AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | nor blueberry anargiri 51

Τα μύρτιλα είναι γλυκά, θρεπτικά και εξαιρετικά δημοφιλή. Συχνά χαρακτηρίζονται ως superfood/υπερτροφή, έχουν χαμηλές θερμίδες, αλλά είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά και μας είναι απίστευτα ωφέλιμα. Είναι τόσο νόστιμα και βολικά που πολλοί τα θεωρούν τα αγαπημένα τους φρούτα.

Πρόκειται για έναν ανθισμένο θάμνο που παράγει μούρα με μπλε, μοβ απόχρωση – επίσης γνωστά ως βατόμουρα.

Εδώ σου έχω 10 πολύ καλούς λόγους να βάλεις τα μύρτιλα στη διατροφή σου

1. Είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μούρα.

Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (148 γραμμάρια) βατόμουρων περιέχει (1):

  • Ίνες: 4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 24% της ημερήσιας ανάγκης μας
  • Βιταμίνη Κ: 36%
  • Μαγγάνιο: 25%
  • Είναι επίσης περίπου 85% νερό (δες εδώ 9 τροφές πλούσιες σε νερό για καλή ενυδάτωση) και ένα ολόκληρο φλιτζάνι περιέχει μόνο 84 θερμίδες, με 15 γραμμάρια υδατανθράκων.

2. Τα μύρτιλα είναι ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών!

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα μας και να συμβάλουν στη γήρανση και τις ασθένειες, όπως ο καρκίνος. (δες εδώ 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου)

Τα μύρτιλα πιστεύεται ότι έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όλων των κοινών φρούτων και λαχανικών. Οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις τους ανήκουν σε μια οικογένεια αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μια ομάδα φλαβονοειδών ειδικότερα – οι ανθοκυανίνες – θεωρείται υπεύθυνη για πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των μούρων στην υγεία.

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι τα μύρτιλα αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα μας!!!

3. Μειώνουν τη βλάβη του DNA

Έτσι προστατεύουν από τη γήρανση, τις ασθένειες και τον καρκίνο. Η οξειδωτική βλάβη του DNA είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής. Λέγεται ότι εμφανίζεται δεκάδες χιλιάδες φορές την ημέρα σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.

Σε μια μελέτη, 168 άτομα έπιναν 1 λίτρο μικτού χυμού βατόμουρου και μήλου. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, η οξειδωτική βλάβη του DNA λόγω των ελεύθερων ριζών μειώθηκε κατά 20%.

4. Προστατεύουν τη χοληστερόλη στο αίμα

Στην πραγματικότητα, η οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία των καρδιακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα συνδέονται στενά με μειωμένα επίπεδα οξειδωμένου LDL. Αυτό τα καθιστά πολύ καλά για την καρδιά μας.

Μια καθημερινή μερίδα 50 γραμμάρια μύρτιλων μείωσε την οξείδωση LDL κατά 27% σε οκτώ εβδομάδες σε παχύσαρκα άτομα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 75 γραμμάρια με ένα κύριο γεύμα, μείωσε σημαντικά την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης LDL.

5. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα μύρτιλα φαίνεται να έχουν σημαντικά οφέλη για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων, τα παχύσαρκα άτομα που είχαν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σημείωσαν μείωση κατά 4-6% της αρτηριακής πίεσης μετά από κατανάλωση 50 γρ. την ημέρα.

Άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα – ειδικά για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

6. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Ενώ η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου – όχι πραγματικές ασθένειες.

Μια μελέτη σε 93.600 νοσηλευτές διαπίστωσε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών – τα κύρια αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα – είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

7. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου μας, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να επηρεάσουν περιοχές του εγκεφάλου που είναι απαραίτητες για τη νοημοσύνη. Φαίνεται να ωφελούν τους νευρώνες που γερνούν, οδηγώντας σε βελτιώσεις στη σηματοδότηση των κυττάρων.

Σε μία από αυτές τις μελέτες, εννέα μεγαλύτεροι ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση κατανάλωναν χυμό μύρτιλου κάθε μέρα. Μετά από 12 εβδομάδες, παρουσίασαν βελτιώσεις σε αρκετούς δείκτες της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μια εξαετή μελέτη σε περισσότερα από 16.000 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι τα μύρτιλα και οι φράουλες συνδέονταν με καθυστερήσεις στην ψυχική γήρανση έως και 2,5 χρόνια.

8. Οι ανθοκυανίνες ενδέχεται να έχουν αντιδιαβητικά αποτελέσματα

Τα μύρτιλα παρέχουν μέτριες ποσότητες ζάχαρης σε σύγκριση με άλλα φρούτα (δες εδώ 8 φρούτα που έχουν λίγη ζάχαρη). Ένα φλιτζάνι (148 γραμμάρια) περιέχει 15 γραμμάρια ζάχαρης, το οποίο ισοδυναμεί με ένα μικρό μήλο ή ένα μεγάλο πορτοκάλι.

Ωστόσο, οι βιοδραστικές ενώσεις στα βατόμουρα φαίνεται να υπερτερούν των αρνητικών επιπτώσεων του σακχάρου όταν πρόκειται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ανθοκυανίνες στα μύρτιλα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτές οι αντιδιαβητικές επιδράσεις εμφανίζονται τόσο με το χυμό όσο και με το εκχύλισμα.

Σε μια μελέτη σε 32 παχύσαρκα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο χυμοί καθημερινά βελτίωσαν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό κατά συνέπεια, μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι είναι σήμερα δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο.

9. Βοηθάνε στην καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων τύπων λοιμώξεων. Επειδή τα μύρτιλα σχετίζονται στενά με τα κράνμπερι, διαθέτουν πολλές από τις ίδιες δραστικές ουσίες με τον χυμό κράνμπερι. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην αποτροπή της δέσμευσης βακτηρίων στον τοίχο της ουροδόχου κύστης.

Μύρτιλα: Ελιξίριο μακροζωίας - 10 ισχυροί λόγοι να τρως

10. Μπορούν να μειώσουν τη βλάβη των μυών μετά από έντονη άσκηση

Η έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό πόνο και κόπωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τοπική φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στον μυϊκό ιστό.

Τα μύρτιλα μπορούν να μειώσουν τη βλάβη που συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, ελαχιστοποιώντας τον πόνο και τη μειωμένη απόδοση των μυών.

Σε μια μικρή μελέτη σε 10 αθλήτριες, τα βατόμουρα επιτάχυναν την αποκατάσταση των μυών μετά από επίπονες ασκήσεις ποδιών.

#ΖουμεΥγιεινα

Με πληροφορίες από το Healthline και το National Library of Medicin.