγροτοκτηνοτρόφους, δε θα πάρει ούτε ευρώ, ούτε στην πληρωμή του Μάρτη.
Και την ίδια ώρα, ο κόσμος επισκέπτεται καθημερινά τα γραφεία της ΕΑΣΗ, προκειμένου να ρωτήσει τι συμβαίνει με τις κομμένες επιδοτήσεις και δημιουργείται έτσι, άσκοπα, μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι παραγωγοί φεύγουν απογοητευμένοι, ακούγοντας τους υπαλλήλους και τα διευθυντικά στελέχη να τους εξηγούν πώς έχει η κατάσταση και να τους λένε πως, αν δεν ανοίξει το σύστημα, είναι αδύνατη η ενημέρωσή τους.