“Του Μιχάλη Σταματάκου Ιατρού Χειρουργού & Περιφερειακού Συμβούλου ΠΕ Λακωνίας


Αυτή την περίοδο οι αγρότες μας βρίσκονται στα χωράφια τους για την συλλογή των χειμερινών προϊόντων που είναι η ουσιαστική βάση της αγροτικής οικονομίας με τήρηση των μέτρων προστασίας και ως γιατρός τους συγχαίρω. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κύκλος της παραγωγικής δραστηριότητας δεν σταματά στην Λακωνία.

Τον χειμώνα ο συνδυασμός της ελαιοσυλλογής με τα εσπεριδοειδή κάνει την περιοχή μας ένα από τα βασικά αγροτο-οικονομικά κέντρα της χώρας με συμβολή στην Εθνική οικονομία.

Τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όλοι μας, όμως οι κύριες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν κάθε φορά με καθήκον να προασπίσουν την αγροτική παραγωγή και τις τιμές των προϊόντων.

Μαζί με τις θρεπτικές ιδιότητες της Επιτραπέζιας Ελιάς και του Ελαιόλαδου, εξ ίσου θρεπτική αξία έχουν τα εσπεριδοειδή μας ,μανταρίνια και πορτοκάλια, αλλά και τα λεμόνια. Στην προάσπιση της υγείας απέναντι στον COVID 19 η βιταμίνη C παίζει ουσιαστικό ρόλο.

Ως γιατρός θέλω να συμβάλω στην ενημέρωση σας ,για τις ευεργετικές ιδιότητες του Πορτοκαλιού , ως συμπέρασμα πολλών ερευνητικών εργασιών που έχουν πρακτικά αποτελέσματα στην υγεία μας.

Θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνες του πορτοκαλιού
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα συνεπώς και από τον Κορονοϊό

Η βιταμίνη C που περιέχει το πορτοκάλι αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων, καθώς διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό μας, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη

Τα πορτοκάλια περιέχουν εσπεριδίνη που μαζί με την πηκτίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά μεγαλύτερη στον λευκό εσωτερικό φλοιό παρά στη σάρκα, γι αυτό καλύτερα να τρώμε τα πορτοκάλια με αυτή. Η πηκτίνη επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Συμβάλει στην καλή υγεία των οστών

Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των δοντιών.

5. Έχει αντικαρκινική δράση

Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου μέχρι και 50%. Οι ουσίες τανγκερετίνη και κουερσπίνη, που βρίσκονται στα πορτοκάλια, εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

6. Μειώνει την υπέρταση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στα πορτοκάλια, μπορούν να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

7. Προστατεύει από το έλκος

Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην προστασία κατά του έλκους. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.

8. Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφρά

Η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού εμποδίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά.

9. Επιβραδύνει τη γήρανση

Τα αντιοξειδωτικά στο πορτοκάλι, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα σημάδια της γήρανσης.

10. Σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Συμπερασματικά επειδή ο οργανισμός μας ,ούτε παράγει, ούτε αποθηκεύει τη βιταμίνη C, πρέπει να του παρέχουμε εμείς καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής μας.

Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται περίπου 90 mg βιταμίνης C ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 75 mg.

Τέλος η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει αυτό το πολύτιμο προϊόν που η χρυσοφόρος γη της Λακωνίας μας παράγει ,πορτοκάλια μεγάλης διατροφικής αξίας με brand name στις διεθνείς αγορές.

Προτείνω ότι είναι η ώρα των συνεργασιών και δεσμεύομαι να το προσπαθήσω, για την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ‘’ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ’’ με ΠΓΕ,ΠΟΠ και ισχυρών brand names με συλλογική προβολή, προώθηση στις διεθνείς αγορές. Αποφασιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα το προσπαθήσω μαζί με όλους τους συναδέλφους μου.Η αντιμετώπιση των κρίσεων που μας πλήττουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιστροφή στο πρωτογενή τομέα .

Σ’ αυτή την επανεκκίνηση ρόλο πρέπει να έχει η νέα γενιά με την παροχή ελκυστικών κινήτρων.

Καλή και παραγωγική χρονιά με ευνοϊκό καιρό που είναι αναγκαίος για την παραγωγική ανάπτυξη.

AgroPublic | 137519241 2993034974257287 6772395912528185986 n.jpg? nc cat=111&ccb=2& nc sid=8bfeb9& nc ohc=nJ4iE3gLm3IAX EDPyS& nc ht=scontent.fath5 1
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Πορτοκάλι: διατροφική αξία, ιδιότητες και οφέλη

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!