AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | capture 001 01072016 012529

Εφαρμογή φωνητικής καταγραφής δεδομένων που σου λύνει τα χέρια.

Τώρα, με την εφαρμογή Beenotes™, κάθε μελισσοκόμος, αρχάριος, ερασιτέχνης, επαγγελματίας ή ακόμη και ερευνητής της μελισσοκομίας, κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και παραγωγική, μόνο με τη χρήση της φωνής του.

Το beenotes λύνει ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζει ο μελισσοκόμος που σημειώνει και ακόμα περισσότερο εκείνος που θα χρησιμοποιήσει το smartphone του για αυτές τις σημειώσεις. Δεν χρειάζεται χέρια για να λειτουργίσει. Το πρόβλημα είναι το εξής:

α. όταν είσαι στα μελίσσια, ούτως ή άλλως απασχολείς τα χέρια σου με τα εργαλεία σου
β. μεγάλο ποσοστό μελισσοκόμων φορά δερμάτινα γάντια προστασίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει το touchscreen ενός smartphone.

To ενδιαφέρον και πρωτότυπο λοιπόν στο beenotes είναι ότι όλη η καταγραφή γίνεται με μικρόφωνο και φωνητικές εντολές, χωρίς να απασχολείς τα χέρια σου. Πιο συγκεκριμένα, κατεβάζεις την εφαρμογή, την εγκαθιστάς στο κινητό σου και πας στα μελίσσια. Εκεί ουσιαστικά ανοίγεις ένα διάλογο με την εφαρμογή με κάποιες προεπιλεγμένες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, έχοντας το handsfree στο αυτί, η εφαρμογή σε ρωτά για το νούμερο της κυψέλης που επιθεωρείς. Εσύ απαντάς ας πούμε ότι επιθεωρείς την 16 και τότε αρχίζουν οι προεπιλεγμένες ερωτήσεις που πιστεύεις ότι σε αφορούν. Πχ πόσα πλαίσια γόνο έχει το μελίσσι, πόσα πλαίσια συνολικά κλπ. Aπαντάς αντίστοιχα και όλη η συνομιλία καταγράφετε. Αν θέλεις να σημειώσεις και κάτι που δεν προβλέπεται από τις προεπιλεγμένες ερωτήσεις, πχ ότι το μελίσσι έχει δεύτερη είσοδο και θες την επόμενη φορά να την αφαιρέσεις ή ότι η κυψέλη είναι σάπια, σου δίνετε η δυνατότητα να το κάνεις.

smartphone

Όταν κλείσεις και πας στο σπίτι σου ή σε όποιο άλλο περιβάλλον έχει wifi, συγχρονίζεις απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού τις σημειώσεις σου με την οnline βάση του beenotes. Tότε τα πάντα που έχουν καταγραφεί φωνητικά, καταχωρούνται με τη μορφή σημειώσεων και είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή. Έτσι την επόμενη φορά που θα πας στο μελίσσι 16, ξέρεις από πριν το ανοίξεις ότι έχει τόσα πλαίσια, έχει επάρκεια τροφών ή όχι, έχει γόνο και πόσο, ηλικία βασίλισσας και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς ότι χρειάζεται να ξέρεις πριν ανοίξεις το καπάκι. Σε άλλη περίπτωση μπορείς να θυμάσαι πριν πας στο μελισσοκομείο πόσες και ποιές κυψέλες θέλουν αλλαγή.

web

Οι εφαρμογές είναι άπειρες και ανάλογες της φαντασίας του χρήστη. Μπορείς πχ να έχεις ενημερώσεις τον συνεργάτη σου που έχει να πατήσει στα μελίσσια μία εβδομάδα, ότι τα μελίσσια 14, 15 κλπ είναι απολύτως έτοιμα για να πάνε στο Άργος για το πορτοκάλι ή ότι τα τάδε νούμερα δεν τα ακουμπά γιατί φτιάχνουν μάνα κλπ κλπ κλπ

Το απολύτως θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι το όλο project είναι σχεδιασμένο από μάχιμο μελισσοκόμο με αποτέλεσμα να έχει και λογική εφαρμογή.

Η εφαρμογή όμως είναι σε κάπως πειραματικό στάδιο και όπως είναι λογικό είναι σχεδιασμένο με τον τρόπο λειτουργείας του συγκεκριμένου μελισσοκόμου. Η τελική της παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη.  Όποιος όμως επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει μέσα από το site www.beenotes.eu να συμετάσχει και αφού συμπληρώσει τα κατάλληλα πεδία να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή και να τη χρησιμοποιεί στα μελισσοκομεία του. Η συμμετοχή και αναπληροφόριση που θα δώσει στην εταιρεία σχεδίασης, με τα σχόλια και τις προτάσεις του θα κάνουν την εφαρμογή καλύτερη για το μέλλον καλύπτοντας τον τρόπο σκέψης και των υπολοίπων.

Προσωπικά την έχω ήδη εγκαταστήσει και συμμετέχω όσο μπορώ.  Πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των μελισσιών μας και στο μέλλον συνολικά τη μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο βήμα και είναι καλό, σταθερό και πολλά υποσχόμενο. Επίσης είναι μια καθαρά Eλληνική προσπάθεια από μια Ελληνική  startup σε μια παγκόσμια αγορά, που έχει ελάχιστες τέτοιες εφαρμογές και σε καμία περίπτωση αυτού του επιπέδου. Μπράβο στην ομάδα του beenotes!

Μελισσοκομείο στον Μόρνο
AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 12

https://www.beenotes.com/