Α.Γεωργούλης | Η επίδραση που μπορεί να έχει η υπερκατανάλωση φαγητού στον οργανισμό σας
Ανδρέας Γεωργούλης , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κλινική Διατροφή!
Είσαι λάτρης της πίτσας ❓

Τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 14 υγιείς ενήλικες άνδρες 22-37 ετών διερεύνησε την άμεση επίδραση που μπορεί να έχει η υπερκατανάλωση φαγητού στον οργανισμό και τον μεταβολισμό μας.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν πίτσα είτε μέχρι το σημείο που νιώσουν χορτάτοι , είτε μέχρι το σημείο που να μην μπορούν να φάνε ούτε μια μπουκιά ακόμα!
Αποτελέσματα:
1️⃣ Στην δεύτερη περίπτωση η ενεργειακή κατανάλωση ήταν σχεδόν διπλάσια
2️⃣ Τα επίπεδα γλυκόζης δεν ήταν μεγαλύτερα σε σύγκριση με αυτά μετά από ένα κανονικό γεύμα
3️⃣ Η ποσότητα της ινσουλίνης ήταν 50% υψηλότερη απ’ ότι κανονικά ( ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα γλυκόζης)
4️⃣ Τα λιπίδια του αίματος ήταν ελαφρώς αυξημένα παρόλο που τα λιπαρά του γεύματος ήταν σχεδόν τα διπλάσια!
5️⃣ Ορμόνες που παράγονται από το έντερο ( GLP-1, GIP, PYY) για να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης και το αίσθημα του κορεσμού ήταν αυξημένες στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης
6️⃣ 4 ώρες μετά από την υπερκατανάλωση φαγητού οι εθελοντές ένιωθαν να νυστάζουν και δεν είχαν επιθυμία να καταναλώσουν κάτι άλλο, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών!

Συμπερασματικά:
Υγιείς ενήλικες μπορούν περιστασιακά να έχουν ένα πλούσιο γεύμα και να γίνει υπερκατανάλωση χωρίς να έχουν άμεσες μεταβολικές επιδράσεις ( δεν υπήρξαν δεδομένα για μη υγιείς ενήλικες).
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όσους καταναλώνουν συχνά πολύ μεγάλα γεύματα γιατί μακροχρόνια μπορεί να οδηγηθούν σε παχυσαρκία, διαβήτη , καρδιαγγειακά και άλλα!
Καλή απόλαυση !
????Βιβλιογραφία:
Aaron Hengist, Robert M. Edinburgh, Russell G. Davies, Jean-Philippe Walhin, Jariya Buniam, Lewis J. James, Peter J. Rogers, Javier T. Gonzalez, James A. Betts. Physiological responses to maximal eating in men. British Journal of Nutrition, 2020; 124 (4): 407 DOI: 10.1017/S0007114520001270