Γράφει ο Σεραφείμ Σωτηρλής

Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας καθημερινά χρειάζεται να προσλαμβάνουμε ενέργεια=θερμίδες μέσα από τα φαγητά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε και έτσι δημιουργούνται 3 διαφορετικά σενάρια. 

Διαφορετικά Σενάρια 

Σκέψου για παράδειγμα ότι χρειάζεσαι 2.000 θερμίδες την ημέρα, για να καλύψεις όλες τις ανάγκες του οργανισμού σου. 

Ας δούμε τώρα τις διαφορετικές περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν: 

Σενάριο Α: Χρειάζεσαι 2.000  θερμίδες ημερησίως  και καταναλώνεις 2.000 θερμίδες ημερησίως. Αυτό που θα συμβεί είναι να διατηρήσεις το ίδιο βάρος- αυτός είναι και ο ορισμός της θερμιδικής ισορροπίας. 

Σενάριο Β: Χρειάζεσαι 2.000 θερμίδες ημερησίως  και καταναλώνεις 1.500 θερμίδες ημερησίως = ορισμός θερμιδικού ελλείματος. Αυτό που θα συμβεί είναι να μειωθεί το βάρος σου, καθώς ο οργανισμός σου δεν παίρνει την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται και αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει, δηλαδή το λίπος κατά κύριο λόγο αλλά και την πρωτεΐνη μέσω της αποδόμησης των μυών. Έτσι, έχουμε πέρα από την απώλεια βάρους με την μορφή λίπους και απώλεια μυϊκής μάζας, όταν η διατροφή είναι ελλειμματική σε πρωτεΐνη και δεν υπάρχει άσκηση. 

Σενάριο Γ: Χρειάζεσαι 2.000  θερμίδες ημερησίως και καταναλώνεις 2.500 θερμίδες= ορισμός θερμιδικού πλεονάσματος. Αυτό που θα συμβεί είναι να αυξηθεί το βάρος σου. Εδώ παρατηρούνται δυο φαινόμενα, όταν το θερμιδικό πλεόνασμα συνδυάζεται με την άσκηση και ειδικότερα με την προπόνηση με βάρη, η αύξηση βάρους είναι ένας συνδυασμός μυϊκής μάζας και λίπους. Όταν, όμως, το θερμιδικό πλεόνασμα συνδυάζεται με έλλειψη άσκησης το βάρος που προστίθεται είναι σε συντριπτική πλειοψηφία λίπος.  

Ποιά φαγητά να επιλέξω για μείωση βάρους ή αύξηση μυϊκής μάζας; 

Κανένα από τα φαγητά δεν θα αφαιρέσει μαγικά το λίπος, το θερμιδικό έλλειμα θα το κάνει. 

Επίσης, κανένα φαγητό δεν θα προσθέσει μυϊκή μάζα από μόνο του. Το θερμιδικό πλεόνασμα, σε συνδυασμό με την προπόνηση και την προοδευτική επιβάρυνση των μυών, θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Όποιος  και να είναι ο στόχος σου, ο αριθμός των θερμίδων που θα καταναλώσεις είναι αυτός που μετράει. 

Ακολουθήσε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνη, ’’καλά’’ λιπαρά και υδατάνθρακες, για να δίνεις την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό και να προάγεις πάνω από όλα την υγεία σου. 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Πρόσληψη Θερμίδων και 3 Σενάρια.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!