Προκαλών οργανισμός:Pseydomonas syringae pv.syringae.
Το Βlack Ρit προκαλεί συμπτώματα στους καρπούς και το Βlast στα φύλλα και τα μικρά κλαδιά.
Φάσμα προσβαλλομένων:Πλέον ευάλωτα στο blast είναι τα γκρέιπ φρουτ,πορτοκαλιές και μανταρινιές, ενώ στο pit οι λεμονιές.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η ασθένεια περιορίζεται κυρίως στις περιοχές όπου παράγονται εσπεριδοειδή, και όπου ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από υγρασία, κρύο και ανέμους, συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοσή της.
Τα φύλλα και τα κλαδιά των δέντρων πορτοκαλιάς και γκρέιπ φρουτ καθώς και ο καρπός της λεμονιάς είναι τα πλέον ευαίσθητα απέναντι στην πάθηση. Συμπτώματα και παραλλαγές της ασθένειας:
Το black pit προκαλεί συμπτώματα στους καρπούς ενώ το blast στα φύλλα και τα μικρά κλαδιά.
Οι μολύνσεις συνήθως αρχίζουν ως μαύρα εκζέματα στο μίσχο του φύλλου και προχωρούν μέχρι τη μασχάλη
Μόλις περιζωθεί ο μίσχος, τα φύλλα μαραίνονται και πέφτουν. Ολόκληρα τα μικρά κλαδάκια ξεραίνονται.
Η καταστροφή είναι σημαντικότερη στη νότια πλευρά του δέντρου, που βρίσκεται εκτεθειμένη στους χειμερινούς ανέμους.
Τα εκζέματα του blackpit στον καρπό είναι λακουβάκια ή κουκίδες διαμέτρου 5-20 χιλ. Η βλάβη ξεκινά ως ανοιχτόχρωμη κηλίδα στο φλοιό, αργότερα κοκκινίζει και στο τέλος μαυρίζει
Κύκλος ασθένειας:
Το P. syringae pv.syringae είναι κανονικός ένοικος των φύλλων των εσπεριδοειδών και αφθονεί ακόμα περισσότερο στην επιφάνεια των φύλλων σε παρατεταμένες περιόδους υγρασίας που προκαλεί η βροχή ή η ομίχλη και η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Η μόλυνση προκύπτει όταν τα βακτήρια εισέρχονται από τραύματα στους βλαστούς ή στους καρπούς με τη βοήθεια του ανέμου, της δυνατής βροχής, της διατροφής εντόμων ή του χαλαζιού. Οι νεαροί, εύχυμοι βλαστοί και φύλλα είναι πιο ευπαθή. Η ασθένεια προχωρεί σε θερμοκρασίες άνω των 20° C και κάτω των 8 ° C.
Αντιμετώπιση:
Συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές μπορούν να ελαττώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του blast.Η φύτευση ανεμοφρακτών και η χρήση πυκνών θάμνων με λιγοστά αγκάθια, εμποδίζει τις μεταφορές από τον άνεμο.
Το κλάδεμα των μαραμένων ή μολυσμένων κλαδιών την άνοιξη μετά την περίοδο των βροχοπτώσεων, περιορίζει τη μετάδοση της ασθένειας,Η προγραμματισμένη λίπανση και το κλάδεμα στη διάρκεια της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού εμποδίζει την επέκταση του blast.
Τα προληπτικά μέτρα κατά του blast και μόνο είναι αντι-οικονομικά, αλλά οι ψεκασμοί κατά της καφέ σήψης ή της Septoria, μπορούν να παράσχουν κάποια προστασία κατά του blast. Σε περιοχές όπου η ασθένεια είναι σοβαρή, εφαρμόζονται μυκητοκτόνα χαλκού το φθινόπωρο ή το χειμώνα πριν τις πρώτες βροχές.
https://www.e-geoponoi.gr/index.php/mega-2/core-features-3/social-comments-6/2021-04-11-19-50-57