Τα εκλεκτά προϊόντα της Λακωνίας.

ΗΛακωνία, αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για κάθε ταξιδιώτη. Η πόλη
της Σπάρτης με την ιστορία της, τον φυσικό πλούτο, τις ομορφιές και των
πολιτισμό, η καστροπολιτεία του Μυστρά, οι Πύργοι της Μάνης, τα Φράγκικα Κάστρα, η Μονεμβασιά,οι Βυζαντινοί ναοί, το Φαράγγι της καρδαμύλης, τα Σπήλαια του Δυρού και της Καστανιάς, τα γραφικά χωριά στα επιβλητικά βουνά του Ταυγέτου και του Πάρνωνα, τα γραφικά λιμανάκια , τα ψαροχώρια, το Γύθειο, οι πανέμορφες παραλίες με φυσική ομορφιά και η Ελαφόνησος αποτελούν μοναδικές εμπειρίες για τον καθένα.Πρωτεύουσα του νομού η Σπάρτη. Πόλη θρύλος που διαμόρφωσε την ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο. Φιλοξενείται στην θρυλική κοιλάδα του Ευρώτα, την γεμάτη πορτοκαλεώνες και ελιές. Σύγχρονη, με εκπληκτική ρυμοτομία κάτω από την σκιά του Μυστρά, αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού.


ΤΑ ΕΚΛΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:


Στην Λακωνία συναντάμε υπέροχα παραγώμενα προιοντα καθώς και
αξιόλογα παραδοσιακά προιοντα “φτιαγμένα” απο συνταγες που διατηρουνται
στα χρόνια.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Αρχικά το Ελαιόλαδο το οποίο παράγεται στην περιοχη της Λακωνίας είναι
εξαιρετικής ποιότητας, αγνό, και κατάλληλο για φαρμακευτική χρήση λόγω
των υψηλών πολυφαινολών που συναντάμε σε ορισμένα από τα ελαιόλαδα
μας. Το μικρόκλιμα της περιοχής, η κοιλάδα του Ευρώτα, τα βουνά , ο
Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, η πεδιάδα του Ευρώτα, σε κάθε γωνιά του τόπου
το παραγόμενο αυτό προϊόν ομορφαίνει τη ζωή μας με τη γεύση που της
δίνει, καθώς χρησιμεύει σε όλα τα φαγητά και τις σαλάτες μας.


ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ


Οι επιτραπέζιες ελιές ¨φτιάχνονται” και διατηρούνται, όπως τα παλιά χρονιά, Χαράκτες, Τσακιστές, οι οποίες είναι νοστιμότατες. Η ελιά Καλαμών η οποία καλλιεργείται και παράγεται με μεγάλη φροντίδα και αγάπη αποτελεί μια αξιοθαύμαστη ποικιλία ελιάς, χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, σε πολλές συνταγές, σαν συνοδευτικό με μεζέ-ορεκτικό. Αποτελεί μια εξαιρετική βρώσιμη ελιά.


ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΥΜΟΙ


Ύστερα, τα πορτοκάλια της Λακωνίας φημίζονται για την ποιότητα τους και
την νοστιμιά που έχουν, πλούσια σε βιταμίνη C, αποτελεί μια πολύ
ενδιαφέρουσα καλλιέργεια. Τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ,
στα σύγκλινα και τα ντόπια λουκάνικα, σε πίτες, κουλουράκια και επίσης
γίνεται και γλυκό του κουταλιού καθώς και μαρμελάδα.


ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ


Τα αμπέλια της, ονομαστά από τους αρχαίους χρόνους. Σήμερα με τις
βιολογικές καλλιέργειες παράγονται πολλές ποικιλίες κρασιών, με σημαντικές διακρίσεις στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Είδη ποικιλιών που καλλιεργούνται Κυδωνίτσα, Μονεμβασιά, Πετρουλιάνος ή Θράψα, Γλυκερήθρα κ.ά. Κρασιά που παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες της Λακωνίας Λευκή Κυδωνίτσα, Ερυθρό Μαυρούδι, ο Λευκός Οίνος (Π.Ο.Π.),
Μονεμβασία-Μalvasia.


ΤΟ ΤΥΡΙ


Φέτα ξηρή μυζήθρα, γραβιέρα, τυριά από ντόπια κατσικίσια και προβατίσια
γάλατα, αρίστης ποιότητας. Το τυρί σφέλα (Π.Ο.Π.), που η φήμη του περνά
τα σύνορα της χώρας, προκαλεί τις αισθήσεις.


ΤΟ ΜΕΛΙ


Μέλι αρίστης ποιότητας  παράγεται σε ολόκληρη την Λακωνία. Τα
εσπεριδοειδή, πεύκα, θυμάρι, ρείκι, η φασκομηλιά, το θρούμπι, και το τεύκριο σπάνιο φυτό Ελαφονήσου προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο μέλι, και το καθιστούν ένα εξαιρετικό προϊόν.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

Κηπευτικά, λαχανικά έχουν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι της Λακωνίας, καθώς και τα αρωματικά βότανα από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.


ΤΑ ΑΜΥΓΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ


Τα αμύγδαλα και τα καρύδια, που δεν καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό, αλλά το έδαφος, οι κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες περιοχές του Νομού τα καθιστούν ως μια πολυ δυναμική καλλιέργεια.


ΤΑ ΣΥΚΑ


Η επιστήμη της διατροφολογίας αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις
ιδιότητες των ξηρών φρούτων, ανάμεσα στα οποίους περιλαμβάνεται και το
ξηρό σύκο και η ιατρική επιστήμη τεκμηριώνει τη συμβολή τους στην υγεία του ανθρώπου.
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες B1 και Β6 και σε μέταλλα όπως
ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και Μαγνήσιο.
Δύο βασικοί διατροφικοί σκοποί του ανθρώπου εξυπηρετούνται ταυτόχρονα
μέσω της κατανάλωσης ξηρών σύκων.


ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ

Τα φραγκόσυκα στην Λακωνική Μάνη. Είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά,
αλλά θέλουν προσοχή γιατί έχουν πολλά και μικρά αγκάθια στην φλούδα
τους. Γι’αυτό η φλούδα αφαιρείται με πιρούνι και μαχαίρι ενώ από την
φραγκοσυκιά μαζεύονται με χοντρά γάντια. Τα φραγκόσυκα γίνονται υπέροχη μαρμελάδα, που χρησιμοποιείτε σκέτη ή σαν συμπλήρωμα σε γλυκά όπως κέϊκ, τούρτες κ.ά.

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :