Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου: συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του, βρίσκεται ο τομέας αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ, μετά τις αλληλοδιάδοχες κρίσεις, της δημοσιονομικής που επέβαλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, της πανδημίας Covid 19 που συρρίκνωσε τις εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση επιδρά πολλαπλασιαστικά, εκτινάσσοντας το κόστος καλλιέργειας σε επίπεδα που καθιστούν την αμπελοκαλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη.
Πιο αναλυτικά, η ΕΔΟΑΟ επισημαίνει:
Η λειτουργία της αγοράς οίνου που βρίσκεται σε χρόνια απορρύθμιση και δεν λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού έχει σαν διαχρονικό αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών εξαγοράς της πρώτης ύλης, με επακόλουθο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οινοσταφύλων να έχουν καταστεί ζημιογόνες.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των φορέων, η πολιτεία, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μέτρα στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, όπως καλώς έπραξε για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και είναι κρίσιμο για την οικονομική επιβίωση του αμπελουργικού πληθυσμού, να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης τώρα, πριν την επέλευση απρόβλεπτων καταστάσεων.
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο υπουργός ΑΑΤρ. αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, όμως η ενίσχυση μόνο μιας μικρής συγκριτικά μερίδας (μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον) και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας από μέτρα στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα. Οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές μένουν στην συντριπτική πλειοψηφία εκτός μέτρων ενώ έχουν υποστεί το μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικότερο να αναζητηθεί συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς.