“Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.
Η αμυγδαλιά έχει εισέλθει, ήδη, στο στάδιο της ανθοφορίας. Το στάδιο της ανθοφορίας δεν εξελίσσεται ταυτόχρονα και ομοιόμορφα για όλες τις ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κατά το στάδιο αυτό και μέχρι την ολοκλήρωση της καρπόδεσης είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί με σκοπό τον έλεγχο της μονίλιας, η οποία είναι μία ασθένεια που ενδημεί σε όλες τους αμυγδαλεώνες της περιοχής.
Τονίζεται ότι τα συμπτώματα της προσβολής της μονίλιας πολλές φορές και ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες εμφανίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης με ψεκασμούς. Όπως έχουμε τονίσει οι αμυγδαλοκαλλιεργητές πρέπει να προβούν σε ψεκασμούς, με κατάλληλο μυκητοκτόνο, χρησιμοποιώντας επαρκή ποσότητα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα, ώστε να πετύχουν να διαβραχούν όλα τα άνθη της κόμης των δένδρων.
Ο ψεκασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μυκητοκτόνου που θα χρησιμοποιηθεί, έως οι αμυγδαλιές να ολοκληρώσουν τα στάδια όπου είναι επικίνδυνο να λάβει χώρα η προσβολή τους από τον μύκητα. Καθοριστικές για τον αριθμό των επαναλήψεων και τις ημέρες μεταξύ των ψεκασμών είναι οι οδηγίες που θα παράσχει ο γεωπόνος που θα συνταγογραφήσει την χρήση των μυκητοκτόνων, ο οποίος είναι γνώστης των τοπικών συνθηκών που ισχύουν εξειδικευμένα σε κάθε περιοχή και σε κάθε αμυγδαλεώνα.
Επαναλαμβάνεται ότι οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς διαφοροποιούνται ως προς τον χρόνο άνθησης και ως εκ τούτου διαφοροποιούνται οι ψεκασμοί, ο αριθμός των επαναλήψεων και οι ημέρες μεταξύ των ψεκασμών που πρέπει να υλοποιηθούν για την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής αποτελεσματικότητας.
Τονίζεται ότι οι ψεκασμοί κατά της μονίλιας δεν επηρεάζονται σημαντικά από την εξέλιξη της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Αυτονόητα, όμως, τροποποιούνται μόνο από ενδεχόμενες βροχές, υλοποιούμενοι μετά την λήξη των βροχοπτώσεων.