Skip to content
  • Μελισσοκομία
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands

1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Μελισσοκομίας

  • Μελισσοκομία
    • Μελισσοκομικές πρακτικές
    • Διατροφική αξία μελιού
    • Μελοσυνταγές
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands
    • Μέλι Ζήν
    • Η Άγρια Μέλισσα
    • Μerάki
    • Karalis Bee Products
    • Passion Honey
    • Beeartist
    • Hatzoglou Bee
    • GeoMellon Premium Cretan Honey
    • Helicon Honey
    • Meliloum
  • Toggle search form
| dedrol2

Πώς χρησιμοποιούμε το δενδρολίβανο;

Posted on 7 Ιανουαρίου, 20227 Ιανουαρίου, 2022 By AgroPublic Δεν υπάρχουν σχόλια στο Πώς χρησιμοποιούμε το δενδρολίβανο;

Το Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι ένας αρωματικός πολυετής και αειθαλής θάμνος που συνήθως φτάνει το 1,5 μέτρο.

Άλλες ονομασίες: Λιβανόδενδρο, Λασμαρί, Δουσμαρίνι, Λιβανωτής, Διοσμαρίνι, Αρισμαρί, Ροζμαρίνι, Αρισμαρί, Απόσπληνος, Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός Τα φύλλα του είναι στενόμακρα δερματώδη και θυμίζουν χοντρές πευκοβελόνες. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να βρείτε Δενδρολίβανο με έρπουσα ανάπτυξη ή και διαφοροποιήσεις στο χρώμα του άνθους τους, όπως λευκά ή μωβ.

Η καταγωγή του είναι από τη Μεσόγειο και είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλο τον κόσμο, τόσο για την χρήση του στην μαγειρική όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Λέγεται πως οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ήταν δώρο της θεάς Αφροδίτης και το χρησιμοποιούσαν σε γιορτές, τελετές, στολισμούς καθώς οι μαθητές φόραγαν στις εξετάσεις ένα στεφάνη από δενδρολίβανο για να τους βοηθήσει στη μνήμη και τη σκέψη.

Χρήσεις
Το Δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα μας είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο δίνοντας υπέροχο άρωμα και γεύση στα κρέατα και στα ψάρια. Επίσης, το χρησιμοποιούν και σε διάφορα γλυκά του κουταλιού.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το δενδρολίβανο έχει διαπιστωμένη διεγερτική και τονωτική δράση και για τον λόγο αυτόν συνιστάται για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως της εγκεφαλικής. Είναι πολύτιμο για πολλές παθήσεις όπως ηπατική συμφόρηση και φλεγμονή της χοληδόχου κύστης συνοδευόμενες από σωματική, διανοητική κόπωση και εξασθένηση λόγω της τονωτικής του δράσης στο ήπαρ και στη χολική λειτουργία. Το δενδρολίβανο έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που οφείλονται στα φλαβονοειδή και στα διτερπένιά του. Έτσι ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στο ροσμαρινικό οξύ που περιέχει.

Χρήση και δοσολογία
Το χρησιμοποιούμε και ως αφέψημα και ως έγχυμα.

Παρασκευή εγχύματος

Βράζουμε 1 ποτήρι νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βότανο. Αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά. Σουρώνουμε και καταναλώνουμε.

Παρασκευή αφεψήματος για εξωτερική χρήση

Βράζουμε 1 κουτάλια σούπας τριμμένο δεντρολίβανο με 1 ποτήρι νερό για 10 – 15 λεπτά. Αφήνουμε λίγο και σουρώνουμε πριν από τη χρήση.

Το έγχυμα βοηθάει στη διάρροια, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για:

Ατονία
Πονοκέφαλο
Κρυολόγημα
Υπερκόπωση
Εξάντληση
Κατάθλιψη
Το αφέψημα βοηθάει στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Επιπλέον, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό στην μαγειρική.
Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Προφυλάξεις
Δεν συνιστάται η κατανάλωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν συνιστάται η κατανάλωση από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και επιληψία. Το δενδρολίβανο είναι ένα πολύτιμο βότανο αλλά η υπερκατανάλωση του επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως σπασμούς και ζαλάδες.

Υϊοθετήστε ένα φυτό
Το Δενδρολίβανο είναι ικανό να διακοσμήσει κάθε γωνία του μπαλκονιού μας ή του κήπου μας. Αρκεί να είναι εκτεθειμένο σε άφθονο ήλιο και προφυλαγμένο από τους δυνατούς ανέμους. Μπορεί να αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασίες από -30 έως 35οC καθώς είναι από τα φυτά με μεγάλες αντοχές στην ξηρασία.

Φροντίδα του φυτού
Το πότισμα του Δενδρολίβανου είναι κάτι που κατά τους μήνες του χειμώνα κυρίως πρέπει να γίνετε κάθε 10-15 ημέρες καθώς πρώτα σιγουρευόμαστε ότι το χώμα είναι εντελώς ξερό. Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ειδικά το καλοκαίρι θα χρειαστεί να αυξήσουμε την συχνότητα και έτσι θα ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Το Δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε καινούργια φυτά, φυτεύοντας σπόρους. Κατά την διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου μπορείτε να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα μιας και είναι φυτό που χρειάζεται αρκετό χώρο ώστε να φτάσει το μέγιστο μέγεθος, αν και αυτή είναι μία διαδικασία που γίνεται κάθε 2-3 χρόνια περίπου.

Κατά την μεταφύτευση είναι απαραίτητο να ανοίξουμε τρύπες στην καινούργια μας γλάστρα αλλά και να τοποθετήσουμε ελαφρόπετρα στον πάτο της για καλύτερη αποστράγγιση. Το ιδανικό χώμα για να χρησιμοποιήσουμε είναι το γενικής χρήσης μαζί με χώμα για λαχανόκηπο και κομπόστ. Επιπλέον, άνοιξη και φθινόπωρο μπορούμε να το ενισχύσουμε με οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά μία φορά το μήνα.

Συμβουλές υγείας για το φυτό σας
Γενικά, το Δενδρολίβανο είναι φυτό το οποίο δύσκολα θα προσβληθεί από έντομα και ασθένειες. Παρέχοντάς του τον απαραίτητο ήλιο και το απαραίτητο νερό, πάντα με προσοχή ώστε αυτό να μην είναι υπερβολικό, θα έχουμε ένα υγιέστατο Δενδρολίβανο. Αν παρατηρηθούν ξερά κλαδιά ή φύλλα χαμηλά στον κορμό τότε πρέπει να ελαττώσουμε το πότισμα.

Με πληροφορίες από diatrofi.gr

Υγεία-Διατροφή

Πλοήγηση άρθρων

Previous Post: Κτηνοτρόφοι: χόρτασαν υποσχέσεις
Next Post: Το τρακτέρ που οργώνει μόνο του(video)

More Related Articles

| votana O ανεξάντλητος πλούτος των ελληνικών βιολογικών βοτάνων Υγεία-Διατροφή
| Honey scaled Μέλι: Τα ευεργετικά στοιχεία και συστατικά του Υγεία-Διατροφή
| votana Τα 5 σπάνια ενδημικά φυτά της Κρήτης | εξαιρετικά βότανα Αρθρογραφία
| shutterstock 1089989618 1024x683 1 Βιταμίνη K: Οι 10 τροφές πλούσιες στη βιταμίνη που κάνουν καλό στη καρδιά και στα οστά Αρθρογραφία
| cinamm 1140x640 1 scaled Η κανέλα και οι ιδιότητές της στην υγεία Υγεία-Διατροφή
| 1084 scaled Φασκόμηλο: Το βότανο της αθανασίας Υγεία-Διατροφή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • Νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
  • Σεμινάριο ΣΘΕΒ με θέμα: Η σύγχρονη κοστολόγηση ως εργαλείο επιχειρηματικών αποφάσεων

Επέλεξε κατηγορία

1ο Tribute Honey

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • Νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
  • Σεμινάριο ΣΘΕΒ με θέμα: Η σύγχρονη κοστολόγηση ως εργαλείο επιχειρηματικών αποφάσεων
  • MBA Food & Agribusiness- ΔΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας Αιτήσεις έως 23/06/2023
  • Ελιά: Εχθροί και ασθένειες – Οδηγίες φυτοπροστασίας

Kατηγορίες

Copyright © 2023 .

Powered by PressBook Green WordPress theme