AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | neoi agrotes

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς, για το «μπάχαλο» με τις αγροτικές επιδοτήσεις

Σπουδαίος όπως πάντα στην ελληνική ιστορία μπορεί να είναι και σήμερα ο ρόλος του Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας, στον αγώνα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που μαστίζει τον λαό μας.

Αυτό τόνισε – αναφερόμενος και σε θέματα επιδοτήσεων, καθώς και σε άλλα αγροτικά ζητήματα που είναι

σε εξέλιξη – ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς. Όπως τόνισε ο συνεταιριστής, δεν υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και οι κρίσεις, αν οι κυβερνώντες δε συνειδητοποιήσουν πως ο κυρίαρχος τομέας πάνω στον οποίο πρέπει να στηριχτεί η όποια προσπάθεια δεν είναι άλλος από τον πρωτογενή!

«Κεντρικά, το Αγροτικό Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας μπορεί να χαράξει αγροτική πολιτική. Δηλαδή, έχουμε ένα εργαλείο, την ΚΑΠ. Μαζί με την Πολιτεία, θα πρέπει να κουβεντιάσουμε εμείς οι συνεταιρισμοί γύρω από αυτά τα ζητήματα. Άρα, από ’κει και πέρα, το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να στοχεύσει πού θα πρέπει να υπάρξουν οι πολιτικές, σε ποια προϊόντα πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος. Μπορεί και να κουβεντιάσει παράλληλα καινούργιες καλλιεργητικές πρακτικές», ανέφερε ο Παύλος Σατολιάς.

«Δηλαδή, αν μπορέσεις και φτιάξεις το βιοτικό επίπεδο του αγρότη σε όλους τους κλάδους παραγωγής, αυτό είναι ένα κίνητρο προκειμένου να μπορέσει να καλλιεργήσει. Από ’κει και πέρα, χρειάζεται από την πλευρά των συνεταιρισμών να υπάρξει ο συντονισμός για την παραγωγική διαδικασία», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Για το μπάχαλο του ΟΣΔΕ

Στο μεταξύ, τι γίνεται τελικά φέτος με τις επιδοτήσεις; Είναι πράγματι “στον αέρα”; Ή μήπως δρομολογείται σιγά-σιγά η ομαλοποίηση του συστήματος; Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ τονίζει: «Πραγματικά δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα τον τελευταίο καιρό. Βέβαια, το κράτος πήρε μια πρωτοβουλία φέτος και άλλαξε τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων.

Επέλεξε μια άλλη εταιρεία, να την έχει το υπουργείο αυτή την εταιρεία από μόνο του, και να υποβάλλονται οι αιτήσεις μέσα από εκεί. Εμείς το δεχτήκαμε αυτό και το χαιρετίζουμε, γιατί, πραγματικά, απελευθερώνει το κυβερνητικό “νέφος” και δίνει χώρο για τις δηλώσεις των 640.000 περίπου δικαιούχων παραγωγών – κάτι που είναι υποχρέωση του κράτους να το κάνει. Οπωσδήποτε, όμως, όλο αυτό ήταν μια καινοτομία και είχε παρατράγουδα. Θέλω να πιστεύω – και δεν μπορώ να διανοηθώ κάτι διαφορετικό – ότι επειδή έχει την ευθύνη η ίδια η Πολιτεία φέτος, όλα αυτά τα προβλήματα που βλέπουμε καθημερινώς θα τα μηδενίσει, προς την κατεύθυνση ότι δε θα χάσει κανένας αγρότης την ενίσχυσή του. Γιατί είναι πολύ βασικό – δεν το συζητάμε – να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης. Και δεν πρέπει να χαθεί. Εγώ νομίζω ότι θα πάρει το κράτος τις πρωτοβουλίες που πρέπει και στο τέλος θα πάνε όλα καλά. Βέβαια με πίεση χρόνου. Βέβαια με κάποιο ρίσκο. Αλλά νομίζω ότι πολιτικά εμείς σαν αγρότες το επιδιώκαμε να γίνει αυτή η καινοτομία, αυτή η αλλαγή, χωρίς να μας επιβάλλονται συμφωνητικά και χωρίς να πληρώνει το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Αλλάζει το σκηνικό. Είναι μια πολιτική απόφαση που τη θέλαμε».

Βέβαια, εδώ υπάρχει και το ερώτημα αν επαρκεί ο χρόνος της παράτασης που δόθηκε μόνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ απαντάει συγκεκριμένα: «Φέτος πάει μέχρι 30 Ιουνίου. Νομίζω ότι θα προλάβουμε. Αλλά ό,τι και να χρειαστεί από ’κει και πέρα, νομίζω ότι το υπουργείο θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες αυτές για να καλυφθεί»…

Πού “βαδίζει” η νέα ΚΑΠ;

Στο μεταξύ, ποια είναι η φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ; Ποιες οι κατευθυντήριες γραμμές της χώρας μας; Ο Παύλος Σατολιάς λέει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν κάποια “στάνταρ” της ευρωπαϊκής πολιτικής που δεν αλλάζουν και έχουν σχέση με τους νεοεισερχόμενους και τους νέους αγρότες. «Αλλά, πέρα από αυτά, έχει την επιλογή το κράτος-μέλος να “παίξει” όπως θέλει εσωτερικά, σε ό,τι αφορά τις περιφέρειές του: δενδρώδεις, αροτραίες καλλιέργειες, βοσκοτόπους, κ.ά. Εμάς η σκέψεις μας είναι ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν τομείς όπου θα θέλαμε να έχουμε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Και όχι να γίνεται μια πολιτική συλλήβδην με 21 συνδεδεμένες που δόθηκαν. Δηλαδή αυτό ξεπερνάει και την έννοια του συνδεδεμένου προϊόντος. Έπρεπε κάποια προϊόντα να συνδεθούν και να έχουμε και συγκεκριμένη στρατηγική. Να κάτσουμε και να δούμε τι προϊόντα θέλουμε να παράγει η χώρα».