ΖΥΜΗ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Δοκίμασα το πρωί μια συνταγή και ξέρετε όταν μου αρέσει κάτι θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Μη λέμε συνέχεια τα ίδια μεγάλη τρέλα οι ζύμες, οι πίτες και ότι έχει σχέση με ζύμες. Η πίτα που έφτιαξα σήμερα, είναι φτιαγμένη μόνο με ελαιόλαδο και έγινε τέλεια. Μου αρέσει να φτιάχνω και να δοκιμάζω διάφορες τεχνικές και συνταγές για ζύμες.

Με ενθουσίασε πολύ η ευκολία της πίτας και το πόσο ελαφριά και τραγανή έγινε. Λοιπόν πάμε στην κουζίνα μου, διαλέξτε την αγαπημένη σας γέμιση και ξεκινάμε.

Υλικά για την ζύμη

600 γρ Αλεύρι Κούλα

25 γρ ελαιόλαδο

10 γρ αλάτι

25 γρ ξύδι

290 γρ περίπου χλιαρό νερό

ταψί 36 χ 39 εκ.

170 γρ ελαιόλαδο για μέσα και έξω από την πίτα

Υλικά για την γέμιση

½  κιλό σπανάκι

3 πράσα το άσπρο μέρος

καυκαλύθρες – άνηθο – μάραθο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

200 γρ φέτα

2 αυγά

1 κ.γ μπέικιν

150 γρ γιαούρτι

Εκτέλεση

Οδηγίες για την γέμιση

Πλένουμε πολύ καλά χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα στύβουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Οδηγίες για την ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και ζυμώνουμε 5 λεπτά περίπου. Αν δεν έχετε μίξερ ζυμώνετε με τα χέρια, να έχετε μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει. Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη, για μισή ώρα και λαδώνετε το ταψί.

Χωρίζετε την ζύμη σε 17 κομμάτια, και τα κάνετε στρόγγυλα μπαλάκια. Ανοίγετε κάθε μπαλάκι στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου, όπως στην φωτογραφία. Ανάμεσα στα πιτάκια αλείφετε λάδι, τα πρώτα 3 θα γίνουν ένα, και θα μπουν κάτω. Στα άλλα θα βάζετε 2, ενδιάμεσα πάλι θα λαδώσετε με λάδι τα πιτάκια.

Έτσι έχετε συνολικά 8 φύλλα, όλα διπλά εκτός από ένα που κάναμε τριπλό. Ανοίγετε πρώτα το τριπλό στο μέγεθος του ταψιού και λίγο μεγαλύτερο. Μπαίνει το τριπλό κάτω στο ταψί και το λαδώνετε, ανοίγετε ένα διπλό πιτάκι το βάζετε σουρωτά μέσα στο ταψί και λαδώνετε.

Συνεχίζετε το ίδιο ανοίγετε ένα διπλό πιτάκι και μπαίνει πάλι σουρωτό μέσα στο ταψί και λαδώνετε. Βάζετε από πάνω γέμιση και ανοίγετε πάλι ένα διπλό πιτάκι φύλλο πάλι γέμιση.

Τελειώνετε με το τελευταίο 6ο διπλό πιτάκι, ανοίγετε και μπαίνει σουρωτό μέσα, λαδώνετε τον κόθρο γυρνάτε και λαδώνετε την πίτα από πάνω. Χαράζεται την πίτα όπως σας αρέσει, οχι μέχρι κάτω να μην βγει η γέμιση.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο,180 βαθμούς αέρα, κάτω 45 λεπτά περίπου. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα, έτσι παραμένει τραγανή.

Μυστικά

Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια ζύμη, με γέμιση κιμά.

Αν θέλετε ετοιμάστε τα χόρτα και φυλάξτε τα στην κατάψυξη, έτσι όταν θέλετε να κάνετε πίτα τα χόρτα σας είναι έτοιμα.

Όσο πιο λεπτά κάνετε τα φύλλα σας, πιο τραγανή θα γίνει η πίτα.

Το αλεύρι παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για να πετύχει η πίτα.

Η γέμιση σας πρέπει να είναι κρύα και στεγνή, να μην έχει υγρά.

Μπορείτε να βάλετε όποια χόρτα σας αρέσουν ή μόνο σπανάκι.

Το κάθε αλεύρι διαφέρει, γιαυτό και το νερό είναι περίπου.

Γράφει η Ελπίδα Χαραλαμπίδου,

Ασχολείται ερασιτεχνικά πολλά χρόνια με την μαγειρική. Μετά από παρότρυνση της οικογενείας της, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα Blog μαγειρικής, με το οποίο μοιράζεται πολλές συνταγές της.

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB

Ευχαριστούμε πολύ την Ελπίδα Χαραλαμπίδου για τη συνταγή της καθώς και όλους εσάς με την ανάγνωσή σας.

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :