AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | vatheia44

Έχουν περάσει ήδη 3 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου και ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Μάνης παρά τις υποσχέσεις, συναντήσεις και διαβουλεύσεις.

Ως “στάχτη στα μάτια” πραγματοποιήθηκε μια μικρή πληρωμή έναντι, σε λίγους κτηνοτρόφους, που πραγματικά έχουν τεράστιες ανάγκες αφού καταστράφηκαν οι βοσκότοποί τους και αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές καθημερινά. Πέραν αυτού, τίποτα.

Στην γη της ελιάς, οι ελαιοκαλλιεργητές αγνοούνται συστηματικά. Αν και αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα αγροτών στην Μάνη, ακόμα δεν ξέρουν ούτε καν σε ποιο πρόγραμμα αποζημίωσης θα ενταχθούν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Ακόμα δεν ξέρουν αν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους και ν’ αρχίσουν το έργο της αποκατάστασης. 

Αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις που αμέσως μετά τις πυρκαγιές κάναμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η Κυβέρνηση της ΝΔ καταδικάζει τον αγροτικό κόσμο της Μάνης σε μαρασμό και μετανάστευση.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν παρακάτω τις προτάσεις που διατυπώσαμε με σαφήνεια από τον Αύγουστο, ώστε ο αγροτικός κόσμος να διαπιστώσει το μέγεθος της αναλγησίας και της αδιαφορίας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνούμενη να υιοθετήσει έστω και μια από αυτές: 

  • Η άμεση θεσμοθέτηση και χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής από τις φωτιές. Δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Ειδικό σχέδιο πυρόπληκτων περιοχών με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και για απασχόληση όσων έχασαν το αντικείμενο της εργασίας τους, με αναπλήρωση εργασίας στην αποκατάσταση και προστασία των εδαφών. Εκτός σχεδιασμού η Μάνη.
  • Λήψη άμεσων μέτρων για την 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια. Ούτε λόγος να γίνεται.
  • Αποζημίωση 100 % στο έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, σε υποδομές και μηχανήματα τόσο για τους κατά κύριο, όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
  • Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές στις περιοχές που θα κηρυχθούν αναδασωτέες και να απαγορευτεί η βόσκηση για όσο διαρκεί η απαγόρευση. Καμία δέσμευση.
  • Να ενισχυθούν τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, με εγγυημένη ρευστότητα ώστε να συνδράμουν τα μέλη τους. Εκτός οπτικής της κυβέρνησης.
  • Σε συνεργασία με τους τοπικούς αγροτικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, να διερευνηθούν τα δυνατά σημεία, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές της κάθε περιοχής. Ούτε για την Εύβοια δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. 

Η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, κάθε φορά που θέτουμε το θέμα είναι ¨μην ανησυχείτε, θα γίνει όπως στη Β. Εύβοια¨. Μόνο που και στη Β. Εύβοια υπάρχει η ίδια απόγνωση: παρατημένες περιοχές, εξαθλιωμένοι άνθρωποι.
Το συμπέρασμα όλων των πυρόπληκτων αγροτών της Μάνης είναι ένα: Λίγους μήνες μετά ξεχάστηκαν από την Κυβέρνηση, έμειναν μόνο οι υποσχέσεις και τα σχέδια επί χάρτου. Εμείς όμως σαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είμαστε εδώ με τη γνώση και την εμπειρία μας και δεν θα αφήσουμε τη Μάνη να σβήσει.