AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | Olive

Η πολυφαινόλη είναι ένας γενικός όρος για μια μεγάλη οικογένεια φυτικών ενώσεων που απαντώνται στη φύση και περιλαμβάνουν πολλαπλές μονάδες φαινόλης, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν 8,000 διαφορετικοί τύποι πολυφαινολών και περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι τροφίμων με τουλάχιστον ένα χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια ή χιλιοστόλιτρα τροφής ή ποτού. Αυτά ποικίλλουν ευρέως από φρούτα και λαχανικά έως δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους.

Σύμφωνα με Phenol-Explorer, μια βάση δεδομένων, 25 πολυφαινόλες βρίσκονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από αυτά τα 25, τα πιο σημαντικά είναι τα τυροσόλια – συμπεριλαμβανομένων oleuropeinυδροξυτυροσόλη και τη oleocanthal.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε αφθονία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ορισμένες πολυφαινόλες υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο.

Οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί σε εκατοντάδες μελέτες με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Το κυριότερο από αυτά τα οφέλη για την υγεία είναι η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, του πρωταρχικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Δύο πρόσφατες μελέτες – η μία δημοσιεύτηκε στο Διεθνής Εφημερίδα Μοριακών Επιστημών και το άλλο στο Journal of Oxidative Medicine and Cellular Longevity – συνδεδεμένες δίαιτες εμπλουτισμένες σε πολυφαινόλες για μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης LDL (λιπίδια χαμηλής πυκνότητας), κοινώς γνωστές ως »κακή χοληστερόλη» και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης HDL (λιπίδια υψηλής πυκνότητας), ή »καλή χοληστερόλη.

Η κατανάλωση πολυφαινολών ήταν επίσης που συνδέονται μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος αποτρέποντας την υπερβολική συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Μαζί με τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, οι πολυφαινόλες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτης τύπου 2.

2017 μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες είχαν 57 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο δύο έως τεσσάρων ετών σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν πολύ χαμηλές ποσότητες πολυφαινολών.

Μεταξύ των λόγων για αυτό μπορεί να είναι ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, που βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος και στην εναπόθεσή του στα κύτταρα. Αυτό διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο και άνοια

Αν και οι ερευνητές είναι οι πρώτοι που παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν πολλές περισσότερες μελέτες για το θέμα, οι πολυφαινόλες έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο προστάτη και καρκίνος του μαστού.

Μερικοί σπουδές που διεξήχθη για το θέμα υποδηλώνει ότι οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη αυτών των τύπων καρκινικών κυττάρων.

Ως αποτέλεσμα, α προτείνεται ξεχωριστή μελέτη Οι θεραπείες με βάση την ελαιοκανθάλη μπορεί να είναι αποτελεσματικές ως μέρος στοχευμένης θεραπείας για ορισμένους τύπους ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Οι πολυφαινόλες αποκαθιστούν τα βακτήρια του εντέρου

Μαζί με την πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, μερικές επιστημονικές μελέτες το δείχνουν επίσης εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, που βοηθά στην πέψη.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι οπαδοί του Μεσογειακή διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει πολυφαινόλες από πολλά από τα συστατικά του εκτός από το ελαιόλαδο, είχε πιο διαφοροποιημένα βακτήρια του εντέρου, κάτι που σχετίζεται με την καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Οι πολυφαινόλες προσθέτουν επίσης άφθονη γεύση στο EVOO

Μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με τα πολλά οφέλη για την υγεία, οι πολυφαινόλες συμβάλλουν επίσης στα γευστικά προφίλ του λαδιού.

Η παρουσία πολυφαινολών συμβάλλει στη στυπτικότητα, πικρία και πικάντικο. Ανάλογα με τους τύπους των ελιών και το πότε συλλέγονται θα επηρεάσει ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να γίνει αισθητή σε ένα EVOO.

Συμβουλές για την επιλογή EVOO με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες

Ενώ λίγες μάρκες αναφέρουν το περιεχόμενο πολυφαινόλης των EVOO απευθείας στην ετικέτα, υπάρχουν μερικά κόλπα για να βρείτε EVOO υψηλής πολυφαινόλης σε οποιοδήποτε κατάστημα ή αγορά.

Το πρώτο είναι να ελέγξετε την ετικέτα για να δείτε αν οι ελιές μαζεύτηκαν νωρίς. Οι πολυφαινόλες συσσωρεύονται στις ελιές νωρίτερα από το λάδι και μειώνονται σταθερά καθώς ωριμάζει ο καρπός. Επομένως, μια πρώιμη συγκομιδή EVOO έχει περισσότερα από αυτά.

Επιπλέον, οι ελιές που συλλέγονται σε εύκρατα κλίματα αντί για άνυδρα έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον ρυθμό ωρίμανσης των ελιών σε αυτά τα συγκεκριμένα κλίματα.

Θεραπευτικό κάψιμο στον λαιμό!

Με οδηγό λοιπόν αυτή την πικράδα ο ερευνητής εντόπισε την ελαιοκανθάλη, ένα από τα κύρια συστατικά του ελαιολάδου, το οποίο προκαλεί ένα χαρακτηριστικό «κάψιμο» στον λαιμό. Σε πειράματα που έκανε, η συγκεκριμένη ένωση του ελαιολάδου φάνηκε όντως να εμφανίζει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, και μάλιστα συγκρίσιμη με αυτήν της ιβουπροφαίνης (ibuprofen), η οποία αποτελεί τη δραστική ουσία πολλών παυσίπονων και αντιπυρετικών. Και, όπως ήταν επόμενο, η δημοσίευση των ευρημάτων του τάραξε τα νερά στον χώρο του ελαιολάδου και όχι μόνο.

Ελαιοευρωπαΐνη, ασπίδα για το έμφραγμα;

Χάρη στις πολυφαινόλες του το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά

Η ελαιοευρωπαΐνη είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται κυρίως στα φύλλα της ελιάς και μελετάται εδώ και αρκετά χρόνια από τους επιστήμονες. Αυτή καθαυτή ως ουσία έχει πάρει έγκριση για έναν ισχυρισμό υγείας ως ελαφρύ διουρητικό, ενώ το αλκοολικό εκχύλισμα φύλλων ελιάς, τα οποία είναι πλούσια σε ελαιοευρωπαΐνη, έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση κατά της υπέρτασης. Η δράση της όμως εξετάζεται και σε άλλες παθήσεις, και η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα.

Η Ιωάννα Ανδρεάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον Ευστάθιο Ηλιοδρομίτη, καθηγητή Καρδιολογίας, και τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μελετά εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη ουσία και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιά.

Σε μια από τις μελέτες που παρουσίασε στο συνέδριο στην Ορλεάνη η ίδια και οι συνεργάτες της χορήγησαν ελαιοευρωπαΐνη σε κουνέλια με αθηρωματικό μυοκάρδιο και σε υγιή πειραματόζωα σε δόσεις που μπορεί κάποιος να πάρει καθημερινά από τη μεσογειακή, και συγκεκριμένα την κρητική, διατροφή και είδαν ότι ύστερα από έξι εβδομάδες μείωνε σημαντικά την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου τόσο στα αθηρωματικά όσο και στα φυσιολογικά ζώα. «Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, γιατί το τελικό σημείο το οποίο εξετάζουμε εμείς είναι το πιο “κομβικό”» λέει η καθηγήτρια στο «Βήμα». «Σημαίνει ουσιαστικά ότι αν κάποιος ακολουθεί καθημερινά μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα συστατικά και κάποια στιγμή υποστεί για κάποιον λόγο έμφραγμα του μυοκαρδίου, ένα σημαντικό κομμάτι του μυοκαρδίου του ενδέχεται να σωθεί και να μη νεκρωθεί».

Διαφήμισε το δικό σου Brand στην ιστοσελίδα του AgroPublic και επωφελήσου στο μέγιστο λαμβάνοντας αύξηση πελατών στο site | eshop σου

Email επικοινωνίας: info@agropublic.gr και agropublicgr@gmail.com