ΕΛΙΑ: ένας ξεχασμένος διατροφικός θησαυρός!

Γράφει o Ανδρέας Γεωργούλης / Διατροφολόγος,

Η ελιά, ένα πολύτιμο δέντρο από την αρχαιότητα, μας προσφέρει τόσο τον καρπό της όσο και το ελαιόλαδο.
Και τα δυο, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της Μεσογειακής Διατροφής και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε τραπέζι.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ελαιόλαδο και τα πλεονεκτήματα που έχει η κατανάλωση του στην υγεία. Όντως, το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ευεργετικό και έχει φανεί πως μπορεί να βοηθήσει στη μάχη με τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη, τον καρκίνο και άλλα νοσήματα. Όμως, η ελιά έχει παραμεληθεί και ελάχιστοι ασχολούνται με την διατροφική αξία και τα οφέλη της στην υγεία.

Διατροφική Αξία :

8-10 μέτριες ελιές (~40g) αποδίδουν περίπου 40 θερμίδες με 3,8 g λιπαρών εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μονοακόρεστα (τα “καλά” λιπαρά)!

Εκτός αυτού οι ελιές αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, χαλκού.

Σχετικά με το αλάτι αποδίδουν μόνο το 8-12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (5g). Προσοχή όταν είναι συσκευασμένες σε άρμη ή σε άλλες συσκευασίες που περιέχουν αλάτι.

Τελικά τι κάνει τόσο σπουδαία την ελιά;

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φαινόλες! (ελευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη, κερσετίνη, ελαϊκό οξύ) .

Χάρη σε αυτά τα συστατικά έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το κρασί ,το πράσινο τσάι αλλά και από το ελαιόλαδο!

Οφέλη στην υγεία.

Τα συστατικά αυτά έχουν φανεί πως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τη διαχείριση αλλά και την αντιμετώπιση νοσημάτων όπως:

  • ο καρκίνος
  • τα καρδιαγγειακά
  • ο διαβήτης
  • το λιπώδες ήπαρ
  • τα αυτοάνοσα
  • η οστεοπόρωση
  • Επίσης μπορούν να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και να προστατέψουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση.

Και γιατί να φάω ελιά αφού παίρνω αυτά τα συστατικά από το ελαιόλαδο;

Οι ελιές αποδίδουν 0,3-0,5mg φαινολών/θερμίδα ενώ το λάδι 0,015mg φαινολών/θερμίδα. Δηλαδή 20-30 φορές περισσότερες!

Έτσι προτιμάμε τις ελιές και όχι τις “βούτες”

Συνεπώς συστήνεται η κατανάλωση 5-8 ελιών/ ημέρα.

Αυτές θα αποδόσουν περίπου 20-25mg φαινολών

Μπορείτε να εντάξετε ελιές:
• στις σαλάτες σας
• στο φαγητό σας
• στα ενδιάμεσα σνακ
• ακόμα και στο πρωινό !

Ανδρέας Γεωργούλης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

.

Βιβλιογραφία:


• Conte, P., C. Fadda, et al. (2020). “Table Olives: An Overview on Effects of Processing on Nutritional and Sensory Quality.” Foods 9(4).
• Lanza, B. and P. Ninfali (2020). “Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices.” Antioxidants (Basel) 9(1).
• Nediani, C., J. Ruzzolini, et al. (2019). “Oleuropein, a Bioactive Compound from Olea europaea L., as a Potential Preventive and Therapeutic Agent in Non-Communicable Diseases.” Antioxidants (Basel) 8(12).
• USDA Database
• 4e-olive.com

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :